fbpx

Ekipa RTVS končno v Ukrajini: Ob boju za prestiž so skoraj pozabili na temeljno poslanstvo

Ekipa RTV , se je končno odpravila v Ukrajino. (Foto: Twitter)

“Končno ima tudi RTV Slovenija svojo ekipo v Ukrajini. Čestitke vsem trem in veliko uspeha!!!” je na Twitterju zapisal direktor TV Slovenija Uroš Urbanija. 

Kot kaže, so se na RTV Slovenija končno pričeli bolj posvečati svojemu temeljnemu poslanstvu, tudi dogajanju po svetu. “Ekipa informativnega programa Info TV SLO, v kateri so snemalec Žiga Trnkozcy, asistent Gregor Lemut in novinarka Manica J. Ambrožič, se je odpravila v Ukrajino. Obiskali naj bi Lvov, Bučo in Kijev, od koder bodo poročali za TV, Radio in RTV SLO,” so zapisali pri portalu MMC. Zadnje čase javno RTVS sicer najbolj zaznamujejo politično obarvane zdrahe.

V ozadju bi lahko bila želja po netransparentnem finančnem poslovanju, kar je v eni od oddaj na komercialni TV namignil direktor programskega sveta RTVS Peter Gregorčič. Prav tako naj bi si nekateri na RTVS močno želeli zmanjšati transparentnost delovanja posameznih organov te ustanove, kar je malce sumljivo. Veliko prahu dviguje tudi načrtovana “varovalka za neposlušne”, ki bi lahko bila namenjena dejanskemu ustrahovanju zaposlenih in zunanjega opazovalca spominja na policijske prakse kakšnih tretjih držav. Bi bilo to protiustavno?

Profesor dr. Peter Gregorčič (Foto: zajem zaslona RTV)

Naj navedemo še nekaj že prej znanih težav tega medijskega konglomerata: enormno število zaposlenih (preko 2200), bajne plače (tudi med štiri in pet tisočaki), novinarske klike (kakšnih 15–20 novinarjev), ki terorizirajo in ustrahujejo novinarske kolege, ki ne želijo ravnati tako, kot so si oni zamislili … Na trenutke se zunanjemu opazovalcu zdi, da gre za hišo terorja, strahovlade … Posebej gre izpostaviti tudi pomanjkanje samokritičnosti pri enem delu zaposlenih … Mnogi gledalci, bralci in poslušalci pa imajo že sedaj občutek, da njihove pritožbe niso slišane …

Nas bodo še bolj utišali in nam dvignili RTV-prispevek?
Navdaja jih občutek, da so posamezne teme preveč enostransko osvetljene. V oči močno bodejo nekateri poročevalci iz tujine, predvsem iz Italije (Janko Petrovec) in ZDA (Andrej Stopar). Njuno poročanje občasno že meji na režimsko propagando. Ključno je, da tisti, ki plačujemo RTV-prispevek ostajamo glasni in zahtevamo kakovosten RTV-program. Za nobeno ceno ne bomo dopustili, da nas še bolj utišajo, kot je v načrtu, ter da nam dodatno dvignejo RTV-naročnino!

Domen Mezeg