Pretres v medijih – kaj od tega je blef in kdo je na listi za odstrel?

Loredan, Golob, Vuković (Foto: Montaža Demokracija)

Zadnje tedne lahko v medijih spremljamo medijske napade in pogrome na dve tarči. To sta generalna sekretarka Svobode Vesna Vuković in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Zakaj so se mediji spravili na njiju, ali lahko sploh govorimo o napadu, kdo ima od tega koristi, kakšno vlogo ima pri tem RTV in ali bodo pozivi k njunim odstopom uspešni, smo za komentar vprašali urednika Spletnega časopisa Petra Jančiča. Sprašuje se, ali se Golob boji odstaviti Vukovićevo, ker preveč ve, in pravi, da je “medijski pogrom” nad Loredanom navaden blef. 

Že nekaj časa krožijo informacije o nezadovoljstvu v Svobodi nad generalno sekretarko Vesno Vuković. Dokončno pa naj bi počilo pred dnevi, ko naj bi zahtevala osebni pregled mobilnih telefonov vseh poslancev Gibanja Svoboda. Poslanci naj bi zahtevali celo njen odhod. Akcijo proti Vukovićevi naj bi vodili Urška Klakočar Zupančič in Mojca Šetinc Pašek. Kar nekako potrjuje tudi kolumna Paškove nekdanje novinarske kolegice Evgenije Carl na RTV o Vukovićevi in njenem obisku na NPU z naslovom: “Ali komandira tudi NPU”. Članek bi lahko vzeli za nekakšno opozorilo, grožnja ali celo izsiljevanje, kaj vse lahko novinarji napišejo, če nekdo ne dela “tako, kot mora”.

Te dni v osrednjih medijih, sicer prizanesljivih do vlade, tako spremljamo intenzivne protivladne prispevke. Kaj je dvignilo toliko prahu, je pojasnil novinar Spletnega časopisa Peter Jančič, ki pojasnjuje, da so očitno v enem letu od volitev tudi novinarji na levi strani začeli opravljati novinarsko delo, ampak zato, ker je prišlo v Svobodi do konflikta med politiki, ki so se znašli na nasprotni strani Vukovićeve. “Kar kaže neko nenavadno podobo slovenskega novinarstva, da opravljajo predvsem propagandno vlogo. Je pa vseeno dobro, da so po enem letu opazili, da je Vukovićeva od Roberta Goloba dobila 100 tisoč evrov in da eno leto noče pojasniti javnosti. Niti ona, ne Golob, ne Gen-i, kar je popolnoma nezaslišano in na kilometer smrdi po korupciji.” Spor med novinarji je po njegovem povzročil, da so v resnici opazili, da gre za velik problem, na katerega so opozarjali le redki mediji.

Na RTV so po enem letu opazili, da je Vukovićeva od Goloba dobila 100 tisoč evrov
Evgenija Carl, novinarka, ki je napisala kolumno o Vesni Vuković, je namreč nekdanja kolegica Mojce Šetinc Paškove, ki pa naj bi po Požarjevih informacija tudi vodila to akcijo proti Vukovićevi. Tako je očitno rekrutirala novinarsko kolegico in poslala “sporočilo” generalni sekretarki Svobode. “Vesna Vuković seveda ni navadna državljanka, ona je vendarle generalna sekretarka največje vladne stranke, ki obvladuje tudi notranji resor, torej tudi Policijo…. Zgodba se očitno ponavlja, politično kadrovanje nadaljuje, razrešujejo ljudi …” je zapisala Carlova. Zapisala je še, da se v največji vladni stranki sprašujejo, kdaj bo za odstrel na vrsti Vesna Vuković. Slišati je, da jo imajo polno glavo povsod naokoli, ker kadruje, kliče na zagovor ministre, poslance in druge. “Premier Golob jo brani, kar niti ne preseneča, saj sta bila z Vesno Vuković povezana že od nekdaj, ko ji je Golobov Gen-I še kot novinarki nakazoval denar, nekaj več kot 100 tisoč evrov. Zakaj, nikoli nista pojasnila, je pa Vesna Vuković potem dobila službo še v stranki. Kje drugje bi najbrž težko, saj je brez visokošolske izobrazbe. Kaj je torej generalna sekretarka stranke imela iskati na NPU-ju? Če smo malce cinični, se lahko vprašamo, ali je šla po nasvet, kako poslance prisiliti, da jim vpogleda v telefone,” pravi Carlova.

