fbpx

Novi odgovorni urednik Siola že kot politični aktivist agitira proti Logarju – to vas čaka, če si Golob podredi še RTV

Novi odgovorni urednik portala Siol je postal levičarski aktivist Mihael Šuštaršič (foto: Facebook)

Da slovenski novinarji ustrezajo definiciji novinarja po Jožetu Smoletu (beri: “družbeno-politični delavci, zavezani načelom leninizma in marksizma”), vemo že dolgo. A le redko se tako autirajo, kot se je novi urednik državnega novičarskega portala Siol Mihael Šuštaršič, ki se je zelo jasno profiliral kot nasprotnik Anžeta Logarja.

Kdo je Mihael Šuštaršič, vemo že dolgo. Gre za nekdanjega urednika zunanje politike na Veselinovićevi STA, kjer je svoj politični aktivizem skrival za zavetjem agencijske generične teme – čeprav je bilo vsem poznavalcem jasno, da je STA podobno kot RTV Slovenija teme izbiral politično pristransko na zelo prefinjen način. Šuštaršič se je odločil, da bo na portalu Siol raje pokazal svoj pravi obraz brezsramnega političnega aktivista, ki se tihotapi v družbi kot nepristranski novinar.

V anale slovenskega novinarstva se bo vpisal s tem, da je pokril enklatantno laž še enega aktivističnega novinarja Saše Krajnca, ki je lagal, da ne bo več nastopil v TV Dnevniku, potem pa je ta isti novinar priznal, da bo Dnevnik vendarle vodil. Šuštaršič je to v kolumni omenil, a nato – bizarno – še kar trdil, da želijo Krajnca “utišati”. Jasno je torej, da gre za aktivista, ki mu poklicni standardi niso sveti.

Zato ni nobeno presenečenje, da nas je – tiste na desni, ki neprestano ponavljamo, da so novinarji pristranski – znova nagradil s tvitom, kjer se je spravil na kandidata za predsednika Anžeta Logarja.

Šuštaršiča je sicer blokiral že marsikdo, saj ljudje iz novinarskih, pa tudi političnih vod znajo povedati, da je žaljiv, nestrpen, v preteklosti pa je grozil tudi s fizičnim obračunavanjem. A dejstvo je, da se urednik tretjega največjega portala v državi, ki je v popolni lasti Telekoma Slovenije (se pravi, da je Šuštaršič posredno na plečih davkoplačevalcev), ne more tako profilirati proti enemu od kandidatov, ne da bi izpadel pristransko, kot je opozoril tudi raziskovalni novinar Bojan Požar.

A takšni pomisleki so za Šuštaršiča seveda španska vas. Slovenski novinarji enostavno ne razumejo, da mora obstajati tudi meja med njimi in levo politiko in da ni v redu, če podnevi pišejo za državne publikacije, ponoči pa kot kakšni bedni vladni PR-ovci agitirajo za levo oblast. To ni novinarstvo – to je avdicija za kandidaturo za EU poslanca. Štefančič jr., Bergant in Krajnc pač ne morejo pokrivati raznih vladno sponzoriranih dogodkov in zraven še trditi, da so neodvisni in nepristranski novinarji. To je jasno vsem v tujini, našim aktivistom, ki bi še kar radi igrali vloge četrte veje oblasti, pa pač ni jasno, da s takim nastopom sodijo le v eno od izvirnih treh vej.

Mihael Šuštaršič najbrž samega sebe še vedno vidi kot profesionalnega in nepristranskega novinarja. Ob tem, ko v kolumnah pokriva laži levega novinarja in na socialnih omrežjih tvita proti desnim političnim kandidatom. Prav tako se imajo za profesionalne in nepristranske tudi tisti priviligirani novinarji RTV Slovenija, ki stavkajo in zahtevajo povrnitev “v prejšnje stanje”. Če bo Golobu uspelo depolitizirati RTV boste dobili 2000 takšnih Šuštaršičev. Vsak bo zvest le svoji ideologiji, ki bo po naključju zelo podobna tisti levih oblastnikov. In vsak bo zlahka spregledal vsako barabijo levih kriminalcev, če le zastopajo vrednote NOB. Si želite 2000 Šuštaršičev, ki bodo še vašim vnukom na javni televiziji pridigali o tem, kaj je prav in kaj ni? Dobra novica pa je, da lahko temu čimprej naredimo konec. 27. 11. 2022 na referendumu zato 3x odločni NE vladnim zakonom.

Andrej Žitnik