Novinar RTV Vasev opravičuje pokol civilistov: “Kako pa naj poteka boj proti okupaciji?”

Novinar portala RTV Boris Vasev (levo).

“Depolitizirana” Slovenija končno lahko postane to, kar si je vedno želela: politično izpostava levih strank, ideološko pa generalštab slovenskega agitprop skrajnega levičarstva. Najvidnejše znake “depolitizacije” kaže spletni portal MMC, ki je od depolitzacije naprej postal še bolj navijaški do ruskih okupatorjev Ukrajine. Prav tako so svojo pripadnost “politiki neuvrščenosti” pokazali v primeru nedavnega napada palestinskih teroristov na izraelske civiliste. Tu odstopa predvsem “hamasovec” Boris Vasev, ki več kot očitno koketira s skrajnimi islamisti, ki koljejo ženske in otroke.

Boris Vasev je sicer že leta apologet islamskega terorizma. Njegove objave so tako zelo v prid Palestini, da so o antisemitskem delovanju njega in kolegice Kaje Sajovic pisma našim državnikom poslali že iz znamenitega Centra Simona Wiesenthala.

Portal palestinsko propagando vsiljuje med vrsticami, češ da “gre le za novice”, ko poročajo predvsem o povračilnih ukrepih Izraela, o civilnih žrtvah na strani Izraela pa skoraj nič (smo ena redkih nacionalnih televizij, ki je povsem prikrila mlado zaklano, najbrž posiljeno, Nemko, ki so jo arabski teroristi vozili na poltovornjaku kot vojni plen), prav tako so za mnenje spraševali izključno leve do skrajno leve analitike (danes lahko beremo zapise do zahoda skrajno pristranskega Igorja Šterbenca in evroposlanskega oportunista Klemna Grošlja).

Odkrito propagiranje teroristov Hamas na javni RTV
A Boris Vasev, eden njihovih glavnih piscev, kar se tiče zunanje redakcije, gre na socialnem omrežju X še korak dlje. Vasev povsem odkrito zagovarja pokol civilistov. “Kako naj poteka boj proti okupaciji?” se je vprašal retorično in nadaljeval: “S spletnimi peticijami, seminarji, delavnicami, mogoče flshmobi na ulicah Gaze?” Torej, njegov odgovor je jasen. Ne s peticijami, ampak s pobojem 300 nič krivih mladih nedolžnih udeležencev rave zabave in s srednjeveško ugrabitvijo žensk in otrok, ki se bodo nato uporabljali za mehke tarče.

Vasev že več dni tvita o izraelski supremacistični vladi, o življenju v “apartheidu” Gaze (kot v svojih člankih “pozablja”, da zaporo Gaze vzdržuje Egipt), o težkih življenjskih razmerah, češ da se ljudje “ne zavedajo obsega in stopnje bede, ki jo Izrael tam povzroča in ohranja”. Seveda zopet “pozablja”, da je za bedo Palestincev kriv Hamas, ki sifonira milijarde pomoči mednarodnih organizacij, ki pristanejo v žepih Hamasovih voditeljev, namesto da bi šli za Palestinsko prebivalstvo, a o tem Vasev ne želi slišati … Iz tvita v tvit opravičuje Hamasov pokol civilistov.

Prav tako je obsodil sporočilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, rekoč: “Popolnoma nezamisljivo je, da bi MZEZ ob kakšnem od rednih izraelskih napadov na Gazo sporočil: “We stand in solidarity with #Palestine. Slovenija na strani okupatorja pod Janšo in Nejanšo.”

A Vasev ne govori o Palestini kot taki. Govori o gibanju Hamas, ki ga ne le opravičuje, ampak celo legitimira, rekoč: “Če bi Hamas mediji označevali tako kot označujejo izraelsko vojsko, torej z uradnim imenom, bi pisali islamsko odporniško gibanje. Ampak, to bi odprlo vprašanje “odpor proti čemu”, zato imajo raje islamistična milintantna organizacija. God is in the details.” Se pravi po Vasevu, ker je v njegovem svetu izraelska vojska “okupatorska”, je tudi teroristično gibanje legitimno odporniško gibanje.

