Dvojna merila levice in medijev: Proteste proti Janši se je podpiralo, sedaj se jih demonizira!

Nezakoniti petkovi protesti in zakoniti protesti gasilcev. (Foto: Nova24TV, Top News)

V času Janševe vlade so dve leti potekali bolj in manj agresivni protivladni protesti. Prihajalo je celo do rabe pirotehničnih sredstev proti policistom. Nekateri protestniki so se s policisti tudi stepli. Po Ljubljani se je uničevalo tujo lastnino. Zdaj, ko so protesti usmerjeni proti Golobovi vladi, pa se protestnike prikazuje kot zločince in razgrajače, vladajoče pa kot žrtve. Dve leti smo poslušali, da je ulica branik demokracije, ker so vse državne inštitucije tako ali tako uzurpirali “fašisti”, sedaj je plošča obrnjena. Vladno retoriko z roko v roki pri tem podpirajo osrednji mediji, tudi največja komercialna TV. 

Ene večjih poročevalskih manipulacij predstavljajo triki, ki jih večina bralcev spregleda, zato so še posebej zavržni. V primeru portala največje komercialne TV se v ta namen uporablja/zlorablja usmerjeno osredotočenost na izbran predmet poročanja. Če so se v času vlade Janeza Janše osredotočali na “neprimerno” ravnanje policije in vlade ter protestnike prikazovali kot žrtve, je sedaj ravno obratno. Gasilce, ki so zaradi prenizkih plač (s katerimi komaj preživljajo svoje družine, životarijo iz meseca v mesec …) protestirali pred parlamentom, so prikazali kot zlobneže, pokvarjence in huligane, policija pa je tokrat komajda omenjena …

Po drugi strani so kot žrtve prikazani predstavniki oblasti – ministrica Sanja Ajanović Hovnik in minister Marjan Šarec. Gre za nekaj, kar je bilo povsem nepredstavljivo v primeru bivših ministrov – Aleša Hojsa in Mateja Tonina. Mimogrede, spomniti gre na požrtvovalnost gasilcev v času nedavnih požarov na Krasu, ko so se vladni predstavniki kitili z njihovimi uspehi itd. Sedaj so jih enostavno pozabili. Zdi se, da so za vlado zgolj “potrošna roba”. Na portalu komercialne TV so že v naslovu izpostavili ministričine besede, da so “proti njej leteli predmeti”, zatem pa besede sindikata gasilcev Davida Švarca, “da na shod  niso bili povabljeni”.

Gasilci kot potrošna roba: njihov pogum na Krasu je že davno pozabljen. (Foto: Twitter)

Gre za profesionalno manipulacijo: namen je gasilce prikazati kot drhal, ki brutalno obračunavajo z vsemi, ki niso zaželeni. Tudi uvodna poved prispevka skuša razvrednotiti delo gasilcev in pozornost od njihovih zahtev preusmeriti na potek samega protesta: “Protest, nedostojen gasilcev in slaba folklora so bile vladne ocene protestnega shoda poklicnih gasilcev, ki so na protestu uporabljali pirotehnična sredstva, zanetili ogenj, izžvižgali ministrico Ajanović Hovnik, ki je s protesta odšla v spremstvu Policije, kot tudi predsednik sindikata poklicnih gasilcev David Švarc. So šli gasilci čez rob in so na shodu ogrozili ministričino varnost?” Spomnimo, kako se je v preteklosti ogrožalo Janeza Janšo (denimo na Kredarici), javno pljuvalo poslanca Jožefa Horvata

“Z razpravo o načinu shoda se skuša preusmeriti pozornost od vsebin, zaradi katerih smo protestirali”
In koga je zares skrbelo za Hojsovo varnost, ko je moral na divjaški protest v spremstvu policije? So se pa na komercialni TV ostro odzvali na njegove očitke medijem, da so pripomogli k izgredom. Predsednik sindikata poklicnih gasilcev, David Švarc, je zavrnil navedbe, da so proti ministroma leteli predmeti: “Z razpravo o načinu shoda se sedaj skuša preusmeriti pozornost od vsebin, zaradi katerih smo protestirali.” Dodal je še, da so ministrici kljub temu da na shod ni bila povabljena in je želela govoriti, slednje tudi omogočili. Švarc: “Jaz sem ji povedal, da sredi shoda ne more dobiti besede, da danes govorijo gasilci, da pa bo besedo dobila na koncu. Vendar, kar je povedala, je pri fantih spodbudilo še več nezadovoljstva.”

Kako zelo je novinarko POP TV Katarino Matejčič skrbela varnost Hojsa na nasilnih protestih 5. 11. 2020? (Photo: Screenshot)

Gre tudi za očitna dvojna merila politične levice, ne zgolj medijske. Pred volitvami je imela izjemen posluh za potrebe protestnikov, sedaj pa med protestniki in njo ni pretirane kemije … Če so pred volitvami v levici (celo nasilnim) protestom dajali (tiho) potuho, sebe sedaj prikazujejo kot žrtve protestnikov. Šarec: “Protest je legitimna oblika delovanja. Današnje dogajanje me kot gasilca žalosti. Danes smo na protestu videli močno uporabo pirotehnike. Presunilo me je, kako je morala ministrica zapustiti prizorišče, ker so proti njej začeli leteti predmeti.” Zanimive so tudi eskapade vladnih predstavnikov, ki se skušajo pridružiti protestom in protestirati proti samemu sebi, tokrat obeh ministrov.

Dvojna poročevalska merila 24ur: Ko se je protestiralo proti Janši, je bil prst uperjen pretežno v vlado in policijo, sedaj je v protestnike, vladajoče pa se prikazuje kot žrtve. (Foto: posnetek zaslona)

S poglobljeno pojasnitvijo okoliščin smo se z vprašanji obrnili na poklicne gasilce. Odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

Domen Mezeg