fbpx

Nihče jim nič ne more. Novinarji RTV Slovenija namenoma ne hodijo v službo

Golobova vlada je na poti do avtokratske podreditve javne RTVS. (Foto: STA)

Stanje na RTV Slovenija je že nekaj časa napeto, vse pa kaže, da se ne umirja. Potem ko je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough pisal predsedniku vlade Robertu Golobu z željo po zvišanju RTV-prispevka, saj v nasprotnem primeru sledijo odpuščanja, po naših informacijah odpuščanja niso nekaj, česar bi se zaposleni na RTV bali. Po naših informacijah so se novinarji na RTV odločili za sabotažo vodstva s tem, da ne pridejo v službo, napovedujejo pa tudi novo stavko.

Po levičarskih akcijah, ki so jih zaposleni priredili na javni televiziji, vsem na očeh, s svojim aktivizmom nadaljujejo tudi za kulisami in napovedjo stavke. Po naših informacijah so se nekateri novinarji zavestno odločili, da sabotirajo vodstvo in namenoma ne hodijo v službo. Dejstvo, da si lahko privoščijo kaj takega, očitno kaže na to, da so glede izgube zaposlitve ne obremenjujejo kaj preveč, sploh ko se zavedajo, da je iz javnih zavodov skoraj nemogoče odpustiti koga, četudi je direktorju “z motorko odžagal nogo”.

RTV Slovenija je prava kaotična točka in zdi se, da se zadeve le še stopnjujejo. Četudi je generalni direktor Andrej Grah Whatmough brez dviga naročnine za RTV-prispevek napovedal odpuščanja, to novinarjev na RTV ne skrbi, nasprotno, po naših informacijah so se določeni odločili, da namerno ne pridejo v službo. Četudi to pomeni, da morajo njihovo delo opraviti tisti, ki pa le pridejo.

Določeni novinarji so se odločili, da namerno ne pridejo v službo ne glede na posledice. (Foto: STA)

Namerno niso prišli v službo
Da informacija več kot očitno drži, potrjuje tudi novica v Slovenskih novicah, ki poroča o stanju na dan petkovega neurja. Petkovo neurje je bila namreč pomembna informativna novica, ki naj bi jo na RTV pokrivalo več novinarskih skupin, vendar so se po njihovih informacijah zaposleni ukvarjali s tehničnimi in kadrovskimi težavami. Določeni znani štirje novinarji z informativnega programa pa so se zavestno in preprosto odločili, da ta dan ne pridejo v službo, kar potrjuje informacijo naših virov o sabotaži vodstva. Glede na to, da je bila javnost še nedavno priča nevljudnemu diskurzu s strani ene od nekdanjih zaposlenih na RTV in današnje poslanke Gibanja Svoboda Mojce Pašek Šetinc, niti ne čudi, da so se novinarji odločili za tak korak, saj očitno v pogovoru niso zmožni delovati objektivno. Če ne gre tako, kot ONI želijo, zaženejo kaos, ne glede na posledice, ki jih to prinese ostalim.

Nova stavka
Ker pa očitno kljub vsem poskusom še vedno niso dobili željenega, je stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV Slovenija sprejel odločitev o celodnevni stavki. Izvedli jo bodo v ponedeljek, 26. septembra, od 00.00 do 24.00 ure. O podrobnostih bodo javnost in medije obvestili do konca tedna.

Tanja Brkić