fbpx

Medijski mrk: Cenzurirali so največji shod za otroke in družine

Ljubljana, Trg republike. Shod za zascito otrok in druzin, ki ga pripravlja Koalicija Za otroke gre! Vir: STA

Včeraj se je v Ljubljani pred Državnim zborom odvil veliki shod za družine. Kljub deževnemu vremenu se je na Trgu republike zbralo več tisoč ljudi, ki so jasno zavrnili spodkopavanje temeljev družine, teorijo spola, propagando LGBT v šolah, ob tem pa se jasno zavzeli proti sovraštvu, ki bi bilo usmerjeno proti katerikoli družbeni skupini. Skratka, to je bil največji tovrstni shod doslej, a tega ne boste mogli izvedeti iz dominantnih medijev. 24ur, Pop TV in ostali o dogodku niso poročali. Prav tako je izredno omejeno poročal javni servis RTV, ki je k objektivnem in uravnoteženem poročanju zavezan po zakonu, a ga seveda vneto krši. 

O dogodku je tako poročala samo naša medijska hiša, Ognjišče, Domovina in Družina. Javni servis RTV je pripravil krajši prispevek na spletu in za televizijo, kjer so ga potisnili proti dnu informativnega programa. Kako je to mogoče? Dogodek je organiziral Aleš Primc, eden najuspešnejših političnih aktivistov v zgodovini Slovenije. Organiziral ali sodeloval je v številnih uspešnih političnih kampanjah, referendumih in javnih debatah. Dogodka so se udeležili številni opozicijski politiki in ga tako podprli s svojo prisotnostjo. Opaziti je bilo skoraj celotno poslansko skupino SDS. A vse to ni dovolj, dominantni mediji so dogodek ignorirali.

Komercialni programi, kot so 24ur in ostali, trdijo, da so objektivni in uravnoteženi, a to je laž. Niso ne prvo in ne drugo. K temu jih sicer ne obvezuje zakon, ampak osnovna moralna obveza, da se svojim gledalcem in bralcem ne sme lagati. Če bi svoje simpatije javno razglasili, bi bili veliko bolj kredibilni. Odločili so se za drugo pot. Odločili so se, da bodo po eni strani razglasili, da nimajo političnih simpatij, po drugi strani pa bodo objavljali sluzavo politično propagando, kadar so na oblasti leve politične stranke.

Medtem ko so torkov veliki shod pritlehno izbrisali iz medijskega poročanja, pa naj spomnimo, da so mediji redno spremljali petkove kolesarje in huligane, ki so širili virus, uničevali in napadali policijo. Pokrili so tudi shod prijateljev Putinove Rusije in shod novinarjev RTV, ki so protestirali le dan pred shodom za družine. Naj spomnimo, da je bila tam le peščica novinarskih aktivistov, kar pa je za medijski mainstream dovolj, da si dogodek zasluži njihovo pozornost. In nenazadnje, pokrili so vse LGBT parade do sedaj kljub bistveno manjši udeležbi. Važna je le barva in ne vsebina.

Ponedeljkov shod RTV aktivistov je bil v primerjavi s torkovim marginalen, a so ga mediji zaradi politične obarvanosti izdatno pokrivali. (Foto: STA)

Primer javne RTV pa ni le moralno bankrotiran, temveč tudi nezakonit. Zakon o RTV jim jasno nalaga, da je treba o dogajanju poročati objektivno in uravnoteženo. V skladu s težo in barvo dogodka. Če se odvije politični shod, na katerem sodeluje nekaj tisoč ljudi, na njem sodelujejo najvišji politiki iz opozicije, gre za dogodek, ki bi moral biti v ospredju informativnega programa, morda na drugem mestu, odvisno od dogajanja v vladnih krogih.

Veliki shod za družino (Vir: Za otroke gre)

Levi aktivisti in njihova hinavščina
Včerajšnja odločitev urednikov in novinarjev RTV, ki si kruh služijo z davkoplačevalskim denarjem, pa ima še dodatno plast hinavščine. Gre namreč za ljudi, ki na dnevi bazi javno govorijo, da se je cenzurira, na njih izvaja politični pritisk, govora naj bi bilo celo o grožnjah. Doslej še niso razkrili še enega jasnega primera, kdo je na koga pritiskal. Vse grožnje in pritiski so do tega trenutka ostali nekonkretizirani in abstraktne narave. Včerajšnji primer je jasno dokazal, da gre za izmišljotine. Če bi bilo v njihovih besedah prebivala trohica resnice, bi bil prispevek o shodu prva vest informativnega programa. Tako pa ni bi l… ker so ga preprosto cenzurirali.

Cenzura jim ne pride do živega
Ne glede na medijski mrk pa se v koaliciji Za otroke gre niti približno ne nameravajo predati. Že včeraj na shodu in tudi v njihovem sporočilu za javnost so se namreč zavezali, da bodo v primeru sprejema sporne spremembe Družinskega zakonika nemudoma začeli zbirati podpise za nov družinski referendum za zaščito družin in otrok. V roku 7 dni po sprejemu zakona bodo morali zbrati 2500 podpisov. “Glasovanje v Državnem zboru je predvideno za torek, 4. oktobra, kar pomeni, da moramo podpise v Državni zbor odnesti najkasneje v torek, 11. oktobra. Prosimo, da sledite eGlasniku in se hitro odzovete, ko vas bomo prosili za oddajo podpisov,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Gal Kovač