Aktivistični novinarji ne izbirajo sredstev – tudi ovadbe zaradi spolnega nadlegovanja

Foto: zajetje zaslona

“To razumem kot še eno v vrsti ravnanj, s katerimi del kolektiva nenehno ovira delo, ter kot grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo in izvajanje političnega pritiska. Primer je odraz okoliščin, ki me osebno presegajo,” je prepričan urednik osrednjih informativnih oddaj na javni televiziji Jaka Elikan, tisti novinar, ki ga je pred leti Jure Janković ukazal ubiti. Tokrat se je nanj spravila novinarka Katarina Golob Veselič, ki ga je kazensko ovadila zaradi izgovorjene besede, ki si jo je očitno povsem napačno razložila.

Urednik osrednjih informativnih oddaj na Televiziji Slovenija (TVS) Jaka Elikan zavrača očitke o šikaniranju na delovnem mestu. Policija je sicer Elikana po zaključku preiskave kazensko ovadila. V odzivu za medije je zatrdil, da z ovadbo ni seznanjen in da so bile njegove besede iztrgane iz konteksta in zlorabljene za obračune na TVS, je pred dnevi poročala STA. Ena izmed novinark TVS, po naših informacijah gre za Katarino Golob Veselič, je namreč decembra lani zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja dala prijavo na policijo. Ta je po zaključeni preiskavi o sumu kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu na ljubljansko okrožno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper Elikana.

Elikan je vse obtožbe zavrnil in dodal, da je komunikacija v redakciji zaradi narave dela pogosto dinamična, pod časovnimi in drugimi pritiski. V odzivu za medije pa je med drugim tudi obširno opisal dogajanje 22. novembra lani, na kar se po njegovih navedbah domnevno nanaša prijava. Na ta dan je glede na Elikanov zapis že na jutranjem uredniškem sestanku potekala razprava o pomanjkanju komunikacije novinarjev z uredniki kot problemu pri pripravi kakovostnih informativnih vsebin. “Ena izmed novinark/voditeljic se je odpravljala na terensko snemanje, ne da bi se pogovorila z mano o pripravi prispevkov za oddaji, ki sem ju urejal. Vljudno sem jo nagovoril: kdaj bova pa midva občevala. Očitno je bilo, da se uporabljena beseda nanaša izključno na komunikacijo, pogovor. Ob prisotnosti več sodelavcev sva se o načrtovanih vsebinah tudi pogovorila. Nihče od tedaj prisotnih ni reagiral na najino komunikacijo. Ko je bila situacija naknadno problematizirana, sem se novinarki/voditeljici tudi opravičil, če je mojo komunikacijo napačno razumela kot dvoumno. Nikogar nisem želel prizadeti,” je pojasnil Elikan.

Foto: zajetje zaslona/fran.si

V odzivu je Elikan tudi zatrdil, da so bile v nadaljevanju njegove besede iztrgane iz konteksta, zmanipulirane in zlorabljene za politične obračune na TVS. “To razumem kot še eno v vrsti ravnanj, s katerimi del kolektiva nenehno ovira delo, ter kot grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo in izvajanje političnega pritiska. Primer je odraz okoliščin, ki presegajo mene osebno,” je prepričan urednik osrednjih informativnih oddaj na javni televiziji. Opisan primer je sicer obravnaval tudi skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki ni ugotovil kršitev ali nepravilnosti, je še sporočil Elikan. Na RTVS pa kazenske ovadbe ne komentirajo, saj da z njeno vsebino niso seznanjeni, so zapisali v četrtkovem odzivu. Prav tako do zaključka ne komentirajo internih postopkov.

