Nekdanji generalni direktor RTVS Kadunc udaril čez “depolitizirano” vodstvo RTVS

Nekdanji generalni direktor RTVS Igor Kadunc in predsednik Uprave RTVS Zvezdan Martič (Foto: STA)

Novica o tem, da Darja Groznik s podporo predsednika Uprave RTVS izziva Mirka Štularja za vodenje Radia Slovenija, je vidno razburila nekdanjega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca. “Si lahko zamislite na odgovornem vodilnem mestu osebo, ki v postopku izbora mirno izjavi, da se je na razpis prijavila po “internem dogovoru s predsednikom (štiričlanske) uprave” in ob “njegovi podpori”, je v zvezi z dogajanjem na “depolitizirani” RTVS kritično izpostavil Kadunc. 

Z uveljavitvijo Golobove novele zakona o RTVS je prišlo do preoblikovanja upravljanja javnega zavoda. Ta je prinesla prenehanje mandatov direktorjema televizije in radia, vršilca dolžnosti direktorja pa do imenovanja novih direktorjev vodita oboje. Po novem se bo izbiralo tudi nekoga, ki bo zasedel mesto direktorja digitalnih vsebin. Pred štirimi tedni je novoizvoljena uprava RTV Slovenija objavila razpis za direktorska mesta na Televiziji in Radiu Slovenija ter za mesto direktorja digitalnih vsebin z rokom, ki se je iztekel v prejšnjem tednu. Dosedanji v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular je tedaj za STA potrdil, da bo kandidiral za vnovičen mandat.

Preberite tudi: Kadunc udaril po Svetu RTV

“Negotov dvoboj za vodenje Radia Slovenija: Darja Groznik s podporo Zvezdana Martiča izziva Mirka Štularja”, poroča Večer. Nekdanji generalni direktor RTVS Igor Kadunc je v zvezi z omenjenim poročanjem v znak kritike izpostavil: “Si lahko zamislite na odgovornem vodilnem mestu osebo, ki v postopku izbora mirno izjavi, da se je na razpis prijavila po “internem dogovoru s predsednikom (štiričlanske) uprave” in ob “njegovi podpori”. Ta jo je k prijavi prepričal na “internem dogovoru”, ker naj bi se strinjala, da bi ona lahko “pripomogla k večjemu sodelovanju znotraj RTV in večje vzajemnosti kot do sedaj”. Ob tem pa mirno pove, da ob sicer “dobri kondiciji radia obstaja veliko prostora za izboljšanje tudi na področju zadovoljstva med zaposlenimi” (verjetno na radiu!). Le kako to ve?”

V svojem odzivu na družabnem omrežju Facebook je Kadunc izpostavil prepričanje, da je Groznikova pokazala lastnosti, ki se jih od vodje nikdar ne pričakuje. “Ne samo, da si se v bistvu izpostavila posmehu, ampak si v to potegnila še enega od štirih članov uprave, ki bodo o tem odločali,” je izpostavil in spomnil, da je Martič eden od štiričlanske uprave, ki bo na seji uprave izoblikovala svoj predlog. “Res je samo to, da bo v primeru glasovanja 2:2 prevagal njegov glas. Ampak ta je sedaj že v celoti kompromitiran. Namreč, da greš, ob sicer legitimni seznanitvi z namero Darje Groznik, da se ambiciozno brez pravih argumentov, še tretjič poteguje za očitno njej tako dragi položaj direktorja radia, izraziš podporo in se strinjaš s tem, da to celo objavi v medijih, je povsem neresno,” je prepričan Kadunc, ki spominja, da Martič ni generalni direktor.

Predsednik uprave RTV Zvezdan Martić (Vir: STA)

V nadaljevanju je spomnil, ko je bil sam leta 2019 v položaju in je predlagal enega od kandidatov. Takrat se je pogovarjal z obema kandidatoma in ob tem nobenemu izmed njiju ni nič obljubil ali podal mnenja. “Predloga za Mirka Štularja mi sploh ni bilo težko podati, kajti po neuradnih pogovorih z mnogimi poznavalci radia mi je bilo jasno, da ima Mirko znotraj radia skoraj plebiscitarno podporo. Darja pač ne! Naj bi pa imela že takrat zagotovljeno zunanjo podporo,” je izpostavil in dodal, da se v zvezi s podanim razmišljanjem ni pogovarjal z nikomer iz Programskega sveta RTVS ali s politikom. “Ko sem bil danes na RTV, pa sem dobil občutek, da je že vse odločeno!”

Gre za škodljivo ravnanje
V nadaljevanju je spomnil, da je že na začetku septembra objavil povzetke raziskave Mediane v zvezi s Štularjevim vodenjem radia. “Da je odličen vodja radia, pa kažejo tudi vse novejše raziskave,” navaja in se sprašuje, čemu se menjuje “dokazanega konja, ki zmaguje”. Kadunc je tudi spomnil, da je ta na eni izmed okroglih miz izrazil svojo podporo novemu zakonu o RTV. “Zame je bilo njegovo jasno sporočilo enako močno, kot če bi stal med nasprotniki uničevanja TVS pred stavbo RTV”, navaja in se sprašuje, kaj bo na koncu naredil Martič.

“Je Darja Groznik pravilno prenesla njegove besede? Morda celo v dogovoru z njim? Če zapisno v Večeru drži, je svojim praktično enakopravnim kolegom (ja, tudi meni je žal, da med prijavljenimi ni bilo nobene kandidatke!) dal zelo jasno vedeti, da jih ne “šlivi”, je izpostavil in spomnil, da ne piše, da je Martič izrazil podporo po posvetovanju z ostalimi. “Če ob tem vemo, da je bil član uprave Franci Pavšer, ki izjemno dobro pozna dinamiko in odnose na Radiu Sloveniji na Filipinih in Okinavi, potem se lahko ob verjetnem soliranju postavlja, kar nekaj vprašanja o integriteti predsednika uprave. No, razen če se je Franci s podpori Groznikovi strinjal,” je še dodal in izrazil prepričanje, da se tako enostavno ne dela. “Predvsem pa je zelo škodljivo.”

Na depolitizirani RTVS pa se kot kaže marsikaj dela drugače. Poleg tega, da se da odkrito vedeti, kdo ima največ možnosti za izvolitev, se tudi meni nič tebi nič javno dela načrte v zvezi s kadrovanjem in ukinitvijo nekaterih oddaj. Dolgoletna novinarka Eugenija Carl, ki nikoli ni skrivala svoje nenaklonjenosti desnici, je s svojimi prijatelji na družabnem omrežju Facebook delila razmišljanje o poteku dogajanja na RTVS. Iz zapisa je mogoče sklepati, da ji Jadranka Rebernik na čelu odgovorne urednice informativnega programa ne odgovarja. “Še malo, dej. Najprej mora odleteti odgovorna in potem bodo šli kot domine…Ukinitev aren, magnetov, panoram…,” je namreč zapisala.

Vir: posnetek zaslona FB, X Bojan Požar

Če bi se kaj takega dogajalo v času pred tako imenovano “depolitizacijo”, bi bila to najbolj problematizirana tema v državi, novinarji pa bi stavkali. A v Svobodi je vse drugače.

N. Ž.