Nova zaušnica skrajno levemu novinarju RTV Slovenija Borisu Vasevu

Novinar Boris Vasev (Foto: STA)

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo aktivist in novinar spletnega portala MMC Boris Vasev dobil novo zaušnico zaradi svojih skrajno radikalnih idej. Pa je prišla – po poročanju Reporterja je varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Marica Uršič Zupan v njenem letnem poročilu za leto 2022 ugotovila, da je z eno od svojih kolumn kršil poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija.

Po analizi ene od Vasevovih kolumn, ki je bila objavljena na spletnem portalu MMC nekaj dni po začetku napada Rusije na Ukrajino februarja lani, so na kolumno prispele štiri pritožbe bralcev, ki jih je zmotil že naslov. Naslov kolumne je bil “Pripravljenost vlade sprejeti ukrajinske begunce ni izraz njene človečnosti, prav nasprotno”. Naslov je bil po njihovem mnenju neprimeren.

Boris Vasev je pripravljenost ministrov (Janševe) vlade za sprejetje beguncev iz napadene države uporabil kot orodje za dokazovanje, da je njihov namen rasističen in da se za sprejem odločajo na podlagi barve kože in vere, kar je sicer pričakovano s strani nekoga, kot je Vasev, ki je praktično sinonim za sovražnost, hkrati pa kaže veliko nehumanost proti tistim, ki so zaradi vojne iskali zatočišče.

Vasevu je v bran stopila v. d. urednice uredništva za nove medije Kaja Jakopič, ki je po poročanju Reporterja dejala, da gre za “mnenje/komentar avtorja zapisa, ki pa mora biti objavljen v skladu s profesionalnimi standardi in pravili”. Pri mnenjih in subjektivnih komentarjih gre za drugačno vsebino, ki mora biti temu primerno tudi označena, kar pa je bilo upoštevano. Varuhinja se kljub temu ni pustila prepričati, saj mora po njenem mnenju avtor spoštovati pravila poklicnih meril, ki določajo, da osebna mnenja avtorja “v ničemer ne smejo vplivati na to, da bi novinar izmed njemu znanih dejstev uporabil samo tista, ki ustrezajo njegovemu videnju”.

Varuhinja je uredništvu priporočila notranjo razpravo in razmislek
In Vasev tega pravila ni upošteval, niti ni dosledno upošteval pravil komentarja, da mora svoje mnenje utemeljiti z dejstvi. Pri tem se je obregnila tudi v naslov kolumne, za katerega meni, da je nelogičen in strokovno napačen. Po besedah varuhinje pripravljenost vlade (ali kogarkoli drugega) za sprejem beguncev že po definiciji ne more biti nečlovečen, saj je po definiciji nasprotje pojma, manjkajo pa mu tudi dejstva, ki to utemeljujejo. Poleg ostalega varuhinja ugotavlja, da kolumne v njegovi domeni ne zagotavljajo vsebinske pluralnosti, zato je uredništvu priporočila, naj opravi notranjo razpravo in razmisli, na kakšen način bi lahko izboljšala pluralnost kolumn, saj poleg Vaseva spletni portal MMC nima nobenega rednega kolumnista.

Ana Horvat