fbpx

Direktor TVS Urbanija: prepričan sem, da bodo državljani proti putinizaciji RTV

Uroš Urbanija (Foto: STA)

“Mene ne skrbi za službo. Vsak, ki pride na tak položaj, se mora zavedati, da ga jutri morda več ne bo. Do tistega trenutka pa je treba svoje delo opravljati resno in profesionalno. Sem pa prepričan, da bodo državljani proti putinizaciji RTV, zato imam pred seboj še slaba štiri leta trdega dela. Da bo javna RTV res javna,” je v intervjuju za Siol.net med drugim dejal direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija.

Direktor TVS Uroš Urbanija je uvodoma v intervjuju za Siol pojasnil, da ne glede na to, da so proti njemu uperjeni marsikateri očitki, on nima efektivne moči, kot si nekateri predstavljajo. Njegovo delo je predvsem koordinacija različnih uredništev in spored programov na TVS. V zadnjem času je v ospredju predvsem kadrovska problematika, vendar tu odloča urednik, direktor pa le potrdi. V intervjuju za Siol je med drugim povedal, da ima novinarstvo svetlo prihodnost, da pa bodo preživeli le tisti, ki jih zanima resnica. Dokler resnicoljubnost ni novinarjeva prioriteta, tudi objektivnost težko pričakujemo.

Preberite tudi: Tomašič Mojci Šetinc Pašek: Vaše početje ni zgolj neprimerno in poniglavo, ampak nezakonito in protiustavno

V samo delovanje uredništev Urbanija ne sme in ne more posegati, česar se po njegovih besedah uredniki zavedajo in ravno zato nimajo primera, ki bi ga lahko navedli kot obtožbo. Kar se same stavke tiče, je pojasnil, da je moral poskrbeti, da vse poteka zakonito, sploh pa, ker so predstavniki stavke močno pritiskali na dnevnega urednika, “dobesedno ukazovali so mu, kaj bo v programu in česa ne. S tem so grobo prekoračili svoja pooblastila, kršili so večje število zakonov, napadli so avtonomijo uredništva”, je dejal in dodal, da je to z njihove strani precej dvolično, to namreč, da ostalim očitajo kršenje profesionalnih standardov, potem pa jih kršijo sami.

Glede kršenja profesionalnih standardov je imel Urbanija v mislih dejstvo, da so predstavniki stavke brez dogovorov z oddelkom za marketing hoteli odločati, katere novice bi se predvajale in ob katerih urah, kot višek vsega pa so želeli, da se kot del informativnih vsebin predvaja njihov propagandni spot, kar je nedopustno in celo nezakonito. “Kako si predstavljajo novinarstvo in avtonomijo urednika, pa je lepo pokazala urednica na MMC Ksenja Tratnik, ki je prav tisti dan znotraj novičarskega dela objavljala propagandna sporočila in to kljub opozorilom.” Pravi, da ima včasih občutek, da se nekateri vedejo, kot bi bila javna televizija njihova zasebna lastnina in da njihova dejanja ne prinašajo posledic.

Protagonisti novega zakona o RTV Slovenija bi radi javni zavod spet vrnili v čase, ko so pod pretvezo civilne družbe tam vladali politiki … (Foto: zajem zaslona)

Opozorila pred odpovedmi zaposlenim je del njegovih obveznosti kot direktorja, zato so bila pri primeru vdora v studio primerna, saj je to nezakonito dejanje. Pri tej je spomnil na vdor Ladislava Trohe in njegovih somišljenikov v studio, zaradi česar je takratno vodstvo poklicalo policijo, v tem primeru je šlo za očitno zlorabo položaja. Povedati resnico je dolžnost, biti žaljiv pa je najmanj nedostojno za zaposlene na RTV. Toda nekateri gredo še dlje – prepričani so, da lahko svoje sodelavce prek družbenih omrežij javno žalijo, ponižujejo, nad njimi izvajajo mobing, meni Urbanija, pri čemer je omenil tudi izredno nespoštljivo vedenje nekaterih zaposlenih na Twitterju in Facebooku, medtem ko v živo vsi molčijo.

Nekdanji delodajalec ni pomemben, če je novinar kakovosten
Očitke glede zaposlovanja novinarjev iz Nove24 ima za nepotrebne in pojasnjuje, da RTV Slovenija išče kakovostne novinarje, pri čemer njihov predhodni delodajalec ne bi smel biti ovira. Pri tem je pojasnil tudi situacijo s Ksenijo Koren. Njena zaposlitev na RTV ravno v teh dneh zelo odmeva, in sicer je prepričan, da bo svoje delo opravljala profesionalno na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj.

Direktor RTVS Uroš Urbanija (Foto: STA)

“Aktiv novinarjev mi je pisal na temo zaposlitve Korenove, češ da ni primerna, zato sem jih prosil za seznam oseb, ki sicer izpolnjujejo vse pogoje, vendar jih na RTV Slovenija ne smem zaposliti, ker sumijo, da bi lahko bili blizu temu ali onemu. Odgovora do danes nisem dobil,” je dejal.

Nikoli se ni politično angažiral za razliko od ostalega vodstva v preteklosti na RTV
Urbanija zanika kakršno koli politično angažiranost v preteklosti. Na mesto mesto direktorja TVS se je prijavil izrecno na podlagi izkušenj, ki jih ima kar nekaj, njegova zadnja je tudi delovno mesto direktorja Ukoma. Pri tem je navedel nekaj dejstev iz preteklosti, ki so zanj predvsem olajševalne okoliščine. Očitajo mu politično angažiranost, a “mesto direktorja TV Slovenija v preteklosti zasedali ljudje, ki so očitno prihajali iz politike. Recimo nekdanja poslanka. Da ne omenjam programskega sveta, ki ga je še desetletje po osamosvojitvi vodil zadnji šef partije Janez Kocjančič. V zadnjem desetletju pa so v programskem svetu bili vidni predstavniki stranke Socialni demokrati, recimo Jernej Pikalo. To, da se danes politično pristranskost očita ljudem, ki so prišli na RTV v zadnjih treh mesecih, je veliko sprenevedanje,” je pojasnil za Siol.

