Romana Tomc pisala Sophie in’t Veld v zvezi z neustavnim poskusom odstavitve programskih svetnikov

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Tamara Bizjak)

Kot smo poročali, je poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga (nekdanja “odpadnica” stranke SMC in eden od štirih socialističnih osamljenih jezdecev v stranki – poleg Braneta Rajića in Igorja Zorčiča) je ob sklicu štirih rednih sej mandatno-volilne komisije na dnevni red uvrstila predloge sklepov o razrešitvi in prenehanju opravljanja dela člana Programskega sveta RTV Slovenija Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, dr. Leona Oblaka, dr. Ivana Štuheca, Andreja Prebila, Žige Kušarja, mag. Alenke Gotar, Jelke Stergel in Roka Hodeja. To je precedens v zgodovini slovenskega parlamentarizma zaradi neustavnih političnih pritiskov na javni zavod RTV Slovenija. Evropska poslanka Romana Tomc je ob tej priložnosti pisala predsednici skupine DRFMG Sophie in’t Veld, jo opozorila na zadnjega od serije vladnih napadov na RTV Slovenija in predlagala sestanek. Pismo objavljamo v celoti.  

Spoštovana predsednica skupine DRFMG, ga. Sophie in ‘t Veld,

v prejšnjem pismu z dne 13. aprila sem vas obvestila o tem, da želi slovenski premier z novim zakonom o RTV politično prevzeti javni Zavod RTV Slovenija.

V kratkem odgovoru ste omenili, da je bilo pismo z vprašanji poslano  slovenski oblasti 30. marca 2023.

Danes bi vas rada seznanila s priloženim pismom generalnega direktorja RTV Slovenija. Po mojih večkratnih opozorilih o hudih kršitvah pravne države v Sloveniji zahtevam informacije o ukrepih, ki jih je sprejela skupina DRFMG, in sicer me zanima naslednje:

1. Ali je že potekala razprava o razmerah v Sloveniji? Če je, vas prosim, da me o ugotovitvah obveščate.
2. Ali ste od slovenskih organov prejeli odgovor v zakonsko določenem roku? Poleg tega zahtevam, da se vse pomembne informacije objavijo na spletu.
3. Kakšno je stališče skupine do trenutne situacije v Sloveniji?

Slovenske oblasti javno pozivajo k neupoštevanju odločbe Ustavnega sodišča RS v zvezi z Zakonom o RTV. Položaj je izjemno resen in evropske institucije, zlasti Evropski parlament, ima potrebna pooblastila za odziv. Nedavno sem izvedela, da je vlada Republike Slovenije, natančneje mandatno-volilna komisija državnega zbora, ki je pod nadzorom vlade, že začela postopke, s katerimi bo protipravno odstranila “neposlušne” člane programskega sveta RTV Slovenija. To so posamezniki, ki zavračajo oblikovanje programske vsebine po željah vlade.

Rada bi izkoristila to priložnost, da vas spomnim, da so bili ukrepi, ki jih je sprejel Evropski parlament med prejšnjo desnosredinsko vlado hitri, vendar brez kakršne koli utemeljitve. Ljudje, ki že tako malo zaupajo evropskim institucijam, zlasti tisti, ki jim je pomembna demokracija, te reakcije razumejo kot politično motivirane. Zdaj imate edinstveno možnost ovreči to prepričanje.

Glede na to, da ste najverjetneje že prejeli odgovore slovenskih organov, predlagam takojšnji sklic sestanek skupine DRFMG, kjer bi prisluhnili obema stranema, saj je vendarle postalo vaša ustaljena praksa, da iščete uravnoteženo mnenje.

Romana Tomc