Obsodba Biščaka odmeva v poročilu State Departmenta

Jože Biščak

“Medijska svoboda in pluralizem v državi se od leta 2021 nista izboljšala,” med drugim navaja poročilo State Departmenta v poročilu Evropske komisije o vladavini prava, ki je bilo objavljeno julija 2022. Ameriški State Department je med drugim v poročilu o stanju človekovih pravic po svetu v letu 2022 glede Slovenije med drugim ocenil, da se medijska svoboda v zadnjem letu ni izboljšala.

S prihodom svobodnjakov na oblast se medijska svoboda ni izboljšala, kvečjemu smo priča še manjši svobodi drugače mislečih medijev, ki ne razmišljajo enoglasno s svobodnjaki. Da to drži, so navedli tudi v poročilu ameriškega State Departmenta o stanju človekovih pravic, kjer so izpostavili tudi nerazumno pogojno kazen uredniku tednika Demokracija Jožetu Biščaku zaradi satire. V ameriški pravni praksi je obsoja urednika zaradi objave satire izredno nenavadna, mnogi pa bi jo razumeli kot lov na čarovnice proti specifičnemu novinarju.

“Neodvisni mediji so bili dejavni in so brez omejitev izražali najrazličnejša stališča; vendar so Evropska komisija in nevladne organizacije za svobodo tiska izrazile zaskrbljenost glede svobode medijev v državi,” je med drugim zapisano v poročilu v razdelku medijev. Veliko pozornost je pridobila zadeva v zvezi z urednikom Demokracije Jožetom Biščakom. Spomnimo, da sta bila nekdanji odgovorni urednik Demokracije in nekdanji zunanji sodelavec revije Aleksander Škorc zaradi satiričnega zapisa na prvi stopnji obsojena na pogojno kazen. Že to, da je odgovorni urednik dobil večjo kazen kot avtor zapisa, po Biščakovem mnenju kaže, da je bil sam proces zaradi satiričnega zapisa politično in ideološko motiviran.

Poročilo omenja tudi proteste novinarjev Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) proti pritiskom in odločitvam vodstva, ki je bilo imenovano v času prejšnje vlade. State Department ob tem omenja padec referendumske pobude proti noveli zakonu o RTV Slovenija ter napoved nove vlade premierja Roberta Goloba, da bo utrdila neodvisnost javnih medijev. Kot vemo, si je Golobova vlada že ob nastopu na oblast zadala prvo in prioritetno nalogo – prevzeti javni medij. Zanje ima RTVS podobno vlogo kot Pravda v Sovjetski zvezi, ki je bila namenjena nadzorovanju in ustvarjanju javnega mnenja in ne obveščanju javnosti. To je bil namen referenduma zakona o RTV, ki pa se na njihovo žalost ni uresničil.

Poleg slabšega položaja medijev v Sloveniji v letu 2022 poročilo med drugim ugotavlja, da je bilo veliko poročil o korupciji vlade v preteklem letu, ki se je kazala v politično motiviranem kadrovanju v državnih podjetjih in navzkrižju interesov. Poročilo o Sloveniji med drugim opozarja na prepolne zapore in zbirne centre za begunce, pri čemer pri slednjih kot možne razloge navaja pomanjkanje osebja za obdelavo prošenj in begunce iz Ukrajine. Po oceni poročevalcev sodni sistem ostaja preobremenjen, političnih zapornikov ni.

Letna državna poročila o praksi človekovih pravic – Poročilo o človekovih pravicah – zajemajo mednarodno priznane individualne, državljanske, politične in delavske pravice, kot so določene v Splošni deklaraciji človekovih pravic in drugih mednarodnih sporazumih. Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA predloži ameriškemu kongresu poročila o vseh državah, ki prejemajo pomoč, in vseh državah članicah Združenih narodov skladno z zakonom o tuji pomoči iz leta 1961 in zakonom o trgovini iz leta 1974.

Ana Horvat