Hude zlorabe na RTV – Bergant se “štemplja” za 5 minut, Hribar v službo enkrat na teden?!

Foto: STA

Vse maske slej ko prej padejo in zdi se, da so padle tudi pri zaposlenih na RTV Slovenija, v tem primeru konkretno pri Igorju E. Bergantu. Protestiranje zaposlenih na RTV in njihovo domnevno zastopanje “avtonomije” novinarjev je bila več kot očitno le “velika igra”, da bi ohranili svoj način dela “dvoživk”, ki so ga levičarji tako kritizirali v zdravstvu. Po liniji najmanjšega odpora Bergant dela na javni televiziji na račun davkoplačevalcev, medtem ko služi še kot voditelj raznih okroglih miz in dogodkov. Tokrat je bil po poročanju Požareporta “zasačen s prsti v marmeladi”.

“Vedno bolj imam občutek, da pri stavkah skrajno levega krila @RTV_Slovenija ni šlo za ideologijo ali politiko, kaj šele za uredniško avtonomijo ali standarde poročanja, ampak za branjenje takih lopovščin davkoplačevalskega denarja,” je na Twitterju zapisal politični analitik Mitja Iršič, ki je povzel to, kar je vsem vidno in kar si številni mislijo. So bili temu zares namenjeni protesti zaposlenih na RTVS?

O kakšni avtononiji so govorili protestniki na RTVS, ko pa vidni obraz javne televizije in voditelj Odmevov Igor E. Bergant postransko dela še za vlado, predava in vodi razne okrogle mize čez dan, zvečer pa v oddaji poje hvalospeve premierju Robertu Golobu in njegovi vladi. In če je kdo podvomil v to, ga je tokrat izpostavil portal Požareport. Ta je namreč poročal, da je Igor E. Bergant med svojim delovnim časom za Goloba oziroma bolj rečeno za vlado vodil pogovor o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. Za vodenje omenjenega dogodka Bergant ni imel odobritve oziroma dovoljenja, niti ni za odobritev prosil kogarkoli na TVS. Dan omenjenega dogodka pa je bil tudi njegov delovni dan na RTV, kjer se je tako ob prihodu in odhodu štempljal. Za pet minut.

Prav ste slišali, prisoten je bil vsega skupaj pet minut, in sicer od 19:16 do 19:21. Glede na to ne preseneča informacija, da ima Bergant na RTV primanjkljaj delovnih ur, in sicer kar 139 ur. Ni treba posebej poudarjati, da je voditelj informativnega programa TVS (vsaj) pri vodenju tega vladnega dogodka evidentno kršil delovnopravne predpise, česar pa se je očitno tudi zavedal. Svoj delovni dan je poskušal rešiti s prihodom do stavbe RTV in petminutnim štempljanjem, kar je skrajno nedopustno za novinarja javnega medija. Ti naj bi le predstavljali nek pravi standard in merila slovenskega novinarstva.

Bergant vodi vladno konferenco. (Foto: Vlada RS)

Ta način dela ni novost za zaposlene na državnem mediju
Pa vendar vse pade v vodo, ko gre za ščitenje lastnih interesov, in Bergant naj ne bi bil edini. Na novico o Bergantu se je na Twitterju odzval tudi kolumnist in nekdanji v. d. direktorja Radia Slovenija Vinko Vasle, ki je opisal delo režiserja na radiu. Po njegovih besedah naj ta tudi “po mesec dni ni prišel v službo, zunaj hiše je pa delal projekte za honorarje”. Vasle pa je našel tudi način za preverjanje situacije, in sicer je zapisal, da je na “njegov stol izza pisalne mize obesil na visok obešalnik in en teden preverjal. Stol je bil na obešalniku. Potem sem moral čakati še 10 dni, da se je pojavil v hiši in mu je vratar povedal, da bo vihar. V moji pisarni je najprej skušal strogo, če vem, kdo je. Sem rekel, da ne, ker ga o tem nisem mogel povprašati. Potem je natrosil kup laži, končno pa ob omembi knjižice točil solze. Dobil je še eno priložnost in vsak dan sem preverjal, kje je stol in kdo je na stolu,” je zapisal.

Dodal pa je da je bil “najhujši” nihče drug kot Sašo Hribar. “V službo je prišel 1-krat tedensko na svojo oddajo. Štempljal se ni, preskočil ograjo,” je zapisal Vasle in dodal, da ga je dal na seznam, a takratni generalni dokumenta ni hotel podpisati. “Teh zlorab je na @RTV_Slovenija še danes 60 odstotkov. In vse to plačamo mi,” je zaključil.

Ana Horvat