Golob: “Hoteli smo preskočiti fazo, po kateri bi Svoboda prevzemala RTV. In to je bila naša napaka”

Predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Zaradi zadnjega medijskega nastopa predsednika vlade na zadnjem intervjuju bi morali zvoniti vsi alarmi v državi. V nastopu na oddaji STOPkast je namreč odkrito grozil drugače mislečim s kazenskim pregonom, se javno pohvalil z inšpekcijami, s katerimi oblast nadleguje odgovorne z zakonito podeljenimi mandati, predvsem pa med vrsticami napovedal pogrom nad trenutnim vodstvom RTV. Besede predsednika vlade, da gre za depolitizacijo medija, niso še nikoli zvenele tako votlo in njegov besednjak še nikoli tako avtoritarno in zunaj civilizacijskih okvirjev Evropske unije. 

Na vprašanje novinarke, ali se počuti odgovornega za nastalo situacijo, je odgovoril: “Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen in legalen način.” Nato je nadaljeval, da je njegova politična stran storila napako in da bi morala najprej politično prevzeti RTV in šele nato začeti z depolitizacijo. “Hoteli smo skupaj s civilno družbo preskočiti to fazo, po kateri bi Svoboda prevzemala RTV. In to je bila naša napaka,” je povedal premier. Neverjetno, a resnično – predsednik vlade je javno povedal, da bi moral depolitizirati RTV tako, da bi jo najprej politično prevzel.

“Vlada je storila vse, kar je bilo v naših zakonskih okvirjih, na prvo vprašanje, ki ga najpogosteje slišimo od volivcev te koalicije ali od državljanov, ki so si tisto novembrsko nedeljo vzeli čas in šli na referendum,” je povedal premier. Pozornost je nato preusmeril na Ustavno sodišče RS, na katerega izvršilna oblast izvaja slabo prekrit politični pritisk. “Mi smo kot vlada bili intervenient, žal smo bili neuspešni, pozvali smo tudi, da ustavno sodišče opravi javno razpravo, še preden sprejme odločitev, tudi pri tem smo bili ignorirani,” je povedal Golob. Ob tem je treba omeniti tudi vrsto drugih političnih pritiskov, denimo obisk predsednice državnega zbora, ki je na ustavnem sodišču zahtevala vpogled v sodno mapo zadeve (TUKAJ) in obisku evropske komisarke Věre Jourove na ustavnem sodišču, o čemer lahko preberete – TUKAJ.

Javno priznanje o izvajanju političnega pritiska
Predsednik vlade je nato povedal, da je ustavno sodišče ustvarilo pat položaj. Na vprašanje, kaj lahko vlada stori v vmesnem času, da ne bi nastala “nepopravljiva škoda” (termin “nepopravljiva škoda” se najverjetneje nanaša na pluralizacijo poročanja), premier odgovori, da “je izvršna oblast samo ena – ne iščem izgovorov,” h čemur doda, “spremljamo situacijo tudi prek inšpekcijskih nadzorov, ugotavljamo tudi individualno odgovornost”. Predsednik vlade je tako eksplicitno in javno priznal, da izvršilna oblast neposredno zlorablja instrument inšpekcijskega nadzora za dosego strankarskih političnih ciljev.

Temu sledi zlovešča napoved. Na vprašanje, ali bodo morali odgovorni na RTV za “nastalo stanje” odgovarjati, predsednik vlade odgovori: “Ah, saj bodo! Jaz verjamem v pravno državo tudi s strani organov pregona.”

Premierjeva velika grožnja
Medtem ko predsednik vlade  skozi pogovor ves čas ugotavlja, da ima zaradi ustavnega sodišča zvezane roke, napoveduje rezultate, ki so “edini pravi”. Hkrati pa prizna, pozor, da so razmišljali še o eni možnosti, nekakšni bližnjici, a so se “zavestno odločili, da je ne bomo uporabili. Mislim, da je to pomembno.” Na vprašanje, kakšen je ta načrt B, predsednik vlade na razkriva. Kot pišejo na RTV, da je slutiti, da ta obstaja.

Na besede predsednika vlade se je že odzval Uroš Urbanija, ki pravi, da se je grožnjam Milana Kučana (TUKAJ) sedaj očitno pridružil še predsednik vlade.

Zgrožen odziv javnosti
Širša slovenska javnost se je ob premierjevih besedah naravnost zgrozila. Novinar Jože Biščak je zapisal: No, tale je pa huda. Ali to pomeni, da si bo Golob RTV Slovenija podredil na neciviliziran način? Kakšen način pa je to? Bodo samo specialci vdrli v stavbo Kolodvorske ali bo tja poslal kar plačance, da obračunajo z Urošem Urbanijo, Igorjem Pirkovičem, Petrom Gregorčičem in Andrejem Grah Whatmoughom?

Spletni uporabnik Jure Colja je po drugi strani zapisal: “Ko boste danes slišali za stavko na mediju, ki ga plačujemo VSI in ki je zavezan k pluralnosti, ne k enoumju, se spomnite, da stavkajo tisti, ki javno pravijo, da “jih je je*eno več” in da je njihov cilj “prevzem medija”. NE v mojem imenu.” 

Gal Kovač