Državni portal grobo zavaja, da se bodo plače v Sloveniji rekordno zvišale

Foto: Zajem zaslona MMC

“Plače se bodo v Sloveniji letos rekordno zvišale,” se je v sredo glasil naslov članka na RTV Slovenija. A to je grobo zavajanje javnosti in manipulacija na “depolitizirani” RTV. Plače bi se v resnici vsem zvišale, če vlada Roberta Goloba ne bi z novelo zakona o dohodnini udarila po olajšavah in znižanih davkih ter s tem onemogočila rast neto dohodka. Nato so številne skupine iz javnega sektorja zahtevale dvig plače, kar je vodilo v vsesplošni dvig plač v javnem sektorju, o čemer poroča RTV.

Robert Golob je rešitev za dvig plač vsem zaposlenim, ne le javnemu sektorju, že imel uzakonjeno, in sicer z dohodninsko reformo vlade Janeza Janše, ki je zvišala neto plače, a so zaradi revanšizma to ukinili. Očitali so 800 milijonov minusa, sedaj ga bo prav toliko, ki ga bodo porabili zgolj za dvig plač v javnem sektorju. A to je sedaj “rekorden dvig plač”.

Poleg tega v članku realne plače niso omenjene niti z besedo, tako da povprečen bralec misli, da smo sedaj “bogatejši”. V resnici pa so se plače v Sloveniji po vsej verjetnosti realno rekordno znižale, če v obzir vzamemo rast življenjskih stroškov, saj so cene v trgovinah nekje poskočile tudi za več kot 50 odstotkov. A propagandna RTV želi javnosti prikazati, da pod Golobovo vlado ljudje živijo bolje in razglasijo uspeh, ker gredo plače v javnem sektorju rekordno gor, realno pa so zaposleni hkrati vedno bolj obubožani.

Inflacija se bo v Sloveniji zaradi vladne odločitve umirjala počasneje
“Visoka inflacija, ki vztraja pri več kot osmih odstotkih na letni ravni, in pomanjkanje delovne sile sta zagnala rekordno rast plač v Sloveniji,”
poroča RTV in dodaja, da se bo rast nominalnih plač letos približala 10 odstotkom in bo poleg uskladitve minimalne plače z lansko inflacijo široko zasnovana. To nam potrjuje tudi rast sklenjenih pogodb kolektivnih pogajanj. Rok Spruk z ljubljanske ekonomske fakultete je dejal, da gre za vladno odločitev, da se plače v javnem sektorju linearno zvišajo. “To je povzročilo učinek stampeda in jedrna inflacija se nam je zvišala. Posledično se bo inflacija pri nas umirjala nekoliko počasneje kot v drugih evropskih državah.”

Fotomontaža: Demokracija

Golob v migrantih vidi rešitev
Pravijo še, da gre del dviga plač pripisati tudi kroničnemu pomanjkanju zaposlenih. In to bi bilo mogoče rešiti le na en način, da je potrebno trg delovne sile sprostiti in zaposlovati tujce in migrante. Kot je Golob večkrat omenil, bi gospodarstvo in padec rasti reševal z novelo zakona o tujcih, katerim bi olajšal podaljševanje delovnih dovoljenj in tudi pridobivanje novih.

Sara Kovač