Igorja Pirkoviča črtali iz vodenja sobotnega Utripa na “osvobojeni” RTVS

Novinar Igor Pirkovič (Foto: posnetek zaslona RTVS)

Na osvobojeni RTVS kot kaže s premestitvami novinarjev, ki ne spadajo med tiste, ki jih je “je*eno več”, in osveževanjem oddaj niso zaključili. Potem ko so najavili, da v oddaji Arena ne bo več prostora za voditelja Igorja Pirkoviča in Vido Petrovčič, so se kot kaže sedaj odločili, da za Pirkoviča ne bo več prostora niti v eni izmed najbolj gledanih komentatorskih tedenskih oddaj Utrip, ki so jo izmenjaje pripravljali različni novinarji. 

Ko je v drugi polovici prejšnjega meseca novinar Igor Pirkovič izvedel, da zanj ne bo več mesta pri vodenju oddaje Arena, ki je vsak ponedeljek predstavljala nekakšen prostor za soočanje mnenj in pogledov na aktualne politične in družbene razmere, je bilo mogoče s strani javne hiše slišati odziv, da je pač tako, ker bo prišlo do osvežitve oddaje v smislu, da bo ta pod imenom “Arena, pogled naprej” imela po novem jasen vsebinski fokus in bo vsak teden osvetljevala eno od problemskih področij odpravljanja posledic vremenskih ujm. Kot kaže, pa so si spremembe zamislili tudi v primeru ustvarjanja Utripa.

V osveženi Areni ni več prostora za Igorja Pirkoviča (posnetek zaslona RTVS)

Pirkovič je bil predviden do ustvarjanja sobotne Arene
“Osvežena” Arena. “Osvežili” so tudi Utrip. Črtan sem s seznama za prihajajočo soboto, čeravno sem se že pripravljal,” je prek družabnega omrežja X sporočil Pirkovič in ob tem dodal, da sam ne ve, kaj je razlog za to. “Bili so med najbolj gledanimi in odmevnimi in vse je bilo res,” je poudaril in navedel, da je razočaranih veliko gledalcev. “Pišite jim, če boste pogrešali drugačen pogled,” je še pozval.

Utrip sodeč po podatkih javne televizije velja za oddajo Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. “Nastala je leta 1988 kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi,” navajajo in dodajajo, da so v oddajo utirala pot “alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta“. Ker gre v Utripu za avtorsko oddajo, ki omogoča, da ustvarjalec gledalcem poda subjektiven pogled na aktualno dogajanje, je marsikdo v luči nedavne novice upravičeno pomislil, da je do zamenjave Pirkoviča prišlo, ker ima osvobojena RTVS jasno začrtano vsebinsko politiko, ki si ne želi odstopanj v smislu kritike vladajočih, ki so konec koncev omogočili tako imenovano “osvoboditev”.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Ker nas zanima, čemu je bila sprejeta odločitev o tem, da Pirkovič ne sme več voditi oddaje Utrip, smo se odločili, da na RTV Slovenija naslovimo novinarsko vprašanje. Ko bomo odgovor prejeli, ga objavimo naknadno. Kaj pa si sicer o vsem tem mislijo ljudje, ki sicer financirajo plačevanje obveznega RTV-prispevka, pa najboljše govorijo komentarji sami po sebi: “Razlog je ideološka oporečnost.”; Oprostite, žal te sluzave #SevernaKorejaTV ni mogoče več gledati. Pred osvoboditvijo smo jo pa komaj čakali.”; “Ne gledam RTV-ja, ne plačujem. Prej sem pa vedno spremljala Areno, dokler je bila resnica posredovana s tvoje oddaje.”; “Ve se, kaj delajo, RTV SLO  je politično aktiviran bil in bo!”

“Poudarjamo, da so uredništva pri svojem delu neodvisna, kar velja tudi pri razporejanju delovnih obveznosti med sodelavci. Naj pa pojasnimo, da so vsi ustvarjalci o spremembah pravočasno obveščeni”, so odgovorili v Službi za komuniciranje RTV Slovenija.

Ž. N.