Bo Jourová tudi tokrat tiho?

Evropska komisarka Věra Jourová. Vir: AFP

“Letijo glave direktorjev, urednikov in novinarjev… Boste tudi tokrat tiho?” se je po brutalni kadrovski čistki na javni RTV, za katero je več kot očitno, da gre dobesedno za eliminacijo “tistih, ki niso njihovi”, na Twitterju ostro odzvala tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je k prevzemanju odgovornosti pozvala tiste, ki so za to v veliki meri odgovorni. Naštela je evropska imena, ki slovijo po tem, da zagovarjajo “svobodo” medijev, hkrati pa so sami njeni eksekutorji. Kritičen do evropskih zaveznic slovenske levice je bil tudi evropski poslanec Milan Zver, ki napoveduje, da bo o ravnanju Joveve obvestil Sodišče EU.  

“Danes v Sloveniji vemo, kaj pomeni popolna politična podreditev javne RTVS. Odstranjujejo direktorje, odgovorne urednike in novinarje, ki niso popolnoma na politični liniji aktualne ekstremno leve oblasti, brišejo arhive in celo čez noč ukinjajo oddaje,” se je na kadrovsko čistko na RTV odzval EU poslanec Milan Zver. Tudi njemu EK še vedno ni podala transparentnega odgovora, kaj je evropska komisarka Věra Jourová počela tukaj v času, ko se je odločalo o ustavnosti zakona o RTV. Ostra je bila tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je pozvala vse tri kvazizagovornice pravne države, človekovih pravic in neodvisnih medijev, ki so doslej molčale.

“Po popolnem političnem prevzemu @RTV_Slovenija, za katerega ste odgovorni tudi vi, @VeraJourova @SophieintVeld @Dunja_Mijatovic, ker ste vedeli, vendar kljub temu niste ukrepali, se temeljita čistka nadaljuje po začrtani poti. Letijo glave direktorjev, urednikov in novinarjev, ki niso trdno na liniji ekstremne levice in trenutne oblasti. Doslej so bili po hitrem postopku odstranjeni: generalni direktor RTV direktor TV odgovorna urednica informativnega programa urednik notranje politike urednik zunanje politike urednik dnevno informativnega programa urednik spletnega portala @rtvslo”; je zapisala Tomčeva, ki se sklicuje na kadrovsko čistko, ki tokrat po naših virih prihaja po navodilih odgovorne urednice Ksenije Horvat. “Po napovedih sledijo tudi ukinitve oddaj, ki kritično obravnavajo delo @vladaRS ter tistih, v katerih odkrivajo zločine komunizma. Kako boste zaščitili svobodo medijev, o kateri toliko govorite? Boste tudi tokrat tiho? @EU_Commission @Europarl_EN @coe,” dodaja Tomčeva.

Z javne RTV so sporočili, da so oddajo Arena “osvežili” tako, da so umaknili voditelja Igorja Pirkoviča in Vido Petrovčič ter ju zamenjali z novimi voditelji. Brez vodenja Dnevnika je ostala voditeljica Valentina Plaskan. Po novem se torej depolitizacija in obračun z neposlušnimi voditelji imenuje “osvežitev”. V prihodnje naj bi obračunali tudi s Pričevalci in Jožetom Možino, varen pa ni niti Luka Svetina.

Bojan Požar razkriva novo žrtev depolitiziranih oblastnikov RTV, Jako Elikana, enega redkih novinarjev na javni RTV, ki si je drznil poročati o “mehkem trebuhu” oblasti, premierjevih poslih iz njegovega časa na GEN-I.

Malo kasneje je tudi Luka Svetina sporočil, da se njegovo vodenje Odmevov zaključuje. Na socialnem omrežju X se je od oddaje poslovil z besedami: “Danes me je v.d. odgovorne urednice obvestila, da name ne računa več kot voditelja Odmevov, ostajam pa del info programa. Hvala prejšnjemu vodstvu za priložnost in Rosviti Pesek za pomoč. Svoje novinarsko poslanstvo bom še naprej opravljal po svoji vesti in stremel k objektivnosti.”

