Cirman pred celo Slovenijo izrekel laž o nakazilih Gen-I sekretarki Svobode Vesni Vuković

Foto: zajem zaslona

Minilo je več kot leto dni, odkar je bilo Vesni Vuković, generalni sekretarki stranke Gibanje Svoboda, zastavljeno vprašanje, na katerega še danes javnost ni dobila odgovora. Za kakšno storitev je državno podjetje Gen-I pod vodstvom Roberta Goloba nekdanji novinarki, ki je danes desna roka premierja, nakazalo 103 tisoč evrov. Tega še vedno ne vemo, čeprav je bilo to vprašanje zastavljeno večkrat. Njen nekdanji sodelavec Primož Cirman, ki je na javni televiziji očitno nastopil kot “vladni branitelj” pravi, da za odgovor “ni bilo priložnosti” in da “tudi sloni lahko letijo”.

Vsak človek je odgovoren za jasna pojasnila, ona ima verjetno neke razloge, zakaj ne, ampak mogoče tudi neke priložnosti za to ni dobila,” je v Tarči dejal novinar Necenzurirano Primož Cirman. Po njegovem mnenju Vesna Vuković od lanske spomladi “ni dobila priložnosti”, da pojasni, zakaj je njenemu zasebnemu podjetju državni Gen-I pod vodstvom današnjega premierja nakazalo 103 tisoč evrov, čeprav vsi vemo, da je bilo priložnosti več kot dovolj.

“Tudi sloni lahko letijo, če bo ona želela kaj pojasniti, bo pojasnila sama,” je bil odgovor Cirmana na vprašanje voditeljice Erike Žnidaršič, ki je Cirmana kot nekdanjega kolega Vukovičeve vprašala to, kar sprašujemo že od lani. Očitno pa Vesna Vukovič namerno pojasnil ne želi dati, saj je bilo priložnosti več kot dovolj. Cirman se je na vsak način trudil zanikati, da gre za dejstva, pa ga je voditeljica pri tem opozorila, da so nakazila vidna, da so to dejstva. “Vsak človek je odgovoren za jasna pojasnila, ona ima verjetno neke razloge, zakaj ne, ampak mogoče tudi neke priložnosti za to ni dobila,” se je iz konkretnega vprašanja skušal izvleči Cirman, ki trdi, da “je bilo enostavno neko dejstvo prevzeto kot gotovo, čeprav to ni”.

Primož Cirman je likvidiral podjetje Vesne Vuković.

Pa res ni?
Kot smo že poročali, je podjetje Gen-I pod vodstvom Roberta Goloba nakazovalo denar podjetju SEE M. & C., poslovno svetovanje, ki ga je septembra 2017 ustanovila in do maja 2021 tudi vodila Vukovićeva. Vmes je marca 2019 iz lastništva izstopila. Trgovec z električno energijo je podjetju po neuradnih podatkih nakazal 103 tisoč evrov, zadnje plačilo, 3.660 evrov, je bilo opravljeno še januarja lani. Informacijska pooblaščenka je zavrnila zahtevo Siol.net, da mora Gen-I razkriti pogodbe s podjetjem Vukovičeve. Kot je takrat razkril Požar, je šlo za nakazovanje finančnih sredstev preko fiktivnih “svetovalnih pogodb” na transakcijski račun podjetja v zasebni lasti, Vukovićeva pa je zatem njeno lastništvo prenesla na Mitja Zorka, ki je širši javnosti nepoznan, podjetje pa se danes imenuje KCA d.o.o.. Podjetje je likvidiral celo Primož Cirman osebno, kot je razvidno z dokumentacije.

Kako je Golob financiral necenzurirano Vukovićevo. (Foto: Erar)

In kako Cirman ne bi pel hvalospevov Golobu, ko pa ga je ta lani poleti javno hvalil, da je “eden najboljših” in da “ga kamorkoli vzame v službo”. Cirmanova želja po premierjevem odobravanju je očitno še aktualna. Mimogrede: vsi novinarji portala Necenzurirano so bili v času zadnje vlade posredno ali neposredno nagrajeni za svojo uslužnost “pravi” politični garnituri. O Vukovićevi je Bojan Požar celo zapisal, da gre za Golobovo “Jovanko Broz“, ki menda razlaga naokoli, da je ona “drugi človek države”. Bolj prostaško zlizanost “neodvisnega, profesionalnega raziskovalnega itd. novinarstva” z vladajočimi bi si res težko zamislili. Da je Vukovićeva res “Jovanka”, je brez zadržkov potrjevala kar med samo konferenco marca leto, ko je bila aktualna zadeva o “depolitizaciji” državne televizije. Golobu je med samim nastopom sugerirala, kaj lahko in česa ne sme govoriti, premier pa ji je neverbalno odgovarjal.

Premier Robert Golob (Foto: STA)

Vukovićeva je za N1 v začetku avgusta na vprašanje, kdaj bo pojasnila okoliščine obtožb, ki so se glede teh nakazil pojavile v javnosti, odgovorila, “da bo vse okoliščine pojasnila čez približno dva tedna, ko bo uredila vse potrebno za prestop“. Pojasnil do danes še ni, minilo je več kot dve leti, ampak kot pravi Cirman: “Ni bilo priložnosti”. Tako še do danes ostaja neznanka, zakaj je nekdanje podjetje bivše novinarke Necenzurirano, ki je avgusta prevzela skrb za odnose z javnostmi in promocijo trenutno vladajoče stranke Gibanje Svoboda, prejemalo sredstva podjetja GEN-I, ki ga je vodil Robert Golob. Njeno podjetje je bilo med drugim tudi na plačilni listi Gorenja, ki mu je neuradno nakazalo 60 tisoč evrov, in svetovalnega centra Brio trenutnega finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Zadnji je podjetju SEE M. & C. nakazal 34 tisoč evrov.

Kako pomembna je njena zaslužena vloga v stranki, pojasnjujejo tudi odstopi in menjave, pri katerih naj bi imela tudi ona odločilno vlogo. O tem se govori že od časa odstopa notranje ministrice, ki je prva opozorila na politične pritiske. Pa vendar niti ne čudi dejstvo, da Cirman goreče zagovarja tako Goloba kot svojo nekdanjo kolegico, saj je bil tudi sam vpleten v domnevno sporne zadeve. Spomnimo, da naj bi portal Necenzurirano oziroma družba Providentia, d. o. o., Fursu, torej davkoplačevalcem, lani dolgovala natančno 290.493,00 evrov.

Prav tako pa naj bi imela že dlje časa blokirane vse transakcijske račune v državi, Furs pa naj bi izdal tudi že sklep o blokadi vsega premičnega premoženja te družbe. O iznajdljivosti portala Necenzurirano in njegovih novinarjev je v preteklosti pisal tudi novinar Luka Perš, ko naj bi po letu dni od ustanovitve družbe Providentia ob vpogledu v izkaz poslovnega izida ugotovil, da je družba, kjer ni nihče zaposlen, ustvarila 164.472,45 evra skupnih prihodkov. Nekdanji necenzuriranci z današnjim premierjem prijateljujejo tudi v zasebnem življenju, saj so bili večkrat opaženi na domu premierja Goloba.

A. H.