fbpx

Novinarja RTV Slovenija zasačili, kako je s pomočjo lažnega profila spodbujal izrazito neobjektivno, neprofesionalno in za javni medij zavržno kampanjo!

Jure Čokl (foto: Facebook)

Na Twitterju je zaokrožila vest, da za nestrpnim profilom Kajman Očalar stoji eden od novinarjev na RTV Slovenija Jure Čokl. Razkril ga je eden uporabnikov, ostale domneve, da gre zares zanj, pa so se potem kar vrstile, nato je uporabnik profila Kajman Očalar profil izbrisal, kar domneve le še dodatno potrjuje. Izjave na profilu so bile agresivno nastrojene proti nekdanji vladi, na piedestal pa je uporabnik postavljal aktualno vlado. Izjavo vodstva RTV o tem primeru še pričakujemo.

Razkrila se je domnevna identiteta profila Kajman Očalar na Twitterju, in sicer naj bi bil uporabnik profila prav eden od dolgoletnih novinarjev na RTV Slovenija Jure Čokl. Razkril ga je eden od uporabnikov, sledilo pa je še več domnev in namigovanj, ki bi lahko potrjevale, da je stran za spodbujanje sovražnega govora proti nekdanji vladi Janeza Janše uporabljal eden tistih, o katerih stalno poslušamo, kako izvajajo gverilske levičarske akcije na javni televiziji. Vprašanja smo naslovili tudi na RTV Slovenija, vendar odgovora doslej še nismo prejeli. Če vse to drži, gre za astroturfing novinarja na javni televiziji, kar lahko pomeni kršenje najvišjih standardov neodvisnega novinarsko-uredniškega dela.

Do domnevnega razkritja uporabnika profila Kajman Očalar na Twitterju je prišlo, ko je eden od uporabnikov povezal določene podobnosti med omenjenim profilom in profilom slovenskega novinarja na RTV Slovenija Jureta Čokla in nekaj komentarjev, ki jasno namigujejo, da gre za eno in isto osebo. Sicer pa je to moč sklepati tudi glede na dejstvo, da si je Jure Čokl na Wikipediji sam ustvaril stran in o sebi napisal nekaj stvari in to pod istim uporabniškim imenom – kajman očalar. Po domnevnem razkritju pa je tudi na Wikipediji to zakril, saj je bila zadnja sprememba na strani narejena prav včeraj popoldne.

Foto: zajem zaslona

Da lahko sklepamo, da je to zares njegov profil, nakazuje tudi dejstvo, da je bil po domnevnem razkritju profil nemudoma izbrisan oziroma račun ukinjen. Verjetno Čoklu razkritje identitete profila ni bila povšeči, pa se mu je ukinitev računa zdela najbolj smiselna, vendar so nekateri uporabniki uspeli ob pravem času shraniti kar nekaj njegovih objav, da jih kasneje ne bi mogel zanikati.

Foto: Twitter

Kajman Očalar je s svojimi objavami večkrat izrazil izredno nestrpnost do drugače mislečih, sovražnost do nekdanjega premierja Janeza Janše, medtem ko mu je profil med drugim služil tudi za poveličevanje Gibanja Svoboda in Roberta Goloba, kar je bilo nekako pričakovano, glede na to, da je tam kar nekaj takih, ki v znak zahvale na koncu pristanejo v vladnih službah. Morda je na to računal tudi Čokl. Odzvali so se številni uporabniki, ki so domnevo le še dodatno podkrepili, eden takih je bil tudi zapis: “Človek, ki naj bi bil novinar, po političnem prepričanju skrajni levičar, znan na tviterju kot Kajman Očalar, s sledilci, somišljeniki, ki so levi skrajneži, pravi; #MiSmoRTV To so tisti, za katere je postarani, čopasti marksist vpil, da jih je jebeno več. To bando mi plačujemo?”.

Sledili so podobni: “Je torej @kajman_ocalar dejansko g. Čokl, novinar, zaposlen na @RTV_Slovenija ? Veliko sovraštva, žaljenja in promocije @Gibanje_Svoboda je na kajmanskem profilu @kajman_ocalar Tako deluje leva klet?

Foto: zajem zaslona

Čokl se je na Wikipediji predstavil kot slovenski novinar, voditelj, kulturolog in novinar, ki je leta 1999 začel delati na Radiu Slovenija, kjer je od leta 2005 tudi redno zaposlen kot novinar. Bil je eden izmed snovalcev prve spletne strani Vala 202. Od leta 2011 je član Informativnega programa, kjer vodi program v vseh dnevnih pasovih.

Falila Pašić Bišić, članica Gibanja Svoboda, in Jure Čokl (Foto: Facebook)

Če se izkaže, da je profil Kajman očalar služil kot astroturfing novinarja na RTV Slovenija, bi to lahko pomenilo kršenje najvišjih standardov neodvisnega novinarsko-uredniškega dela. Astroturfing je namreč zavajajoča praksa predstavitve orkestrirane marketinške kampanje ali kampanje odnosov z javnostmi pod krinko nezaželenih komentarjev članov javnosti. Novinar je prav to počel s svojim lažnim profilom. Lažni profili sicer niso nič novega in najbrž tudi ne bi bil razlog za preplah, če ne bi s svojim lažnim profilom kot zaposlen v službi ljudstva spodbujal sovražni govor in le še dodatno podžigal nastrojenost proti nekdanji vladi, na drugi strani pa tako očitno spodbujal aktualno.

Tanja Brkić