“Dvoživka” Bergant prek statusa samostojnega podjetnika vodi vladne konference

Bergant vodi vladno konferenco. (Foto: vlada RS)

Voditelj Odmevov na javni RTV Igor E. Bergant svoje delo s statusom samostojnega podjetnika, torej zunaj redne zaposlitve na javni televiziji, le še stopnjuje. Zdaj celo vodi vladne konference, na katerih sodelujejo ministri. “Zanimivo, da te “dvoživke” pa nikogar ne motijo. Dvojni vatli,” je komentiral Edvard Kadič. Najbolj glasni “neodvisni” novinarji tako vodijo vladne marketinške dogodke.

Ministrstvo za gospodarstvo je organiziralo nacionalno konferenco o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. V središče pozornosti so postavili “Greenovated in Slovenia” z željo poudariti zelene in inovativne rešitve. Udeležence sta nagovorila gostitelja Tanja Fajon, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve, in Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, voditelj vladne konference pa je bil kar “neodvisni” novinar na RTV Igor E. Bergant, ki bo verjetno zvečer “neodvisno” vodil Odmeve na javni televiziji.

Berganta so sicer že v preteklosti poimenovali novinar-dvoživka, saj je večkrat vodil konference, ki sicer z novinarskim delom nimajo veliko skupnega, saj so že mejile na korupcijo. “Namreč, voditelj Odmevov Bergant kot vsi novinarji, redno zaposleni na RTV Slovenija, sodi v javni sektor, je plačan iz javnega denarja, moderira pa komercialne dogodke subjektov in ljudi, tudi proračunskih uporabnikov, ki se – sicer v drugih okoliščinah – pogosto pojavljalo tudi kot del novinarskih obdelav oddaje Odmevi,” je razkril Bojan Požar.

Danes pa je vodil celo vladno konferenco. “A bo civilna družba kakšno rekla na temo novinarskih dvoživk? Zaposleni na RTV z dobro plačo in majhnimi delovnimi obremenitvami ter varno službo, hkrati popoldansko delo za “trg”. No, za politiko. Težko je biti kritičen do Urbanije in co., če sam delaš za politično konkurenco,” pa se je odzval Tomaž Štih.

Spomnimo, da je bil Bergant velik zagovornik “depolitizacije” RTV in celo izkoriščal Odmeve z namenom, da bi pomagal še enemu “neodvisnemu” novinarju Marcelu Štefančiču pri njegovi vrnitvi, po mnenju nekaterih pa je celo nosilni predstavnik globoke države na RTV Slovenija. “Kot je dejal Marcel Štefančič: J.. več nas je. In torej lahko kar koli”, je dejal Peter Jančič. Nekateri si torej lahko privoščijo kar koli. Medtem ko je na levi prepovedano biti “dvoživka” v zdravstvu, pa si v novinarstvu očitno lahko.

Sara Kovač