Asta Vrečko nad vodstvo RTVS z inšpekcijami, ker je ta prenašala protest upokojencev

Kulturna ministrica Asta Vrečko. (Foto: STA)

“Po odločitvi ustavnega sodišča ministrstvo za delo in ministrstvo za kulturo na @RTV_Slovenija dnevno pošiljata inšpekcije. Danes je @AstaVrecko prek inšpekcije zahteva pojasnila, zakaj nismo cenzurirali upokojencev. Ostali jih ne motijo. Tako @vladaRS depolitizira medije,” je na Twitterju zapisal direktor RTVS Uroš Urbanija. Golobova vlada je očitno želela na vsak način cenzurirati protest upokojencev, ker pa jim to ni uspelo, zdaj poskušajo RTVS na vsak način “kaznovati”. Če bi bila situacija obratna in bi to počel Janez Janša, bi to označili kot fašizem, ko pa RTVS terorizirajo Golobovi, pa gre za depolitizacijo.

Kakšno depolitizacijo bi rada dosegla Golobova vlada s teroriziranjem RTV Slovenija, ker je ta v živo prenašala upokojenski protest? Šlo je za miren, dostojanstven protest upokojencev, ki jih je Golobova vlada pustila na cedilu, čeprav so ji nekateri dali svoj glas in ji zaupali. Vendar težav ni, če jih ne vidimo, saj bi se v tem primeru razkril še en več od številnih lapsusov Golobove vlade in ena mnogih neizpolnjenih obljub. Ker jim protesta ni uspelo cenzurirati, so zdaj v gonji za “kaznovanjem” RTVS, ker je le-ta kljub zahtevam globoke države ostala zvesta ljudem in resnici.

“Po odločitvi ustavnega sodišča ministrstvo za delo in ministrstvo za kulturo na @RTV_Slovenija dnevno pošiljata inšpekcije. Danes @AstaVrecko prek inšpekcije zahteva pojasnila, zakaj nismo cenzurirali upokojencev. Ostali jih ne motijo. Tako @vladaRS depolitizira medije,” je na Twitterju zapisal direktor RTVS Uroš Urbanija.

Foto: zajem zaslona

Golobova vlada nikakor ne more preboleti, da jim je Ustavno sodišče prekrižalo načrte z RTVS. Kot smo že poročali, je Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o RTV Slovenija, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta ter imenovanju novega predsednika in članov uprave. To je razočaralo aktualno vlado, saj jim je s tem onemogočeno delovati po nekih svojih kvazi pravilih, ki so si jih izmislili sami, služili pa bi oblikovanju zavoda po njihovih levičarskih merilih. RTVS se je že neštetokrat izkazala za pristransko s svojim selektivnim izborom poročanja – seveda v korist leve vlade – z novelo zakona o RTV pa bi prav zares ustvarili zavod enoumja.

Če bi to počel Janša, bi temu rekli fašizem – danes je to depolitizacija
Ker jim je načrte z zadržanjem prekrižalo Ustavno sodišče in ker se je kljub vladnemu neodobravanju protest upokojencev prenašal v živo, jih je to še dodatno pogrelo. Slovenija je v kritični situaciji, saj se sistemi rušijo en za drugim in opozarjanje na napake ni potrebno, vsekakor pa jih je bolje javnosti zamolčati, kot pa jih izpostavljati. In točno to bi si želela aktualna vlada – prikriti, kar se prikriti da. In ker jim v tem primeru ni uspelo, so našli načine za sankcije. Kako? Z izvajanjem pritlehnega terorja, ki bi ga v Janševi vladi označili za fašizem, ker pa gre zanje, temu rečejo depolitizacija – beseda, ki se kar naprej pojavlja pri njih, čeprav nima nobene teže.

Tanja Brkić