Ko obnašanje “prominentnih” novinarjev meji že na fašizem

Datum:

“Uredniki in uredniška politika obstajata zato, da takih mračnih tipov, ki so omogočili zlorabljanje policije, ne vabiš v studie. Nima nam kaj povedati. To ni pluralizem mnenj. Kaj vam ni jasno na nacionalki!?” je na Twitterju zapisal novinar Dnevnika Zoran Potič zaradi gostovanja dr. Antona Olaja v oddaji Intervju na RTV Slovenija. A obnašanje “prominentnih” slovenskih novinarjev že meji na fašizem. V času prejšnjih protestov je policija uporabila sredstva, ki jih policija širom sveta uporabljajo vsak dan. Zadnji primer je včeraj iz Pariza in po celotni Franciji.

V oddaji Intervju je bil gost Jožeta Možine je nekdanji direktor slovenske policije dr. Anton Olaj, ki mu sedanja oblast očita, da je pri obvladovanju protestov proti prejšnji vladi s policijo prekoračil pooblastila in da je nasploh v njegovem mandatu vladala represija, zaupanje v policijo pa se je zmanjšalo. Olaj je sicer ostro zavrnil vse te očitke kot neresnice za potrebe politične propagande. Opozoril je na uradne javnomnenjske raziskave, ki so pokazale, da se je zaupanje v času njegovega mandata porastlo. S konkretnimi številkah je dokazal, da niso bili bolj, ampak manj represivni, saj so izrekli več opozoril in manj kazni kot prej.

Ravno zaradi tega očitno želijo nekateri levi novinarji izvajati cenzuro na nacionalni televiziji in se vmešavati v uredniško politiko, koga in kdaj se lahko koga povabi v oddajo. Eden izmed njih je tudi Zoran Potić, sin oficirja JLA in Dnevnikov novinar, ki je včasih pisal tudi za Delo. Znan je kot velik sovražnik vsega desnega. Že samo dejstvo, da nihče od protestnikov ni bil poškodovan, je dovolj dober dokaz, da niso bila uporabljena pregroba sredstva. Sicer pa ta ista sredstva (solzivec, vodni top) uporabljajo širom sveta. Le včeraj so v Parizu izbruhnili izgredi po nogometni tekmi svetovnega prvenstva, francoska policija pa je bila z namenom umiritve razmer primorana uporabiti tudi solzivec. So tudi oni prekoračili svoja pooblastila? Spomnimo se izgredov na protestih v času prejšnje vlade, razbijanje, zaustavljanje avtomobilov na prometnih cestah, prevračanje kontejnerjev, napadi na novinarje itd.

Spomnimo se tudi protestov v državi Sophie in ‘t Veld na Nizozemskem, ki je bila zaskrbljena nad stanjem v Sloveniji, pa so v istem času tudi tam izbruhnili protesti, zato policiji ni preostalo drugega, kot da uporabi vodne topove za razkropitev množice. Takrat so se očitno skrbi razblinile. Ne le v Sloveniji, Franciji, Nizozemskem, tudi drugod policija ob izgredih ravna enako.

Policija je uporabila pregroba sredstva, pa kljub temu ni bil nihče od protestnikov poškodovan?
Olaj je v oddaji dejal, da so vsi očitki o policijski grobosti in nesorazmerni uporabi sile na protivladnih protestih  povsem neresnični. “V resnici je bila uporaba prisilnih sredstev natančna, nastajale so le manjše napake,” pravi Olaj. Več kot očiten dokaz pa je bil, da nihče od nasilnih protestnikov ni bil poškodovan, bilo pa je poškodovanih šest policistov in več avtomobilov. V zvezi z uporabo vodnega topa s primesjo plina dr. Olaj povedal, da je policija ravnala skladno s pooblastili.

Zakaj se Klakočarjeva ni oglasila?
“Naj se nikoli več ne zgodi, da policija dvigne rokonad lastne državljane,” je v začetku mandata v DZ dejala Urška Klakočar Zupančič, in kot za šalo se je zgodilo celo hujše. Policija se ni spravila na tiste, ki so zavzeli javne površine, ampak na lastnika zemljišča, ki se ni želel umakniti, ko so kopali in niso pokazali dokazila za to, da lahko.

Kljub vsem očitnim dokazom pa bodo levi novinarji in mediji še naprej zavajali javnost o delovanju policije v prejšnji vladi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...