Novi RTV svetnik z lepo oblikovano grožnjo nad kritičnega političnega komentatorja

Foto: STA

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na petkovi izredni seji sklenil, da začne postopek razrešitve v. d. generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha. Novoustanovljeni svet že od nastopa svojega mandata deluje nestrokovno, skoraj neracionalno, in ko na to nekateri opozorijo, dobijo v zameno prikrito “v celofan zapakirano” grožnjo. V. d. generalnemu direktorju tako očita več stvari, ki nimajo teže, zato se pojavljajo namigi, da je dejansko v ozadju nekaj drugega.

Člani sveta RTV Slovenija so se sestali na izredni seji. Na pobudo 12 svetnikov so začeli s postopkom razrešitve vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha. Člani sveta mu namreč v času opravljanja tekočih poslov očitajo več nepravilnosti. “Nepravilnosti” brez trdnih dokazov ob tem, da govorimo o razrešitvi mandata, ki praktično po njihovem ne obstaja, pa tudi o tem, na kar je prav tako opozoril politični analitik Miro Haček, namreč na stalno soglasnost sveta, kar je po njegovem očitni dokaz enoumja, v zameno za to opozorilo pa je dobil grožnjo enega od novih svetnikov.

Poleg tega, da mu očitajo določene odločitve, za katere pravijo, da ne sodijo med tekoče posle, in sklenjeno pogodbo za določen čas z uglednim novinarjem Rajkom Geričem, mu očitajo celo to, da jim je za strokovno pravno pomoč predlagal odvetniško pisarno Matoz in ne odvetniške družbe Čeferin, kot so si želeli. Prvi namreč očitno ne spada v pravo politično opcijo. In četrtič – očitajo mu prodajo delnic Eutelsat Communications, ker naj bi bilo to v nasprotju s finančnim načrtom zavoda za letos, ki je predvidel prodajo 512.000 delnic šele decembra. Pravijo, da bodo zaradi predčasno prodanih delnic ob koncu leta v minusu za približno dva milijona evrov. Vsi navedeni razlogi so praktično neosnovani, saj je dejstvo, da pozicija v. d. generalnega direktorja nacionalne televizije včasih zahteva sklepanje odločitev, ki so v dobrobit zavoda, četudi ta včasih ni bila del načrta, enako velja za zaposlitve zaradi določenih razmer v konkretnem trenutku. Dejstvo, da odvetniška pisarna Matoz za svet ni bila primerna, je še en dokaz več, da je “depolitiziacija” za levičarske aktiviste le beseda na papirju, kar pa se tiče prodanih delnic, je zapis na Twitterju, ki ga je delil Borut Rončevič, precej zgovoren. Prav tako tudi prikaz upada prodanih delnic.

Foto: Twitter

Vseeno se je z odpravo zadržanja Golobove novele praktično prekinil mandat kar sredi trajanja nekaterim predstavnikom dosedanjega vodstva RTV, prav tako je Golobu naklonjeno ustavno sodišče “ugotovilo”, da je v času zadržanja novele višje sodišče pravnomočno ugotovilo, da je bilo imenovanje generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha maja 2021 nezakonito. Kar pomeni točno to, na kar je opozoril politični analitik Miro Haček, ki je na Twitterju novico o razrešitvi komentiral: “Pustimo to, da razrešujejo nekoga, ki niti mandata nima … ampak, a je novi Svet RTV sprejel že vsaj en sam sklep, ki ni bil sprejet soglasno?” Slednje opozarja na enoumje večine zaposlenih na RTVS in dejstvo, da je na glasovanju pobudo soglasno podprlo 15 prisotnih svetnikov. Njegov komentar pa je očitno stopil na žulj novemu svetniku Tadeju Trohi, ki sicer želi dajati videz strokovnosti in profesionalnosti, potem pa s takim komentarjem, kot je spodnji, pokaže, da je pod krinko navidezne normalnosti še vedno tipični levičarski aktivist, ki namesto z argumentom konflikt rešuje z grožnjo.

Foto: Twitter

To je opazil tudi aktualni namestnik v. d. generalnega direktorja Uroš Urbanija, ki je na Twitterju zapisal, da gre za “eno tako lepo oblikovano grožnjo novega svetnika” in da je že na prvi seji novega sveta “predsednik Forbici dejal, da bodo delali zakonito, če bodo lahko. Očitno so pritiski preveliki, da bi se lahko delalo zakonito … res je pa vse soglasno”, je zapisal Urbanija sarkastično.

Ne glede na očitke in štiri razloge za razrešitev Graha Whatmougha pa številni ne verjamejo, da so to dejanski razlogi za “lov na čarovnice”, ki ga izvaja na novo postavljena roka Golobove “depolitizacije”. Da to zbuja dvome, meni tudi novinar Bojan Požar, ki meni, da gre “uradno za štiri razloge: ponudba odvetnika Matoza, prodaja delnic Eutelsat, nakup grafik in zaposlitev Rajka Geriča, v resnici pa samo eden: strah in panika, da bo/bi Uroš Urbanija dal odpoved delovnega razmerja voditelju  Odmevov Igorju Bergantu“. Zveni precej logično glede na zadnje dogajanje na RTVS.

Novinar RTV Igor E. Bergant (Foto: STA)

Po tem, ko je US sodišče ustavilo začasno zadržanje novele zakona o RTV, so Bergant in podobni že slavili “zmago depolitizacije” in se očitno malce preveč prepustili “udobju”, ki so ga vajeni že leta. Če so jim leve vlade doslej gledale skozi prste, je bil zanje velik šok, ko je v zavod prišel nekdo, ki ne želi kaosa, temveč red in delovne navade med svojimi zaposlenimi. Seveda je za to potrebno zaupanje in ravno tega je zlorabila nedavno odpuščena urednica uredništva oddaj o kulturi Zemira A. Pečovnik. Ko je to hotel z namenom uničenja pred javnostjo Bergant očitati Urbaniji, ga je ta dobesedno potolkel z dejstvi in Bergant je izpadel popoln amater. Pečovnikova je bila odpuščena na podlagi jasnih argumentov in glede na to, da je bil Bergant še pred kratkim “zasačen s prsti v marmeladi”, ni zagotovila, da se morda tudi njemu ne piše podobno. Poleg tega, da po liniji najmanjšega odpora služi plačo iz žepa davkoplačevalcev, medtem ko popoldne dela za vlado, ki jo zvečer hvali. To je ne le kršenje etičnega, ampak tudi novinarskega kodeksa, ki temelji na objektivnosti. Povzetek vsega na koncu pa je točno to, kar smo videli že prvi dan – novoustanovljeni svet RTV in njegova vloga je ena velika šala.

Tanja Brkić