fbpx

Golobov pohod skozi institucije – levičar iz STA prevzema portal Siol?

Foto: Twitter

Golobov pohod skozi institucije in medije se počasi končuje, tako kot tudi naša preobrazba v mini različico Ruske federacije (še jezik je podoben!). Naslednja žrtev slovenskega putinizma je portal Siol.net.

Kot je poročal portal Požareport, je Irma Gubanec, nova začasna direktorica TSmedia, novinarjem portala Siol.net prek elektronske pošte poslala vabilo za današnje glasovanje o novem odgovornem uredniku, ne da bi zapisala, za koga gre, koga sploh predlaga za urednika, saj je cilj, da se ime do konca skriva.

 

Skrajno levi urednik?

Šušlja se, da naj bi bil novi urednik celo Mihael Šuštaršič, urednik zunanje politike na STA novice, ekstremno levi novinar, ki je znan po tem, da na socialnih omrežjih širi in podpihuje sovraštvo. Očitno se je Golob ustrašil, da bi tja imenoval necenzuriranega agitpropovca Primoža Cirmana, ki je najbrž že preveč razvpit, medtem ko je Šuštaršič splošni javnosti neznan in bolj sprejemljiv.

Da gre za znanega brutalneža in vulgarnega žaljivca, je potrdil tudi direktor televizije RTV Slovenija.

Iz sredinskega v skrajno levi portal

Gre torej za popolni levičarski prevzem portala Siol.net, enega zadnjih otokov slovenskega novičarskega interneta, ki še ni pod popolnim nadzorom skrajne levice. Pomembno je poudariti, da se pod Petrom Jančičem portal ni na noben način spremenil v “desni” portal, je pa vestno in brez rezerv napadal tudi levičarske politike, kar je očitno za slovenski medijski prostor tabu in dolgoročno politični samomor. Portal je bil znan po tem, da so ga obiskovali tako levičarji kot desničarji, hkrati pa je bil v anketah proglašen za portal, ki ga največ Slovencev jemlje kot “sredinskega” (celo tisti na levi).

Nazaj v preteklost

Zdaj bo seveda vse drugače. Siol.net se bo spremenil v STA novice – slabo prikrito institucionalno propagando proti desni opoziciji in v podporo levi vladi. To, kar je bil že pod Marjanom Šarcem in njegovim zloglasnim državnim sekretarjem Damirjem Črncem. Takrat je dvojica tako silovito prevzela portal, da je o tem poročal celo Marko Milosavljević v poročilu vladavine prava, ki ga izdaja Evropska komisija.

Novemu uredniku se ne bo treba truditi

Seveda za Slovenijo kot državo, ki je trdno v rokah pogorelcev komunistične partije, ni nič čudnega, da se uredniška politika spremeni čez noč. Spomnimo se revije Mag, pa tragične zgodbe Reporterja, ki ga je prevzel tajkun Odlazek. Slovensko novinarstvo je bilo vedno delavsko in se je znalo prodati za prgišče tolarjev in kasneje evrov. Seveda bo na Siolu pomagalo tudi to, da je večina uredništva trdo leva in da se novemu uredniku ne bo treba tako zelo truditi poročati sredinsko. Tako lahko novi skrajno levi urednik deluje po inerciji in novinarjem pač pusti, da so to, kar so – aktivisti, ki želijo poročati dobre stvari o levi vladi in slabe o desni opoziciji.

Za konec lahko rečemo le: adijo Siol! Lepo te je bilo poznati, ko nisi bil vladno trobilo.

Andrej Žitnik