Nenavadni obiski komisarke; Jourova informacij ne išče na vseh straneh

V prostorih Ustavnega sodišča sta se sestala podpredsednica Evropske komisije in predsednik Ustavnega sodišča. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Podpredsednica Evropske komisije danes nadaljuje obisk v Sloveniji. Jourova je bila v preteklosti zaskrbljena glede stanja v medijih, njene izjave pa so nakazovale, kot ugotavlja Evropska poslanka Romana Tomc, da podpira Golobovo novelo Zakona o RTV. Jourova bo s sogovorniki govorila o vojni v Ukrajini, dezinformacijah oz. lažnih novicah in svobodi medijev. Zaradi tega politični komentatorji špekulirajo, da komisarkin obisk ni kurtoazne narave, temveč oblika političnega pritiska (predvsem) na sodno vejo oblasti, da omogoči čim prejšnje izvajanje sporne novele zakona. Njen prvi sestanek je bil namreč s predsednikom Ustavnega sodišča. 

Raziskovalni novinar Bojan Požar je ob začetku obiska zato zapisal: “Ko/če domači politični pritiski ne zadoščajo, se angažira tujce,” spletni komentator Svoboda pa “Zelo slabo. Za sodišče je pomembno, da ne le sodi po pravu in prav, ampak da daje tudi videz nepristranosti. Sprejemanje politikov pred odločanjem o pomembnih zadevah, v katere so ti politiki posredno ali neposredno vpleteni, meče slabo luč na institucijo.”

Kot je včeraj pojasnila Romana Tomc, je Jourova velika podpornica ločenosti politike od medijev. Hkrati pa je zapisala, da upa, da je njena podpora Golobovi noveli Zakona o RTV zgolj “posledica pomanjkljivih informacij in ne posledica vaše politične povezanosti z vlado Roberta Goloba.” Slovenski mediji se niso razpisali o vsebini sestanka med predsednikom Ustavnega sodišča Accetom in češko komisarko. Sama je temo pogovorov opisala zelo splošno: “Hvala za bogato in zanimivo diskusijo Matej Acceto, predsednik slovenskega Ustavnega sodišča, na temo odnosa med nacionalnimi in evropskimi sodišči in splošnih načelih vladavine prava.” O Golobovi sporni noveli Zakona o RTV, o pobudi za oceno ustavnosti taistega zakona torej nič.

Zato pa toliko bolj povedno njeno nadaljevanje programa. Medtem ko STA navaja, da se bo danes srečala s predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan in ministrico za kulturo Asto Vrečko, je komisarkin Twitter račun veliko bolj natančen. Tam namreč lahko preberemo, da se je po pogovoru z Accetom sestala tudi z novinarskimi kolektivi, STA, RTV in Društvom novinarjev Slovenije.

https://twitter.com/VeraJourova/status/1630969537238556673?s=20

Zakaj pogovori le z eno stranjo?
Društvo novinarjev Slovenije o sestanku še ni javno govorilo, kot tudi ne ostali. Ob naboru sogovornikov pa se zastavlja vprašanje, zakaj se komisarka sestaja s tako omejenim naborom sogovornikom. Za videz komisarkine nepristranskosti bi bilo edino pravilno, da se ne sestaja samo z Društvom novinarjev Slovenije, temveč tudi s konkurenčnim in demokratično profilirnim Združenjem novinarjev in publicistov, katerega namen pravzaprav povsem sovpada s komisarkino agendo. Ustanovljeno je bilo namreč z namenom, da bi “prispevali k okrepitvi svobode govora in medijev kot temeljnih pravic posameznikov in družbenih skupin v Sloveniji,” kot pišejo v svoji predstavitvi na spletni strani.

Prav tako je nenavadno, da se komisarka ne namerava sestati s kolektivi medijev zunaj provladnega, da ne rečemo politično-medijskega balončka. Še najbolj nenavadno pa je, da se komisarka, kot je razvidno iz programa obiska, ne namerava sestati s predsednikom programskega sveta RTV Petrom Gregorčičem, ki bi ji gotovo ponudil celovitejšo sliko resničnega dogajanja Sloveniji, niti z Matejem Avbljem, avtorjem pobude za oceno ustavnosti Golobove novele Zakona o RTV.

Komisarka se bo po koncu obiska težko izgovarjala, da le-ta ni bil izrazito enostranski, na to jo je že včeraj opozorila Evropska poslanka Romana Tomc: “Vaš obisk je dobra priložnost, da se osebno seznanite z dejstvi in pridobite celovito sliko. To pa je mogoče le, če informacije iščete na vseh straneh.” Zaenkrat ni videti, da bi Jourova nasvet upoštevala.

Gal Kovač