Crnkovič bi uničil Nova24TV in Demokracijo

Marko Crnkovič (Foto: STA)

Odlazkov Reporter je v novi izdaji objavil intervju z dolgoletnim kolumnistom Markom Crnkovičem, ki je bil nekdaj prepoznavno ime časopisa Delo, a so ga od tam odstranili, kar je v intervjuju tudi potožil. A očitno svojih skrajnih stališč o “steklih psih desnice” pred petimi leti ni spremenil, saj je med drugim dejal, da ne bi bilo nobene škode, če bi medije kot sta Nova24TV in Demokracija preprosto ukinili. Pa čeprav to ne bi bilo “fer” in bi pomenilo kršitev ustave. A za čutila državljanov Slovenije bi bilo blagodejno, je pristavil. 

Marko Crnkovič je v življenju počel že marsikaj. Bil je zaposlen v Cankarjem domu, urejal je Naše razglede, vendar je ta časopis preimenoval (Razgledi – tako rekoč intelektualni tabloid), ves čas pa je tudi izražal precej strupen odnos do samostojno mislečih intelektualcev. Ko so se leta 1997 na tedanje tranzicijsko dogajanje odzvali slovenski razumniki (med njimi tudi nekateri sedaj že pokojni, kot npr. dr. France Bučar), so si od strani urednika Razgledov prislužili opazko, da jih je treba odpihniti kot prhljaj z ramen. Leta 2000 je Crnkovič precej toksično reagiral tudi na esej Draga Jančarja “Ksenos in ksenofobi”, ko je ocenjeval odnos javnosti do sveže izvoljenega predsednika vlade, sedaj že pokojnega dr. Andreja Bajuka. “Crni”, kot ga kličejo nekateri, je namreč v Delovi Sobotni prilogi objavil svoj odgovor “Dosje Ksenos: uvozili smo Bajuka, izvozimo Jančarja”.

Po odhodu z Dela je bil nekaj časa celo kolumnist Požareporta. Pred leti pa je bil osrednje ime portala FokusPokus, ki ga je leta 2017 kupil Večer. Leta 2015 je razglasil osebni stečaj.

Ne glede na to pa je nekaj časa deloval razmeroma umirjeno in tudi s precejšnjo mero distance do levičarskih političnih skrajnežev. A ne za dolgo. Leta 2018 se je v Večeru pojavila njegova kolumna, ki je še nadgradila slavni članek dr. Spomenke Hribar o zaustavljanju desnice. Crnkovič je tokrat naglas pozval k zaustavljanju “steklih psov desnice”. Več TUKAJ. Ko je prišlo do afere z Jernejem Štromajerjem in “umazanimi živalmi”, je od Nove24TV terjal, da se oni opravičijo Štromajerju.

Uničiti “nelevi” del medijske scene – pobožne želje mnogih skrajnežev
Izjava o tem, kako je treba ukiniti Nova24TV in Demokracijo, sicer ni nekaj novega. To so pobožne želje mnogih skrajnežev, ki jih ta del medijskega spektra moti. Pred kakšnim desetletjem je aktivist Igor Koršič v Odmevih razlagal, da tednikov Demokracija in Reporter (ki je bil takrat še desno usmerjeni magazin) ne bi smelo biti. Kasneje, ko je bila ustanovljena Nova24TV (ter njena spletna stran) in je Reporter kmalu postal “nemoteč faktor”, so se zvrstili tudi konkretni poskusi, kako zlomiti medije. Spomnimo: že nekdanji premier Marjan Šarec je oglaševalce pozval k umiku oglasov za oba medija. Sedanji premier dr.  Robert Golob je to le še nadgradil, češ gre za “tovarno sovraštva in zlobe”.

No, vsem tem skrajnežem je treba sporočiti, da se Demokracija in Nova24TV ne bosta kar tako pustili zastraševati. Še naprej ostajamo glasniki mnenj, ne glede na to, ali so sedanji vladi in njenim postreščkom všeč ali ne. Vse poskuse nasilnega utišanja bomo brezkompromisno razkrivali. Ali kot je zapisal naš glavni in odgovorni urednik dr. Metod Berlec v svojem odzivu na trditve Marka Crnkoviča: To lahko reče, ali zapiše samo človek s totalitarnim refleksom. Sram naj ga bo! Neverjetno je, kako lahko nekdo, ki se menda ima za intelektualca, tako nizko pade! #SRAMOTA Pluralizem je temelj vsake demokratične družbe. Žalostno je tudi, da takemu omejenemu človeku dajejo prostor v reviji, ki sem jo nekoč cenil!”

Gašper Blažič