“Apolitični” Svet RTV s političnim kriterijem izbire pravnega svetovanja

Predsednik novega sveta RTVS Goran Forbici, je postal že pravi slovenski internetni meme (Foto: STA)

“Kriterij izbire torej političen! Kako je to mogoče v nepolitičnem svetu RTVS? Vprašanje za koalicijo, vlado RS in Pravno Mrežo,” je zapisala poslanka SDS Alenka Helbl. 

Novi “apolitični” Svet RTVS je na dopisni seji zavrnil svetovanje Odvetniške družbe Matoz. Dopisna seja je potekala čez vikend, na njej pa so se seznanili s petkovim dopisom Uroša Urbanije, ki ga je v pooblastilu v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha naslovil na predsednika tega sveta Gorana Forbicija. Družba Matoz je namreč na podlagi povpraševanja za odvetniške storitve za Svet RTVS podala najcenejšo ponudbo – 50 evrov/uro brez DDV. Toda kljub temu se je “apolitični” svet odločil, da storitev dotične družbe ne bo uporabljal, poroča STA.

Matoz je v javnosti sicer poznan kot odvetnik opozicijskega prvaka Janeza Janše. Ob Odvetniški družbi Matoz je bilo povpraševanje poslano tudi odvetniški pisarni Stušek (Janez Stušek) in odvetniški pisarni Janez Tekavec, s katero ima RTVS sklenjeno pavšalno pogodb. Slednja bi za svetovanje računala 200 evrov/uro brez DDV-ja, odvetniška pisarna Stušek pa po 150 evrov/uro brez DDV-ja. Ima pa zato RTVS sklenjeno pavšalno pogodbo z odvetniško pisarno Čeferin, toda tej vodstvo povpraševanja ni poslalo. Urbanija je kot razlog navedel možnost konflikta interesov oziroma možnost, da bi se z ozirom na pretekle postopke spor reševal na sodišču, tudi na ustavnem.

Predsednik vlade Janez Janša in odvetnik Franci Matoz (Foto: STA)

Domen Mezeg