Ko “stroka” pade najnižje

Foto: STA

Poplave so poleg junaštva gasilcev, civilne zaščite in požrtvovalnosti številnih prostovoljcev, naplavila tudi slabo prikrita sovraštva in pristranskosti t. i. civilne sfere. Dobro poznane aktiviste levice je dodobra razgrelo, da so bili med prostovoljci na terenu prav poslanci stranke SDS z njenim predsednikom na čelu. Svojo pristranskost so razgalili pod Facebook izjavo Borisa Vezjaka, ki ga je tokrat zmotilo, da je bil predsednik SDS med sanacijo škode premalo umazan. Ali je tudi Vezjak prijel za lopato, zaenkrat ni znano. 

Stranka SDS je včeraj objavila posnetek, na katerem njen predsednik Janez Janša opisuje razmere, v katerih so se znašli slovenski kraji. Hkrati je v objavi pozval k sodelovanju in pomoči prizadetim: “V teh dneh, danes, jutri, pojutrišnjem, verjetno še cel teden pa potrebujemo v Sloveniji na milijone pridnih rok, ker stroji pri čiščenju stanovanjskih in drugih objektov ne pridejo v poštev. Vsak, ki ni prizadet in ki lahko pomaga, naj se javi pri znancih in prijateljih, ki potrebujejo pomoč.” 

Poziv k pomoči pa je zmotil že zgoraj omenjenega Vezjaka, ki je zapisal: “Popravljajo napako. Piarovska služba SDS ni ponovila včerajšnje napake s čistimi gojzarji, zato so danes pošteno namočili njegovo majico.” 

Vir: Facebook profil Borisa Vezjaka.

Sramotilca “novinarske” stroke
Pod njegovo objavo pa sta dodatno komentirala
Marko Milosavljević, profesor na Fakulteti za družbene vede, in novinarka aktivistka Petra Lesjak Tušek, predsednica društva novinarjev Slovenije. Oba sta se v preteklosti skušala predstaviti kot “neodvisna” strokovnjaka na svojem področju. Kot bomo videli, sta oba daleč od tega. 

Vir: Facebook profil Borisa Vezjaka.

Prihajajoči medijski vihar v podporo oblasti
Spletne komentarje omenjenih je opazil tudi raziskovalni novinar Požar, ki je napovedal, da bomo v prihajajočih dneh priča “silovitemu piarju za sedanjo vladno garnituro, predvsem skozi POP TV in RTV. Denarja za to bo dovolj, novinarski pristop pa bo tokrat popolnoma drugačen, kot je bil med začetkom covida in štartom Janševe vlade” in še “medtem pa bodo mnenjski voditelji in politični aktivisti levice, kot je – na primer – medijski profesor Marko Milosavljević, javno mleli vidne politike desnice. In hkrati govorili o potrebi politične enotnosti”. 

Vir: Facebook profil Borisa Vezjaka.

Kako poteka ta proces, je evidentno iz zgornjih objav.

Sara Kovač