Na nacionalki se ne dogaja sanacija, temveč cenzura

Nekdanji v. d. direktorja TV Slovenija (Foto: Polona Avanzo)

Po tako imenovani osvežitvi oddaje Arena s tem, da so umaknili voditelja Igorja Pirkoviča in Vido Petrovčič in ju zamenjali z novimi voditelji, ter premestitvi novinarjev, ki niso po volji vodstvu “osvobojene” javne RTVS, se, kot kaže, v naslednjem letu obeta ukinjanje informativne oddaje Panorama, ki se je na programu pojavila v času prejšnjega vodstva, in paradne vikend satirične oddaje TV Slovenija Kaj dogaja, kjer se med drugim norčujejo iz Golobovega načina vladanja. Nekdanji direktor Televizije Slovenije Uroš Urbanija meni, da se je predsednik uprave Zvezdan Martič reševanja težav lotil na povsem napačnem koncu. Poseganje v program namreč ne koristi ne RTV-ju, še manj pa gledalcem.

Kot poroča dobro obveščeni novinar in urednik Bojan Požar, so na RTV Slovenija v torek dokončali z oblikovanjem programsko- produkcijskega načrta za naslednje leto. V njem so po njegovih informacijah za tretjino oklestili športne vsebine in razvedrilo, med drugim so tudi ukinili oddajo Kaj dogaja. Ukinili pa naj bi tudi informativno oddajo Panorama. Oddaja Tarča naj bi zaenkrat ostala, Studia City, ki ga je vodil Marcel Štefančič, pa ni v načrtu.

Za komentar v zvezi novico, ki je zaokrožila, smo se odločili povprašati odstavljenega direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanijo. “Prva zadeva, ki se pokaže, je, da novo vodstvo, predvsem v prvi vrsti Zvezdan Martič kot predsednik uprave RTVS, nima nobenih vodstvenih izkušenj. Nikoli ni namreč upravljal s kakšnim resnim podjetjem, kaj šele večjim podjetjem kot je RTVS, zato se seveda tudi lotevajo težav na povsem napačnem koncu.” Če je po njegovih besedah neko podjetje v težavah, kar RTVS definitivno je, ni prva zadeva, da ukinjaš proizvodnjo, jo torej zapiraš. Zapiranje proizvodnje, torej ukinjanje programa, namreč pomeni samo še dodatno šibitev ekonomske stabilnosti samega podjetja.

Sanacije se ne dela na programu
“Sanacije se je potrebno lotiti drugod,”
poudarja Urbanija. V času njegovega mandata so oddaje, ki so bile paradne, kot so Tarča, Kaj dogaja in tako naprej, samo še dodatno spodbujali. Prav tako tudi šport, ki je relativno draga zadeva. “Edina smiselna varianta se nam je zdela, da se šport na nacionalni televiziji krepi. Prvič, ker je šport sam po sebi zanimiv za gledalce, drugič pa zato, ker je to tista zadeva, ki nas ne razdvaja,” je izpostavil in dodal, da smo ob športu povezani vsi, in to je mogoče tudi eden od razlogov, da bi državljani začutili, da nacionalna televizija je potrebna in tudi koristna. “Dobili bi namreč športne vsebine, ki jih drugod ne dobivajo.”

Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martič (Foto: STA)

Njihova filozofija je bila tako povsem drugačna, da se torej okrepi oddaje, ki so paradne in združujejo, na drugi strani pa išče rešitve tam, kjer gledalci pravzaprav ne bi opazili kakšnih posebnih sprememb v samem programu. Spomnil je na ukrepe v zvezi z minusom ali presežnimi urami, ki so jih številni delavci meni nič tebi nič imeli ob koncu vsakega šestmesečja. Meni, da bi se torej moralo sanacijo delati predvsem na nivoju predvsem delavne sile, ne pa na samem programu, ker to ne koristi ne RTV-ju, še manj pa gledalcem. “Na koncu koncev se bodo lahko gledalci vprašali, a RTV imamo samo zato, da dajemo plačo 2.200 evrov zaposlenim, ali zato, da gledamo nek program?”

Ukinitev Arene naj bi prinesla do 20-odstotni upad gledanosti
Čeprav oddaja Kaj dogaja predstavlja relativno velik strošek, pa meni, da ni prav, da se oddajo vrat na nos kar ukine. “To pomeni siromašenje RTV-ja”. Denimo ukrep “depolitizacije” oddaje Arena je po njegovih informacijah prinesel 20-odstotni upad gledalcev. Meni, da to ne gre to tako enostavno, da se v eno in isto oddajo daje samo druge voditelje in se oddaja iz oddaje, ki je do politike kritična, spremeni v oddajo, ki je pokroviteljska. “Seveda v prvi vrsti je to neko maščevanje, ko se sploh ne sprašujejo, ali je nekaj koristno ali ni, kaj pravzaprav narediti, ampak se preprosto razmišlja na način, da gre za stvari, ki jih je postavilo prejšnjo vodstvo, zato jih moramo “depolitizirati”.”

