Novi predsednik uprave RTV je aktivistični novinar Martič

Novi predsednik uprave RTV Zvezdan Martić. (Foto: STA)

Svet RTV je glasoval o novem predsedniku uprave javne RTV. To je že v prvem krogu glasovanja postal Zvezdan Martič, ki je prejel 16 glasov. Drugi kandidati so prejeli samo en glas, in sicer Miha Krišelj. Še pred glasovanjem so ga v obrazložitvi glasu podprli člani sveta RTV Tadej Troha, Ilinka Todorovski, Gregor Drnovšek, Gaja Brecelj, Igor Prassel, Špela Stare in predsednik sveta Goran Forbici.

Za mesto so se potegovali kandidati miljeja levice, in sicer Peter Dular, Rajko Gerič, Mihael Krišelj, Zvezdan Martič. Na razpis se je sicer odzvalo osem kandidatov. Štirje kandidati niso izpolnjevali pogojev, med njimi tudi v. d. generalnega direktorja RTV Andrej Grah Whatmough. Predhodno smo poročali, da se je v ozadju odvijal boj med izvoljenim Martičem in Simonom Kardumom.

Zvezdan Martič je dolgoletni novinar in nekdanji pomočnik direktorice TV Slovenija Natalija Gorščak v obdobju 2019–2021. V preteklem obdobju se je proslavil kot izrazito aktivističen novinar, ki je navijal za politično uzurpacijo oz. “depolitizacijo” javnega zavoda. Raziskovalni novinar Bojan Požar poroča, da bodo njegovi izvolitvi sledile kadrovske čistke na javnem mediju. Martič je bil po poročanju Požareporta kandidat zaposlenih radikalnih levih novinarskih aktivistov. Tem naj bi namreč obljubil, da bodo vsi “desni” novinarji izgubili službe. Simona Karduma, sicer direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška, naj bi podpirala Zoran Janković in skrajna stranka Levica.

Njegove prve žrtve naj bi bili politično “nesprejemljivi” novinarji.

Zvezdan Martič je na seji RTV priznal, da je njegova šibka plat “pravo” in “finance”, z drugimi besedami, da je finančno nepodkovan. Zaradi tega je dejal, da bo v upravo povabil nekoga, ki bi ga v tem smislu dopolnjeval. K temu je bil pred koncem seje pozvan s strani Sveta.

Kot svoje prve ukrepe je napovedal konstituiranje uprave, kadrovsko prestrukturiranje in zaključek stavke aktivističnih novinarjev. Spomnimo, to je aktiv novinarjev, ki se je po Golobovem prihodu na oblast zavzemal za politične spremembe tudi na RTV. Tako so bili veliki podporniki t. i. “depolitizacije”, ki je v praksi pomenila prekinitev zakonito podeljenih mandatov osebam v upravljavskih strukturah javne RTV.

Predsednik uprave namesto generalnega direktorja
Razpis za predsednika uprave in dva člana štiričlanske uprave RTVS je bil objavljen v začetku junija. Iztekel se je 30. junija. Iz sporne novele zakona o RTV je Svet RTV tisti, ki izvoli novega predsednika uprave in člane uprave na predlog predsednika. Zaposleni v zavodu bodo izvolili četrtega člana, ki bo postal delavski direktor.

Več sledi …

G. K.