[Ekskluzivno] Svobodnjaki nadaljujejo z “depolitizacijo” Siola

Vesna Vuković in Damir Črnčec. Vir: STA, zajem zaslona.

Videti je, da se v medijski izpostavi vzporednega mehanizma pripravljajo kadrovski manevri. Kot si je znano, je vladna stran z odstavitvijo Petra Jančiča kot odgovornega urednika in imenovanjem Mihaela Šuštaršiča povsem podredila novičarski portal Siol in ga spremenila v svoje trobilo. Uredniška politika se je drastično spremenila, padla naj bi tudi branost. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da bo portal kmalu postal še malce bolj podrejen trenutni oblasti v svoji uredniški politiki.

Kot smo uspeli izvedeti, se portal Siol kadrovsko “depolitizira” in popolnjuje z zvestimi kadri ljudi okoli Golobove vlade. Damir Črnčec naj bi v uredništvo pripeljal Stelo Mihajlović – ženo Novice Mihajlovića, ki piše za Petričevo delo in velja za novinarko, ki se je v preteklosti že večkrat izpostavila v prid levim vladam.

Prav tako smo izvedeli, da Vesna Vuković ureja prehod novinarja Petra Pahorja iz Dnevnika na Siol. Zanj pravijo, da ima neposredne povezave z viri v pravosodju, prej je pokrival črno kroniko. Pri tem naj bi bil skriti motiv Vukovićeve škodovati Petanu in narediti Siol za podaljšano roko portala Necenzurirano, kjer je v preteklosti bila del medijsko eksekutorske trojke Vuković-Cirman-Modic.

Dolga brada vtikanje leve oblasti na portal Siol.net
Spomnimo, v času vlade Marjana Šarca je celo levičarski profesor Marko Milosavljević v poročilu Evropske komisije o vladavini prava poročal o vmešavanju premiera in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca v uredniško politiko Siola. Takrat je bilo tudi očitno, da je portal ideološko postal povsem jasno navijaški do takratne vlade, viri iz portala pa so poročali tudi, da sam Črnčec pošilja navodila posameznim novinarjem mimo urednika. Portal je sicer v lasti državnega Telekoma Slovenije in tako neposredno podvržen političnim pritiskom.

V času Janševe vlade je bil urednik portala Peter Jančič, ki je vodil dokaj uravnoteženo uredniško politiko, kar se je poznalo tudi v branosti, ki ni bila še nikoli večja – pod njegovim urednikovanjem se je portal spremenil v enega najbolj priljubljenih v državi, veliko pred javnim MMC-jem zavoda RTV, v raziskavi pa so bralci ravno portal Siol dojemali za najbolj “sredinskega” (bralo ga je največ bralcev iz obeh političnih polov).

Po koncu parlamentarnih volitev sta Jančiču ostali še dve leti mandata, vedel pa je, da mu mandat ne bo podaljšan, saj je uprava Telekoma Slovenije neformalno zavezana željam vlade. Ni pa vedel, kaj ga v resnici čaka – potem ko je nadzorni svet Telekoma Slovenije na položaj direktorice družbe TSmedia imenoval “Golobovo” Irmo Gubanc, je sledila kar predčasna zamenjava odgovornega urednika Siol.net. Namesto Jančiča je bil na to mesto imenovan Mihael Šuštaršič. 

Izkrivljeno v levo
Šuštaršič je sodeč po objavah na Facebooku vidni podpornik ne le Nike Kovač in njenega “zakona o vodah”, ampak tudi zloglasnega portala Necenzurirano, ki je praktično sinonim za Golobov portal, da ne govorimo o njegovih objavah naslovnic Mladine.

Portal se je predvidljivo na hitro spremenil v podobno politično glasilo stranke Gibanje Svoboda, kot je bil v letih 2018–2020 glasilo stranke LMŠ – nepresenetljivo, saj je v ozadju operativec Damir Črnčec. Pod vodstvom Šuštaršiča pa je portal prav tako izgubil bralce, saj se že nekaj časa spreminja v izpostavo eksekutorskega portala Necenzurirano, takih portalov pa je v Sloveniji že precej, zato je tam tudi veliko večja konkurenca.

Vir: Siol.

Kakšen portal smo dobili na Siolu, odkar tam urednikujejo “svobodnjaki”?
Glavni urednik nam vsakič postreže s kolumno, ki je divje pristranska v prid trenutne oblasti, novičarski članki pa niso nič boljši – ob nedavnem protestu kmetov so se na Siolu obregnili ob vrednost traktorjev na protestu, namesto da bi izpostavljali (legitimne) zahteve protestirajočih kmetov.

Šuštaršič se je že kmalu po prevzemu portala v državni lasti lotil uničevanja prispevkov, ki se nanašajo na Fotopub, Golobove milijonske nagrade in o prikritem paradržavnem financiranju novinarke ter piarovke Svobode Vesne Vuković. Prav tako so se znesli nad poročanjem o Golobovi enormni nezakoniti plači v državni Gen-I, ko je bil Golob še predsednik uprave tega podjetja.

Stela Mihajlović – nova “pridobitev” portala, ki naj bi jo pripeljal Črnčec – agitira zato, da bi tiskani mediji dobili več davkoplačevalskega denarja. Pred kratkim je za portal zapisala: “Časopisi počasi odhajajo v zgodovino, država naj pomaga!” Seveda gre za agitacijo v prid medijskega tajkuna Martina Odlazka, ki ima večino svojega novičarskega posla v propadajočem tisku, zdaj pa se prek “prijaznih” medijev agitira, da Odlazkov hobi podpirajo davkoplačevalci.

Siol kot pod Šarcem
Kaj se torej dogaja? Videti je, da je Siol zopet postal orodje leve politike kot pod Šarcem, s tem da je zadaj zopet ista oseba – Damir Črnčec. Tisti, ki je že zapisan v dokumentih Evropske komisije kot eden izmed oblastniških “urednikov” uradno zasebnih medijev, ki so posredno v državni lasti. Tudi Vesna Vuković, ki po naših informacijah zdaj kadrovsko dopolnjuje portal s svojimi ljudmi, je bila nekoč skupaj s Primožem Cirmanom zaposlena na Siolu, zdaj pa se tja inkognito vrača.

Branost portala pa medtem nezadržno tone.

Andrej Žitnik