Janez Kocijančič, ugledni član slovenske komunistične vrhuške, skuša prodati za resnico nekaj, kar so si njegovi predhodniki preprosto izmislili. Je le del bajk in povesti o t. i. “naprednih”, “levih” ipd. sokolih in njihovi vlogi v OF. Pri tem je več kot očitno, da Janez Kocjančič ni nikoli niti pogledal dokumentarnega gradiva Komunistične partije Slovenije in njene naslednice Zveze komunistov Slovenije, kaj šele da bi se kot visok športni funkcionar seznanil z njim. (Foto: STA)

Dvoja merila so bila očitna
Urbanija je prepričan, da različni pogledi na svet niso problematični, da pa problem nastane, ko nekdo na silo vsiljuje politična prepričanja ostalim, pri čemer je mislil na pristransko poročanje RTV o prvem velikem shodu proti tretji vladi Janeza Janše in o prvem shodu proti vladi Roberta Golobu, kjer so bile razlike ogromne. Enako velja za poročanje o njivi Mihe Kordiša, kjer so se določene stvari cenzurirale, čeprav se ne bi smele, “če ima Miha Kordiš prav in se je ugotovilo, da je ravnal povsem zakonito, je nesprejemljivo, da se ta resnica na nacionalni TVS zamolči. Prav tako je nesprejemljivo, da morda kdo v tej hiši zamolči to isto zgodbo, če se je dokopal do drugačnih spoznanj glede Kordiševe njive. Konc koncev je to zgodbo odprla prav naša televizija, gledalci pa še do danes ne vemo, kaj je zdaj z osem tisoč evri, ki jih je Kordiš dobil od države, “ je dejal Urbanija in dodal, da se ne gre za objektivnost, ampak resnicoljubnost novinarjev. Urbanija je opozoril tudi na retoriko pri poročanju o vojni v Ukrajini, kjer je bila javnost priča proruski propagandi, čeprav je Ukrajina žrtev v tej vojni.

Janez Janša in Robert Golob (Foto: STA)

Direktor TVS je v intervjuju opozoril še na eno težavo, ki jo ima javna televizija, in sicer dejstvo, da določenih oseb ne vabijo v oddaje, pri čemer je izpostavil večkratne obiske v Odmevih urednika Mladine Gregorja Repovža, medtem ko urednika Požareporta” nikoli niso povabili. To je gledano iz vidika širine informacij in objektivnosti po njegovem mnenju zelo sporno. Enako sporni so prehodi iz novinarskih voda v politiko, čemur smo v zadnjih letih pogosto priča. V tem kontekstu je spregovoril tudi o “čakajoči” poziciji na RTV,  na katero bi lahko računala Mojca Šetinc Pašek, ko bi se odločila, da ima politike dovolj, “poslanko delovno mesto čaka zaradi zakona, ki to zapoveduje. Je pa to absurdno.

Predsednica preiskovalne komisije DZ glede domnevno nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi državnozborskimi volitvami Mojca Šetinc Pašek bi morala odstopiti. (Foto: STA)

Svetlo prihodnost bodo dočakali le novinarji, ki se bodo držali profesionalnih standardov, je prepričan direktor TVS. Ob tem je izpostavil zgodbo fanta iz Postojne, ki ni naredil nič drugega kot branil svojo sestro, vendar so mediji to hoteli utišati, za kar ne vidi razloga. “Naš novinar pa je zgodbo raziskal in se je pogovarjal z vsemi vpletenimi. Ugotovil je, da resnična zgodba ni taka, kot se širi po družbenih omrežjih. RTV je tako opravila svojo vlogo javnega servisa. Po njegovem mnenju je velik problem slovenskega medijskega prostora izrazita neuravnoteženost in prikrivanje informacij, kar je popolnoma v nasprotju z nalogami demokratičnih medijev. “Sam večkrat opozarjam pred putinizacijo slovenskih medijev. Ko se ne sme več kritično pisati o vladi, ko predsednik vlade lahko pride na RTV in grozi celotnemu vodstvu, ko ministrica za kulturo pošilja medijsko inšpekcijo z nalogo pregleda vsebine posameznih oddaj … To vse je nedopustno.” Meni, da je to problem iz leta 1991, ko niti sodstvo niti mediji niso opravili s totalitarno preteklostjo. Sam sem že večkrat izpostavil Slovensko tiskovno agencijo. Direktorico so zamenjali v treh mesecih, z odgovornim urednikom pa je novi direktor gospod Veselinovič brutalno obračunal in ga hudo bolnega po pol leta vrgel na cesto.

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija. (Foto: STA)

Glede na to, da bomo volivci kmalu na referendumu odločali tudi o novem zakonu o RTV, je spregovoril tudi o skrbi za svojo službo , in sicer je dejal, da ga ne skrbi, “vsak, ki pride na tak položaj, se mora zavedati, da ga jutri morda več ne bo. Do tistega trenutka pa je treba svoje delo opravljati resno in profesionalno. Sem pa je prepričan, da bodo državljani proti putinizaciji RTV, zato imam pred seboj še slaba štiri leta trdega dela. Da bo javna RTV res javna”, ja zaključil Urbanija.

Tanja Brkić