Neverjetno: POP TV kot dokaz, da so cene elektrike nizke, uporablja kar podatke cen iz časa Janševe vlade

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Da se je Pop TV spremenil iz TV LMŠ v TV Svoboda vemo že odkar so od lani naprej vestno in sistematično sponzorirali in dnevno pokrivali novonastalo politično kariero Roberta Goloba. Vsak dan pa nas na to opozorijo znova. Tokrat v oddaji 24ur, kjer so skušali napasti “internetne govorice”, da imamo najvišjo ceno elektrike v evropskem prostoru.

V oddaji so nam pojasnili, da gre v primeru izpostavljanja Slovenije kot države z najdražjo elektriko v Evropi za “ciljno navajanje”, ki je prikazuje napačno sliko, pri tem pa so predstavili podatke Eurostata iz PRVE POLOVICE LETA, ki pravijo, da je Slovenija po plačilu megavatne ure v spodnji polovici evropski držav. Morda je komu ušlo, da so rekli v prvi polovici leta – se pravi takrat, ko so bili na čelu države še odrasli ljudje, ne socialistični hipiji, ki niso za razpravo Evropske komisije o energetski krizi pripravili niti enega svojega predloga.

Spomnimo, da je Golobova vlada začela mandat 1. junija, se pravi na začetku tretje četrtine leta 2022.

Ja, tako je – Pop TV, oz. TV Svoboda je hotel predstaviti cene iz začetka tega leta kot dokaz tega, da so cene elektrike v Sloveniji nižje kot v Evropi. In večina gledalcev najbrž sploh ni posvečala pozornosti kaj so mladem novinarju na trotlboben napisali Kosovi. Bili so pomirjeni, da drugod v EU plačujejo še višje cene elektrike kot pri nas. Čeprav je jasno, da je že vlada avgusta postavila takšno cenovno kapico, ki je energetskim podjetjem dovolila skoraj dvakratno povišanje (ti so “povabilo” k višanju medtem prijazno sprejeli).

Cene električne energije po državah EU lahko dnevno spremljate na spletni strani https://euenergy.live/

Seveda odjemalce električne energije zanima predvsem kakšne so cene tisti dan, teden in mesec, ko pride nova položnica in je niso sposobni plačati – vsaj tisti ne, ki niso v javni upravi in jim je Golobova vlada za naslednja leta ukradla del povišice plače, ki jo je zagotovila Janševa vlada.

Vlada dela vse za višje cene elektrike in dobičke elektrotrgovcev
Spomnimo je na nedavno izjavo infrastrukturnega ministra Bojana Kumerja, ki je trdil, da so izračuni, ki pravijo, da imamo v Sloveniji najvišjo ceno električne energije v EU, izkrivljeni in neresnični. “Borzne cene se namreč oblikujejo na podlagi avtomatskega algoritma med ponudbo in povpraševanjem,” je poudaril. Da boste vedeli naslednjič, ko dobite po pošti vrtoglavo položnico – kriva ni vlada, kriv je algoritem!

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je napovedal slabe čase s preskrbo z električno energijo. (Foto: STA)

Glede na to, da je Slovenija pri proizvodnji električne energije skorajda samooskrbna, družbe, ki jo proizvajajo, pa v lasti države, se državljani in podjetja že dolgo upravičeno sprašujejo, zakaj so prodajne cene tudi 10-krat višje, in od kod ta razlika. V poslanski skupini SDS septembra predlagali ukrep o deležu proizvedene električne energije, ki so jih družbe v 100-odstotni lasti države, dolžne prodati uporabnikom, ki to energijo porabijo na območju Republike Slovenije. Amandma pa je koalicija zavrnila. “Spomnite se tega, ko boste plačevali drage položnice, trgovci z elektriko pa si bodo izplačevali milijonske nagrade,” je takrat komentiral Janez Janša.

Še več – vmes so naši vrli samoupravljalci kar med remontom jedrske elektratne Krško zaprli še Termoelektrano Šoštanj, sklicujoč se na varčevanje s premogom, nakar je po hitrem postopku odstopil direktor Teš, ki najbrž ni želel biti grešni kozel energetskega krča, ki nas čaka. Država, ki je znana po energetski samooskrbi torej danes iz tujine po zasoljenih cenah (algoritem gor ali dol – cene so kakršne so), uvozi kar 75-odstotkov energije.

Ne pozabimo niti, da želi premier Golob energetsko krizo uporabiti kar za izpolnjevanje političnega programa koalicijskega partnerja – stranke Levica, v delu, kjer se ti zavzemajo za nacionalizacijo. Napovedal je že nacionalizacijo Geoplina, šušlja pa se tudi o nacionalizaciji Petrola, enega največjih prodajalcev električne energije v državi. Se pravi, v času največje krize si naši oblastniki želijo, da velike energerske sistem obvladuje

Pretresljivo je, da največja komercialna televizija v Sloveniji takole brezsramno in vsem na očem zastopa interese največje stranke v Sloveniji in njenega šefa, ki vodi državo. “Psi čuvaji”, ki se tako hvalijo z nadzorom politike, se v času levih vlad – še posebej pa trenutne Golobove – hitro spremenijo v čuvaje resnice, ki je javnost na noben način ne sme izvedeti. Pop TV torej pomaga trenutni oblasti, o tem ni nobenega dvoma. A zaradi tega bo lahko oblast brez nadzora medijev bolj koruptivna in bolj (nepotistično) nesposobna, ljudje pa sploh ne bodo opazili, da vsak dan slabše živijo, če pa bodo opazili, pa jih bodo resnici sovražni mediji prepričali, da je v tujini še huje, naša vlada se pač trudi po svojih močeh. Pop TV z družino Kos v Sloveniji opravlja nalogo, ki jo v Rusiji za Putina opravlja Roskomnadzor. Zaradi zarote medijev proti vam živite slabše.

Andrej Žitnik