Vasevov svet židovske okupacije
Antisemitski pogled na Palestinsko vprašanje se sicer z njegove strani in strani Kaje Sajovic promovira že kakšno desetletje. Izraelsko vojsko predstavlja kot “okupatorko” palestinskih teritorijev” z retoriko, da so nekoč tam živeli Arabci, nato pa so prišli evropski prišleki in jih okupirali. Resnica je veliko bolj subtilna.

Hebrejci (Judje) in Arabci so na tistih področjih skupaj živeli tisočletja, skupaj z drugimi semitskimi in nesemitskimi ljudstvi. Arabci so vse druge, razen enega (Hebrejcev) skozi stoletja vojaških pohodov iztrebili. Na področju, kjer sta danes Izrael in Palestina, so torej Arabci in Hebrejci v bolj ali manj napetih okoliščinah živeli že pred našim štetjem. “Okupacija” izraelske vojske je bila samoobrambna, saj so arabske države, ki jo obkrožajo, jasno izrazile svoj cilj, ki je bil genocid židovskega ljudstva (retorika je bila celo, da želijo končati delo, ki ga je začel Hitler).

V več arabsko-izraelskih vojnah, ki so jih Arabci vse po vrsti izgubili, je Izrael zavzel vedno več ozemlja, kjer so prej vladali arabski teokratski samodržci. Tista področja so danes takšna, kot so bila pred tisočletji – tam živijo Arabci in Izraelci v relativnem sožitju. Na drugi strani – v Gazi in Zahodnem Bregu – bodo vsakega Žida, ki si bo upal prestopiti mejo, linčali in njegovo nago truplo paradirali po ulicah, kot so ubogo mlado Nemko. Takšna “okupacija” je obratnosorazmerna od ruske okupacije ukrajinskih območij.

Skrajni islamizem na RTV Slovenija
Portal MMC je bil od nekdaj varno zavetje skrajnega levičarstva. A več kot očitno je, da so pisci portala postali po “depolitizaciji” še toliko bolj brezskrbni v svojem očitnem navijaškem propagandizmu. Teroristi so postali islamski uporniški borci”, pokol civilistov je postal “konflikt med Palestino in Izraelom”, Izrael je postal “fašistični okupator”.

Jasno je, kaj moti naše skrajne levičarje, kot je Vasev. Izrael je zadnja postojanka evropskega liberalizma na Bližnjem vzhodu. Bogata demokracija, kjer voditelje, ki jih ne marajo, odstavljajo na volitvah, kjer se sodniki ne strinjajo vedno z oblastjo, kjer lahko vsi ljudje živijo, kot si želijo – tudi Arabci, ki v Izraelu sedijo na Ustavnem sodišču, opravljajo poklice doktorjev, novinarjev, odvetnikov … celo v izraelski vojni jih je nekaj. Slovenska in globalna skrajna levica sovraži Izrael, ker je uspešna kapitalistična država. Skrajni islam na drugi strani proizvaja reveže, zato je njen glavni zaveznik. Zato je tako vesela, da lahko neti ogenj zamer, saj levica obstaja izključno zaradi zagrenjenosti in jeze.

Vsekakor pa je Vasev prestopil vse meje, ko je v tvitu namignil, da se tako pač “bori proti okupaciji”.

Direktorju RTV Slovenija in urednici MMC smo zato poslali naslednji vprašanji:

“Novinar portala MMC Boris Vasev je pred kratkim na socialnem omrežju Twitter izjavil sledeče: 

“Kako naj poteka boj proti okupaciji?” se je vprašal retorično in nadaljeval: “S spletnimi peticijami, seminarji, delavnicami,mogoče flshmobi na ulicah Gaze?”

Videti je, da novinar s svojim retoričnim opravičuje pokol izraelskih civilistov. Za podoben tvit je bavarska televizija pred kratkim odpovedala sodelovanje z enim svojih novinarjev. Boste tudi vi v tem primeru ukrepali? Sploh v luči dejstva, da je proti portalu MMC zaradi antisemitizma javno pismo urednikom in vodstvu že pred časom naslovil Center Simona Wiesenthala.”

I. K.