Na sodišču bo prihodnji teden steklo novo sojenje medijskemu mogotcu

Datum:

Na ljubljanskem okrožnemu sodišču bo prihodnji teden steklo novo sojenje medijskemu mogotcu Martinu Odlazku in dvema soobtoženima. Tokrat pred novim senatom, saj se je prejšnji moral izločiti.

Na ljubljanskemu okrožnem sodišču bo znova steklo sojenje lastniku številnih medijev Martinu Odlazku, njegovemu sinu Gašperju Odlazku in nekdanjemu direktorju družbe Set Ivu Guliću. Guliću obtožnica očita, da je leta 2013 kot tedanji direktor družbe Set na podlagi fiktivnih podjemnih pogodb odredil in podpisal več izplačil na račun Gašperja Odlazka v skupni višini 67.093 evrov. Ta je nato večji del, 42.823 evrov, nakazal očetu. Gulić naj tako ne bi ravnal v dobro družbe, temveč je Odlazkoma omogočil pridobitev nezakonite premoženjske koristi v tej višini. Sojenje se bo prihodnji teden začelo znova, tokrat pred novim senatom. Prejšnji senat se je moral namreč izločiti iz sojenja, saj se je seznanil z nekaterimi dokazi, ki so bili februarja izločeni iz spisa.

Skupine Martina Odlazka, pod okriljem katere so delovale medijska hiša Media 24, največja tiskarna v državi SET in dejavnost predelave odpadkov, se je leta 2017 lotila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ji je skupina dolgovala 20 milijonov evrov. Takrat so v stečaju končala tudi Odlazkova podjetja Set, Papir servis in Delo – TČR. Odlazek je že pred časom glavne dejavnosti prenesel na druga podjetja in s tem denarni tok pravočasno rešil pred upniki. V letu 2020 so v Uradu za preprečevanje pranja denarja ocenili, da poslovanje družb v povezavi z družino Odlazek močno odstopa od običajnega poslovanja družb.

Boter slovenskih medijev Martin Odlazek Foto: montaža Demokracija/STA

Tožilstvo vsem trem očita mešetarjenje z denarjem podjetja Set, ki je sedaj v stečaju, podjetje je bilo del Odlazkovega imperija. Guliću, ki je bil direktor nekdaj največje tiskarne v državi Set, tožilstvo očita zlorabo položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti – sam je najprej priznal krivdo, po njegovih besedah le zato, da bi se postopek odvil hitreje. Ker pa je tožilstvo osnovne obtožbe nadgradilo, se je odločil, da priznanje prekliče. Odlazku je bilo očitano, da je kot največji posamezni lastnik naklepno napeljal direktorja družbe Set, d. o. o. Iva Gulića k zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pred dobrim letom sta na sodišču oba Odlazka očitke tožilstva označila za neresnične in absurdne. Spomnimo, SN so lansko leto tudi poročale, da naj bi obtoženi izkoristili več delavcev, ki so bili v postopku odpuščanja in upravičeni do odpravnin. Presežek nad 6 tisoč evrov, kolikor so jim izplačali, naj bi na podlagi asignacijskih pogodb tako nakazali na račun Gašperja Odlazka. Ta je večji del od 67.093 evrov, in sicer 42.823 evrov, nakazal očetu. Gulić naj tako ne bi ravnal v dobro družbe, ampak je Odlazkovim omogočil pridobitev nezakonite premoženjske koristi v tej višini.

Na račun države si je Odlazek skupaj nabasal žepe z vsaj 40 milijoni evri
Pred časom je poslanec Dejan Kaloh v oddaji na našem mediju opozoril, da gre pri primeru Odlazka za sistemsko korupcijo. Menil je, da je dva milijona evrov, kolikor je bilo izpostavljenih v članku in v prispevku v oddaji Hobotnica, še malo, če pogledamo celoten grozd Odlazkovih podjetij, poleg Papir Servisa še na primer Salomon in Tiskarno SET. Ta zdaj propadla podjetja so v desetih letih po Kalohovih besedah prejela za 40 milijonov evrov teh sredstev. Danes ima Odlazek, neposredno ali posredno, v lasti več kot 60 različnih medijev. Konglomerat obsega televizijo, večji del radijskih postaj in številne časopise ter revije. Takšna koncentracija v Sloveniji ni zakonita. Posredovati bi moral urad za varstvo konkurence in inšpektorat za kulturo in medije, ki deluje v okviru kulturnega ministrstva. Ministrstvo za kulturo mora pred vsakim združevanjem medijskih gospodarskih družb dati soglasje. Da, prav ste prebrali. Regulator poslovno sodeluje s subjektom regulacije. Samo v Sloveniji.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Škandal: Obisk Vere Jourove pri Accettu želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je glede skrivanja dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

[Foto] Je anketo Ninamedie o Judih sestavil sam Joseph Goebbels?

V javnosti so se pojavila opozorila o zadnji spletni...