Tilen Artač je v oddaji Kaj dogaja imitiral premierja Roberta Goloba. Sedaj je oddaja v nemilosti, da jo ukinejo.

Sedanji predsednik uprave je imel po Urbanijevih besedah že več težav, ko je ukinjal ali želel zamenjati stvari, ukiniti stvari v samem programu, ki so jih oni pravzaprav dosegli s konsenzom, ko se je tedaj iskalo najboljše strokovne rešitve, in se je to vpeljalo. “Drugi program Televizije Slovenije je pod našim vodstvom beležil rekordno gledanost. Trudili smo se postaviti stabilno programsko shemo. Tako imate poleg športa na 2. programu tudi številne zelo dobre dokumentarne filme, pa seveda tudi ta del informativnega programa.” Vsak resen kanal pravzaprav mora imeti po mnenju Urbanije tudi informativni program, okrog katerega se potem postavlja celotna programska shema.

Dva meseca so se ukvarjali samo z “depolitiacijo”
“Namesto da bi se aktualno vodstvo ukvarjalo s programom, kako ga izboljšati, se je dva meseca ukvarjalo samo z “depolitizacijo”,” je izpostavil Urbanija. Torej iskanjem tistega, kar je povedal predsednik vlade v Odmevih, da je bil njihov cilj skupaj z vodstvom preganjanje janšistov ali tako imenovana dejanšizacija, kakor pač temu rečemo.

Kaj si o krčenju programa mislijo ljudje, najbolj pričajo primeri komentarjev, ki so se usuli na družabnem omrežju Twitter/X: “Artač je v zadnji oddaji preveč gobcal proti vladi. Saj veste, svoboda. Dokler je nabijal čez SDS in ostale, je bil njihov. Zdaj ni več. Nova Svoboda.”; “Torej so zradirali vse kadre Saša Hribarja”; “Resnica, četudi povedana s humorjem, boli.”; “Razpisujejo pa dodatna novinarska delovna mesta”; “Pišuka, edina stvar, za katero sem bil pripravljen plačati, to je šport :/”; “Močno oklestili šport … A to pomeni, da bodo prenašali samo prvi tek smučanja in prvo serijo skokov, ker drugega športa nimajo že dolgo časa” ; “In kaj so že do sedaj delali redni, če so oddaje ustvarjali honorarni?”; “To hišo je potrebno prečistiti”; Pričakujemo pa lahko še več oddaj v stilu Severne Koreje”.

ZNP: Če želijo varčevati, naj to storijo pri nepotrebnih zaposlitvah
“Če bi na RTVS hoteli varčevati, lahko to naredijo najhitreje pri nepotrebnih zaposlitvah, negledanih tekmah z italijanskimi komentatorji, orkestru in še in še. Oddaja Kaj dogaja ni poceni, je pa gledana”,
meni Tino Mamić iz Združenja novinarjev in publicistov. Kot pravi, se uresničuje “depolitizacija”. “Temu se ne reče varčevanje, ampak cenzura”.

Član Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić. (Foto: STA)

Za komentar okrog krčenja programa na javni televiziji smo se odločili vprašati tudi Društvo novinarjev Slovenije, ko odgovor prejmemo, ga objavimo naknadno.

Komentar Združenja novinarjev in publicistov:

Dogajanje na RTV Slovenija, ki smo mu priča od zamenjave vodstva, samo potrjuje tisto, na kar smo v NZP opozarjali že v času, ko se je sprejemala novela zakona o RTVS, in sicer, da so spremembe zakona namenjene zgolj temu, da si bo aktualna vlada Roberta Goloba zagotovila vpliv na RTV Slovenija. Pod krinko, da bo vodstvo RTV Slovenija imenovala civilna družba, si je vlada zagotovila prevladujoč vpliv na RTV Slovenija. Njeni podaniki zdaj na RTV Slovenija izvajajo čistke in odstranjujejo vse, ki bi lahko kritično poročali o vladi. O tem pričajo tako zamenjava nekaterih voditeljev (Odmevov, TV Dnevnika, oddaje Arena), kot napovedana ukinitev oddaj, kot so Panorama, Kaj dogaja. Določeni novinarji tudi več ne smejo pripravljati Utripa in podobno. Dobili bomo očitno nekakšno “ideološko čisto” RTV Slovenija po meri vlade Roberta Goloba.

Ž. N.