Jaka Elikan (Foto: zajetje zaslona/YouTube)

Grozil mu je sin župana Jankovića
Spomnimo, da je Jaka Elikan tisti novinar, ki ga je (še kot novinarja poslovnega časnika Finance) ukazal ubiti Jure Janković in ki je tri leta kasneje, marca 2013, v nikoli povsem pojasnjenih okoliščinah nenadoma zapustil Finance, in to v času, ko je vlado prevzemala Alenka Bratušek iz Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Po navedbah Požareporta naj bi imela Katarina Golob Veselič na vesti že eno podobno prijavo, ki pa naj bi se kasneje izkazala za lažno. Enega od sodelavcev na RTV naj bi obtožila, da je imel, ko je ona vstopila v njegov delovni prostor, v roki delovni nož, obrnjen proti njej in da ji je z njim grozil. Žena novinarja Boštjana Veseliča Goloba je po objavi članka sicer sporočila, da je bil tisti, ki ji je pred leti grozil z nožem, na podlagi njene prijave tudi pravnomočno obsojen.

Foto: zajetje zaslona/Dnevnik

Med aktivisti, ki povzročajo razdor
Na članek, objavljen v Požareportu, se je Katarina Golob Veselič odzvala tudi z navedbo, da nikoli ni bila del Kolektiva RTV Tukaj smo. Po navedbah Požareporta naj bi namreč STA ovadbo ter ime in priimek ovadenega objavila na podlagi uvodnih informacij iz “Kolektiva RTV Tukaj smo“. “Anonimna spletna stran Tukaj smo, ki so ga ustanovili politični aktivisti z RTV Slovenija, nekje od 15 do 20 naj bi jih bilo, suportirani iz vseh treh vladnih strank (Gibanje Svoboda, SD in Levica) in celo neposredno iz Golobove vlade, vsekakor sodi med najbolj umazane, sprevržene ter nedostojne kadre in epizode spopada za prevlado in privilegije na javni RTV, kjer se politična levica na živo in mrtvo trudi znova osvojiti 100-odstotno prevlado na RTV, tisti, ki to spletno stran anonimno polnijo (pišejo), pa so, tega ni mogoče reči drugače, navadne potuhnjene novinarske reve, saj se pod svoje objave ne upajo niti podpisati,” je zapisal Bojan Požar, ki je sicer še izpostavil, da STA po drugi strani molči tudi o kazenski ovadbi viceguvernerja Banke Slovenije Milana M. Cvikla.

Vidni novinarji in voditelji, ki vodijo “vojno” proti vodstvu RTV – Igor E. Bergant, Saša Kranjc in Jasmina Jamnik. (Foto: STA)

Med člani anonimnih aktivistov s spletne strani Tukaj smo, ki dnevno blatijo svoje kolege in kolegice na RTV, se v prvi vrsti omenja Jasmino Jamnik, ki vztrajno tvita tekste z omenjene spletne strani, ki naj bi jih sama napisala. V službo pa menda, razen petkrat na mesec, ko vodi Dnevnik, praktično ne hodi. Druga avtorica naj bi bila Ilenka Todorovski, sicer znana iz dosjeja Udba. Dotična z eno najvišjih plač trenutno dela na Izobraževalnem središču RTV. Če smo bolj točni, pa v resnici nihče ne ve, kaj sploh dela. Razen da, kot se govori, pridno piše te tekste. V preteklosti naj bi sicer tekste pisala tudi Eugenija Carl, ki pa naj bi nad vsem skupaj v zadnjem času obupala, češ da so kolegi v Ljubljani delali vse narobe, kar se je dalo, da bi spravili vodstvo RTV na kolena. Še posebej jim zameri znamenito zadnjo stavko, kjer so sindikalisti napovedovali temo na ekranu. Na koncu pa se je pokazalo, da jih je stavkala le peščica, program pa je več ali manj potekal nemoteno. Omenja se sicer tudi Igorja E. Berganta, vendar je to manj verjetno. Za Berganta namreč velja, da nič ne naredi zastonj, zato najraje dela za vlado in z vlado povezanimi organizacijami. Mimogrede: vlada ga je sicer imenovala tudi za svojo pričo na ustavnem sodišču v primeru novele zakona o RTV.

Sara Kovač