Ulica sedaj grozi še Ustavnemu sodišču, če se ne bo odločilo “pravilno”?

Datum:

V medijih že nekaj časa krožijo informacije, da bi utegnilo Ustavno sodišče zadržati izvajanje novele Zakona o RTV. Govorice so včeraj pridobile na intenzivnosti, čemur je sledil skoraj predvidljiv odziv znanega obraza ljubljanskih protestnikov. “Treba bo zopet na ulice, pred RTV in pred US,” je zapisal nekdanji mestni svetnik v občini Ljubljana Janez Stariha.  

Prvi je te govorice objavil Bojan Požar, včeraj pa še drugi mediji. Ustavno sodišče naj bi bilo še prejšnji teden razdeljeno po sredini. Rok Čeferin se je iz zadeve izločil, štirje sodniki naj bi zadržanje zakona podpirali, štirje zadržanju nasprotovali. Temu je sledil preobrat, eden od sodnikov je prestopil na stran, ki zadržanje novele zakona podpira. Toliko o ozadju. Sledili so medijski zapisi o “vladi v paniki”, temu pa je sledil odziv predstavnikov uličnih protestnikov oz. že zgoraj omenjenega Starihe in drugih.

O nasilnih izpadih propadlega svetnika smo v preteklosti veliko pisali. Od tega, da je v svojih spletnih zapisih zagovarjal povojne poboje, do groženj drugim spletnim uporabnikom. Ti so v preteklosti napovedovali, da ga bodo kazensko prijavili, z ovadbami pa je policajem grozil tudi sam Stariha, in sicer če bodo nasilne proteste (v času vlade Janeza Janše) poskusili razpustiti. “Policisti naj se zavedajo, da jim grozi dve leti robije,” je robantil na spletu. Z nasilno komunikacijo sedaj nadaljuje tudi v času vlade Roberta Goloba, a tokrat v sozvočju z oblastjo in njenimi interesi.

Stariha v svojih pozivih ni bil niti približno osamljen. Nek anonimni spletni uporabnik je denimo zapisal: “Bomo sedaj morali ljudje na cestah in trgih varovati še US? Smo ponovno napačno izvolili? Vse kaže, DA!” Izjavo Starihe je všečkalo dodatnih 61 spletnih uporabnikov.

Z nasiljem do cilja?
Protesti so sicer normalni del demokratičnega življenja, a ko moč argumenta zamenja argument moči, kot je videti v tem primeru, nimamo več opravka z demokratičnimi načini izražanja mnenja (močjo argumenta), temveč s preprostim nasiljem oz. argumentom moči. Cilj uličnih aktivistov je sicer jasen, to je z grožnjo nasilja doseči ugoden izplen odločitev državnih institucij, bodisi parlamenta, vlade ali ustavnega sodišča.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...