Antisemitizem Borisa Vaseva prepoznan tudi v ameriškem mediju

Datum:

Danes se antisemitizem po svetu širi predvsem na “alternativnih spletnih straneh”, slabo moderiranih sekcijah za komentarje in tudi med (pogosto) anonimnimi profili na socialnih medijih. A ne v Sloveniji. V Sloveniji se širi na javni RTV, kot so sedaj ugotovili tudi v ameriškem častniku Algemeiner. Ugotavljajo, da je javna RTV gojišče sovraštva. Seznanjeni so tudi z dejstvom, da je bil o perečem problemu seznanjena tudi Mednarodna judovska organizacija Center Simona Wiesenthala, ki je pozvala predsednico države Natašo Pirc Musar, da problem naslovi, a tega še ni storila, kljub intenzivnemu nagovarjanju medijev, tudi našega. Algemainer kot glavnega distributerja antisemitskih vsebin prepoznava znanega novinarja RTV in aktivista Borisa Vaseva. 

“Državna agencija, imenovana Radiotelevizija Slovenija (Radio-televizija Slovenije) ali RTV Slovenija, širi antisemitizem, lažne novice, ekstremizem, netenje sovraštva, ksenofobijo, protiizraelsko obrekovanje, teorije zarote, čaščenje političnih in verskih ekstremizem in hvaljenje nasilja, terorizma, avtoritarnosti itd.,” se začne zapis v newyorškem časopisu.

Avtor nato nadaljuje, da je bila javna RTV že od ustanovitve leta 1928, ko je začel oddajati Radio Slovenija, predmet polemik, političnih diskusij, poskusov prevzemov itd. V vmesnem času se je na javnem mediju vse bolj začela razraščati antisemitska vsebina, pri kateri je po ugotovitvah ameriškega medija prednjačil znan novinar RTV Boris Vasev.

Vasev poroča izkrivljeno in enostransko
“Vasev, ki že od začetka svoje novinarske kariere zavzema skrajna politična mnenja in svoj prosti čas izkorišča za zmerjanje različnih posameznikov na družbenih omrežjih, si je uspel ustvariti sloves bližnjevzhodnega medijskega poznavalca, osredotočenega predvsem na izraelsko-palestinski konflikt. To je storil kljub pomanjkanju ustreznih akademskih izkazov, njegovo poročanje pa je pogosto izkrivljeno, pristransko, zgodovinsko netočno, polno sovraštva in očitno enostransko, z močno težnjo sejanja delitev in sovraštva proti Izraelu,”
piše Algemeiner.

Naslovnica članka. Vir: Zajem zaslona, Splet.

Zloraba zaupanja
Časnik nato nadaljuje, da bi moral biti slovenski nacionalni medij strankarsko neopredeljen in ideološko neopredeljen, a da je novinar Vasev zlorabil to zaupanje bralcev in svoj dostop do javne platforme izkoristil za omadeževanje Izraela. Navajajo, da je Izrael označil za “apartheidski režim judovske nadvlade”, da je Izrael našel svoj navdih v aparthaidovskem režimu v Južni Afriki, pa tudi njegove, nagnusne izjave – tako piše Algemeiner – da “judovsko ljudstvo nima pravice do samoodločbe in suverene državnosti” ter da sta imela antisemitizem in sionizem isti cilj, to je etnično čiščenje judov v Evropi. Med drugim naj bi po navedbah medija označil državo Izrael kot “projekt kolonializma judovskih naseljencev”.

Algemeiner piše: “Izjavil je tudi, da je bil “pokol na olimpijskih igrah leta 1972 eden največjih dosežkov palestinskega ljudstva … in 100-odstotni uspeh s propagandnega vidika …”, in predstavil smešno trditev, da so “glavna zunanjepolitična načela Hamasa nevmešavanje v notranje zadeve drugih držav, neodvisnost pri odločanju, iskanje stičnih točk, izogibanje konfliktnim zavezništvom in vzbujanje sovražnosti do drugih … [da bi ohranili] Palestino kot model sobivanja, strpnosti in civilizacijskega razvoja.”

Očitajo mu tudi, da je opravil intervjuje z številnimi kontroverznimi osebami, navajajo posameznike Daud Abdullah, Ilan Pappe, Hamid Dabashi, Bahador Aminian, Richard A. Falk, Ajamu Baraka, Bahador Aminian in Jeff Halper.

Levi skrajneži na RTV: Boris Vasev, sindikalna zaupnica Helena Milinković in montažer TVS Dejan Koban. (Foto: STA)

Novi antisemitizem?
Avtor članka nato nadaljuje, da je Vasev pripadnik “novega antisemitizma”, ki skuša državo Izrael predstaviti kot državo “kolektivnega židovstva”, zoper njo pa lansirajo kritike, ki jih sicer ne bi lansirali zoper katerokoli drugo demokratično državo. Aktivizem Vaseva in njegovi pisni izdelki so si pri splošni populaciji prislužili marsikateri prizanesljivi nasmešek, njegov aktivizem pa je naletel na podporo pri nekaterih skrajno levih in desnih skupinah, ki samo sebe imenuje zeleno-rdeče-rjavo zavezništvo.

Članek se zaključuje s pozivom RTV, da takšnim pisanjem naredi konec, ter da mora sprejeti “vse potrebne ukrepe za trajno odpravljanje antisemitizma, poveličevanja nasilja in sovražnega govora na svojih uradnih kanalih”.

Glede na navedeno obstajajo utemeljeni razlogi, da RTV prekine delovno razmerje z novinarjem, ki ne upošteva osnovnih novinarskih standardov in je odkriti antisemit.

Celoten članek je dosegljiv – TUKAJ.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...