Kje so zdaj zagovornice medijev, pravne države in človekovih pravic?
Nedvomno je, da sta levičarski aktivistki Sophie in’t Veld in Věra Jourová, ki sta zaradi evropske koalicijske kombinatorike postali evrokomisarki, veliki zvezdi slovenske leve medijske scene. Odlično sta asistirali pri demonizaciji slovenske desne vlade, tako da sta le nekritično ponavljali laži in enovrstičnice slovenskih aktivistov, ki so se skupaj s petkovimi politkolesarji borili proti Janezu Janši. Jourová je še nedavno predavala o tem, kako bodo novinarji z novim aktom o zaščiti novinarjev bolj zaščiteni, zato Tomčeva ni edina, ki jo zanima, ali se bo Jourová tudi tokrat oglasila, ko so novinarji na tnalu vsem pred očmi.

Zapisnik iz obiska Jourove Evropska komisija še kar skriva
Neizmerna je bila predvsem vaša vloga v primeru “depolizacije” @RTV_Slovenija, ko ste v času pred dokončno odločitvijo glede zadržanja novele zakona o RTVS obiskali predsednika slovenskega ustavnega sodišča. Komisarka, ki je sicer zadolžena za vrednote in transparentnost @EU_Commission, se že več mesecev izogiba objavi podrobnosti obiska v Sloveniji, za katerega dobršen del javnosti meni, da je šlo za nedopustni intervencionizem, ki je pripeljal do popolnega političnega prevzema javne medijske hiše, kakršnemu v Sloveniji še nismo bili priča,”
je ob tem opomnil Zver, ki še danes čaka na zapisnik in beležke obiska Jourove na US v času presojanja ustavnosti zakona o RTV.

Foto: Luka Dakskobler

Rušenje pravne države in temeljnih človekovih pravic
Trenutno dogajanje na javni televiziji pa krši tudi vse zakonitosti “pravne države”, za katerega je celo evropska poslanka Sophie in‘t Veld med vrsticami priznala, da gre za politični pamflet evropske leve politične opcije. Zadnje poročilo je citiralo skrajno levo nevladno krilo trenutne vlade, Mirovni inštitut, jasno govorilo o “napredku” na področju vladavine prava v Sloveniji v primerjavi z “mračnimi” leti prejšnje vlade. Dejstvo pa je, da takim rušadam nikoli nismo bili priča pod prejšnjo vlado, so pa postale stalnica v aktualni vladi.

Evropska komisarka Věra Jourová in poslanka Sophie In’ t Veld in Dunja Mijatović, komisarka za Komisarka za človekove pravice Sveta Evrope. Vir: X.

Podpora slovenskim levičarskim nevladnim organizacijam je res neverjetna. Omenjeno dvojico dopolnjuje še tretja, ki jo je Tomčeva prav tako pozvala k odzivu. Čistka ni le povsem nedemokratična, ampak je tudi problematika, ki se tiče komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović. Ta ista, ki je pozvala h končanju vseh postopkov proti aktivistom civilne družbe v Sloveniji ter naj se odpravi kazni zanje. Torej ji je podpiranje delikventov znano oziroma način delovanja.

“Dvojna merila in politični aktivizem nekaterih najvišjih funkcionarjev znotraj institucij EU ne bo pripeljal do večje svobode medijev in pluralizma, ampak ravno nasprotno. Evropske volitve naslednjo leto bodo priložnost, da to nevarno levičarsko agendo, skrito pod oznako “svoboda medijev” in “pravna država”,  pošljemo na smetišče evropske politične zgodovine. Do takrat pa se bom še naprej vneto zavzemal, da razkrinkamo arbitrarna ravnanja posameznikov znotraj institucij EU, ki lahko predstavljajo grobe kršitve vrednot in prava EU. V primeru Jourove se bom obrnil na ombudsmana in tudi na Sodišče EU,” je o svoji nameri obvestil Zver v zaključku.

T.B.