Kako skrajno levo krilo novinarjev RTV uničuje neodvisnost novinarstva

Stavka RTV (foto: sta)

Prvi korak k cenzuri ali zatonu demokracije? Opazovanje novinarskega področja v Sloveniji je vedno bolj zaskrbljujoče. Ne le da se pojavljajo očitne politične usmeritve v poročanju, tudi med novinarji samimi se dogajajo kritične razprtije in pritiski, kar lahko vodi do slabega delovnega okolja in slabše kakovosti novinarskega dela, piše kulturni forum SDS.

Najbolj alarmantno je dejstvo, da se ta praksa nadaljuje tudi na nacionalni televiziji, kjer naj bi bilo delo nepristransko in neodvisno. Na RTV Slovenija smo bili priča nedavnemu incidentu, ko so se nekateri novinarji, ki so naklonjeni skrajni levičarski ideologiji, začeli izživljati nad svojimi sodelavci. Podporo skrajni levičarski ideologiji je prišla izrazit celo članica strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora Tatjana Pirc.

Takšno obnašanje je popolnoma nedopustno. Ne le da novinarji RTV Slovenija kršijo temeljna načela neodvisnega novinarstva, ampak svoje politična prepričanja vsiljujejo tudi sodelavcem, ki morda ne delijo njihovega mnenja. S tem pa ne le ogrožajo kakovost novinarskega dela, ampak tudi integriteto in dobro ime televizije. Medtem pa se je ministrstvo za kulturo, ki bi moralo nadzirati in spremljati tovrstna dogajanja, izkazalo za nesposobno, saj je ministrica Asta Vrečko omilila celo situacijo, kar bi lahko imelo še hujše posledice. Namesto da bi se postavila na stran tistih, ki trpijo zaradi pritiskov, je ministrica Vrečko podprla skrajne levičarske novinarje in jim omogočila nadaljnje izvajanje pritiskov, pravijo v kulturnem forumu.

Nedopustno je, da je Ministrica Asta Vrečko vodstvo RTV Slovenija pozvala k odstopu. Takšno dejanje je prestopilo meje dovoljenega in predstavlja nezaslišan pritisk na svobodo medijev.

Vrečkova očitno ne razume, da so mediji ključni steber demokracije, saj omogočajo prenos informacij in kritično razpravo o pomembnih temah. Ko politiki začnejo izvajati pritisk na urednike in novinarje, se ta svoboda in neodvisnost medijev ogrozi. Zato Ministrica Asta Vrečko ne bi smela pozivati k odstopu vodstva RTV Slovenija, saj to predstavlja poskus političnega vmešavanja v uredniško politiko javne radiotelevizije.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Vir: STA)

Skrajni levičarski novinarji na RTV morajo prenehati z nadlegovanjem sodelavcev
Če se bo takšno stanje nadaljevalo, bo to imelo škodljive posledice za celotno novinarsko področje v Sloveniji. Novinarstvo bi moralo biti neodvisno in brez političnih vplivov, sicer se bo njegova verodostojnost postavila pod vprašaj. To pa bi lahko vodilo do izgube zaupanja javnosti in posledično do še slabše kakovosti novinarskega dela. Skrajni levičarski novinarji na RTV Slovenija morajo prenehati z nadlegovanjem svojih sodelavcev in se vrniti k osnovnim načelom novinarstva. Ministrstvo za kulturo pa mora zagotoviti, da se take prakse ne bodo ponavljale in da bo novinarsko delo na RTV Slovenija potekalo v skladu s strokovnimi in etičnimi standardi. Čas je, da se ustavi ta škodljiva praksa in da se z zagotavljanjem neodvisnosti in kakovosti novinarskega dela na nacionalni televiziji vrne RTV Slovenija državljanom.

Poleg tega bi morali tudi gledalci in državljani Slovenije zahtevati boljše delo novinarjev in televizije, saj je to javna ustanova, ki jo financiramo vsi državljani. Morali bi se vprašati, ali želimo gledati poročila in oddaje, ki so obarvane z ideologijo in političnimi prepričanji posameznih novinarjev, ali pa želimo pravilne in nepristranske informacije o tem, kaj se dogaja v naši državi in po svetu.

Na koncu je treba poudariti, da je svoboda tiska ena izmed temeljnih pravic v demokratični družbi, vendar pa ta svoboda nosi tudi določene odgovornosti. Novinarji imajo dolžnost, da poročajo o resnici, da ne izvajajo pritiskov in da delajo neodvisno od političnih strank in interesnih skupin. Če želimo ohraniti in okrepiti demokratično družbo, moramo zagotoviti, da se te odgovornosti dosledno upoštevajo, so poudarili v kulturnem forumu SDS.

Sara Kovač