fbpx

Neposlušni mediji so vse hujši trn v peti vladajočim, zdaj se je v iskanje “na slepo” vključilo tudi ministrstvo za pravosodje

V gonjo proti neposlušnim medijem se je vključilo še ministrstvo za pravosodje. (Foto: STA)

Preprosto neverjetno je, kako močno si leva parlamentarna večina prizadeva narediti vse, da bi diskreditirala desno opozicijo in drugače misleče medije. Njihova prizadevanja so prešla prav na vse ravni. Od lokalne, ko je Mojca Šetinc Pašek od lokalnih skupnosti zahtevala poslovno dokumentacijo, povezano z oglaševanjem medijev, kot je naš, do Matjaža Nemca, ki je v EU zahteval umik Nove2TV iz televizijskih kanalov, se je “iskanju na slepo” zdaj pridružilo še Ministrstvo za pravosodje pod vodstvom Dominike Švarc Pipan, ki prav tako od medija Utrip Ljubljane na “slepo” zahteva “podatke” brez pojasnila, pravne podlage in to kljub temu, da neko “iz trte zvito” preverjanje nakazil niti ne spada pod njihove pristojnosti.

Mediji, naklonjeni desnici, so parlamentarni večini hud trn v peti. Drugega pojasnila za njihovo neutemeljeno preverjanje medija Utrip Ljubljane ni. Dejstvo, da se je v iskanje na slepo in lovu za informacijami brez pravne podlage ali razumnega pojasnila podalo tudi Ministrstvo za pravosodje, ki naj bi bilo “glava razuma”, je ne le absurdno, ampak tudi povsem nedopustno. Tako zbiranje podatkov pomeni hud poseg v temeljne človekove pravice, ki jih pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan tako zagovarja. Očitno le, ko gre v njeno korist.

“Spoštovani, zaradi priprave podatkov o nakazilih, vas vljudno prosim za informacijo, kdo je upravljalec spletne strani Utrip Ljubljane, sporočite davčno številko.” Je tole elektronska pošta, ki bi jo pričakovali od tako ugledne in visoke institucije, kot je Ministrstvo za pravosodje? Zahtevanje podatkov brez kakršne koli utemeljitve, pravne podlage ali pojasnila? Očitno je z nastopom nove vlade omahnilo oziroma nazadovalo ne le delo pravosodnega ministrstva, ki ima očitno poleg svojega dela časa dovolj za “preiskovanje na slepo” po naročilu leve parlamentarne večine, ki so jim mediji, naklonjeni desnici, že dolgo trn v peti, nazadovala je tudi njihova komunikacija.

Stavba ministrstva za pravosodje in ministrstva za finance v Ljubljani

Na spletni strani Ministrstva za pravosodje so njihove naloge zelo jasno definirane in “lov na informacije” na podlagi ničesar zagotovo ni ena od njih. Sploh pa je to še huje ob omembi, da se sodni postopki vlečejo v nedogled, ljudje leta in leta čakajo na sodne odločitve, vendar pravosodni sistem kljub temu najde čas za opravljanje dodatnega dela in iskanja “informacij” brez kakršne koli podlage. Glede na to, da je tako zbiranje podatkov brez utemeljitve precej nespodobno za pravosodno ministrstvo, ki predstavlja ugledno in spoštljivo institucijo, je to na več ravneh tudi poseg v temeljne človekove pravice, pa vendar na spletni strani poudarjajo njihovo pomembnost.

Matjaž Nemec in Dominika Švarc Pipan

Pa saj ne čudi, da omenjeno ravnanje prihaja ravno izpod rok Švarc Pipanove iz vrst SD, čigar član Matjaž Nemec je še nedavno na evropskem parketu brezsramno izrekel pobudo za umik Nove24TV iz televizijskih kanalov. Zahteva je bila seveda zavrnjena, vendar je njegovo ravnanje, ki je enako ravnanju pravosodne ministrice, dobro opisala poslanka SD Romana Tomc z besedami: Matjaž je lepo pokazal, kako dela levica v Bruslju. Po putinovsko bi odločali, kdo lahko govori in kdo ne. Zraven pa bi sprejemali resolucije in direktive o medijski svobodi. Laž in diskreditacija jim nikoli nista bila tuja. Za njih ni meja in ne morale,” je zapisala evropska poslanka Romana Tomc.

Nekdanji vladi Janeza Janše očitala točno to, kar danes počne sama
In res je, zanje ni meja niti morale, kar je razvidno tudi iz neskladnih besed in dejanj Švarc Pipanove ob prevzemu funkcije za pravosodno ministrico, ko je brez slabe vesti nekdanji vladi očitala, da je “vladavina prava v Sloveniji pred resno preizkušnjo, v kateri pravo in pravosodni sistem vse bolj postajata razumljena kot orodje, da ne rečem orožje, za doseganje parcialnih interesov in medsebojnega obračunavanja”. In kaj počne danes? Kako drugače si lahko razlagamo ravnanje pravosodnega ministrstva, ki je danes prav tako pod njenim vodstvom le “orodje za doseganje interesov” leve parlamentarne večine? Kot je zapisala Tomčeva, “zanje ni morale”, naredili pa bi prav vse, šli tudi prek trupel, da dosežejo svoje.

Tanja Brkić