Poročanje o Vukovićevi na RTV. (Foto: zajem zaslona)

Da dejansko ne gre za napad, ampak za normalno novinarstvo, pravi Jančič, a da bi bilo dobro, če bi tudi do druge strani v Svobodi bila enaka kritičnost v medijih, ne zgolj do gospe Vukovićeve. “Sicer je zanimiv fenomen, saj je v medijih uspela doseči kar nekaj zamenjav, tudi v policiji, zato zdaj revolt”.  Vesna Vuković in Damir Črnčec sicer tesno sodelujeta tudi pri najnovejših Golobovih kadrovskih čistkah na policiji.

Se Golob boji odstaviti Vesno Vuković?
To je odločitev premierja Roberta Goloba, pravi Jančič. On se bo moral odločiti, kaj bo s svojo najtesnejšo sodelavko, tudi medijsko operativko, ki je zanj opravila številne umazane posle v medijih, da je lahko prevzel Siol. Ima pa verjetno še kje prste vmes, na javni RTV je bila bolj Mojca Šetinc Pašek glavna operativka, meni Jančič.

Urednik in novinar Peter Jančič ugotavlja, da so novinarji šele sedaj začeli opravljati svoje delo, čeprav je bila Golobova desna roka Vesna Vuković pred tem vpletena tudi v zelo umazana dogajanja. (Foto: Polona Avanzo)

“Če bi se je odrekel, bi se Vukovićeva umaknila, dobila kje dobro plačano službo, a se zdi, da je Golob še za njo, morda pa ga je strah, ker veliko ve, bila je vključena v zanimiva dogajanja po volitvah, ki je bilo deloma tudi zelo umazano. Pri takšnih ljudeh je potrebno biti pazljiv, da se ne maščuje. Za njo je tudi znano, da nima dosti moralnih ovir in si veliko upa in veliko naredi, zato se je številni bojijo”.

“Medijski pogrom nad Loredanom je blef”
Druga tarča je v zadnjem času tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. V medijih je zaznati neposredne pozive za odstop, poleg vsega pa je tudi pod hudim udarom Inštituta 8. marec, ki ga pozivajo, naj odstopi. V letu in pol ni okrepil javnega zdravstva, ampak nadaljeval njegovo postopno privatizacijo, čakalne vrste so se ponekod še povečale, znova smo priča korupcijskim škandalom pri investicijah in nakupih zdravstvene opreme, pravijo v 8. marcu.

Poročanje o Loredanu v Delu (Foto: posnetek zaslona)

Mediji prikrivajo svojo nesposobnost objektivnega poročanja
V veliki meri gre za blefiranje, pravi Jančič. “Ko je Loredan predlagal zakon, za katerega je bilo že vnaprej jasno, da ne bo dosegel ciljev, so bili vsi mediji tiho. Opozicija je opozarjala, da se to ne bo izšlo, da se bodo čakalne vrste še podaljšale, a to niso objavljali, niti povzeli niso, kar je opozicija upravičeno povezala. Zdaj pa, ko se je to izkazalo za točno, dajo na vrh strani nek brezvezni zavod 8. marec, ki ga je ustanovil minister in jim delajo reklamo, kako so oni pametni, ker so ugotovili, da zakon ne deluje,” povzame Jančič. Opozarja, da imajo celo pred seboj zakon, za katerega so dejali, bodo do septembra ukinili dodatno zavarovanje. “Vmes pa so odločili, da ga bodo podržavili, da bo država pobirala do novega leta. Kar se sploh ne da speljati v tem času in to je norost, da se predlog v tako kratkem času izpelje, a so bili vsi mediji takrat tiho.” Zato ni čudno, da se kot rešitelj pojavi 8. marec, nepomemben zavod, ki ga imajo v zakulisju, da odvrnejo pozornost in onemogočijo opoziciji delo, še dodaja.

Poročanje o Loredanu na 24ur (Foto: posnetek zaslona)

Bo Loredan odstopil?
Jančič meni, da na vidiku ne vidi odstopa Loredana, razen če ne bo naredil še kakšnih nespametnih odločitev, kot je bila to, da je zamenjal vodilne skoraj vseh večjih zdravstvenih domov in nastavil novince. Zaradi slabega vodenja, saj se šele učijo, ima sedaj velike težave. In da bo poulično pregovarjanje o odstopih prepustil 8. marcu, kolesarjem in uličarjem. Sicer pa pravi, da o odstopu odloča premier in ne 8. marec.

Sara Kovač