[Video] “Depolitizacija” RTV postregla s komedijo zmešnjav

Prizor s prve seje sveta RTV Slovenija. Vir: STA

Potekala je druga seja novoustanovljenega sveta RTV. Po konstitutivni seji v začetku tedna je bila na mizi priprava razpisa za predsednika štiričlanske uprave, seznanitev z metodologijo merjenja gledanosti in poslušanosti programov javne hiše in obiskanosti spletnega portala MMC v zadnjih petih letih. Resnični namen druge seje sveta je bil, poleg čim hitrejše menjave direktorja, izvajati lov na čarovnice nad še obstoječim vodstvom. Sprevrgel se je v drugi akt komedije – Svet RTV. 

Novi člani sveta so namreč še izrazito nevešči svojega dela, del komičnosti pa izvira iz njihove domnevne politične neodvisnosti in sočasnega političnega aktivizma, na strani vlade, se razume.

Pod črto so svetniki sklenili naslednje, člani uprave, ki jih bo imenoval svet, bodo morali imeti najmanj deset let delovnih izkušenj s področja, za katerega bodo zadolženi, poznati bodo morali problematiko dejavnosti javnih medijev in ne smejo imeti trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki poslovno sodelujejo z RTVS. Predsednik uprave bo moral imeti vsaj pet let izkušenj na vodilnih delovnih mestih v večjih sistemih z najmanj 100 zaposlenimi.

Novonastali svet pa je razglabljal tudi o gledanosti vsebin v preteklem obdobju. Preteklo obdobje, ki ga je zaznamoval velik premik k pluralnosti in svetovnonazorski raznolikosti predstavljenih stališč v javnem mediju, očitno ni po godu novim članom sveta.

Uroš Urbanija, direktor Televizije Slovenija, je na očitke odgovarjal: “Predno bo kdorkoli omenjal dobre zgodbe, ki jih Tarča očitno ima, nekateri drugi pa ne, naj se vsak najprej vpraša, ali sledi osnovnim standardom te hiše. Valuta zaupanja v to, kar nekdo počne, je osnovna valuta vsakega novinarja. Toda, težko me boste prepričali, da naj zaupam v verodostojno poročanje novinarjev, če pred RTV nekateri novinarji z roko v roki protestirajo z ministrico.”

Forbici ga je nato prekinil, češ da to ni tema pogovora, nato pa je Urbanija nadaljeval: “Razlagam, zakaj so gledanosti […] da se zlorablja program za promocijo lastnega aktivizma. Tudi jaz, če bi bil gledalec, tega ne bi uspel gledati,” je podučil predsednika Sveta RTV.

Predsednik sveta je nato hotel utišati Urbanijo, tako da mu je prepovedal govoriti o evidentnih zlorabah javnega programa v aktivistične namene. “Prepovedujem vam govoriti o tem, kaj vi pojmujete kot zlorabe,” je dejal Forbici.

Da je resnično šlo za lov na čarovnice, pojasni spodnja izjava Forbicija.

Nekatere moti javnost in socialni mediji
Enega izmed članov sveta, Roberta Pajka, pa je dvignil glas zoper javnost sej in posledično debato, ki se o njihovih razpredanjih odvije na socialnih medijih. Še posebej ga je zmotilo, da je njegova podoba pristala na Twitterju. “In celo prvak SDS je potem to retvital. Jaz mislim, da je to absolutno nesprejemljivo in da pač, če mi to drugače ne moremo, mogoče sklep res ni najbolj primeren, zato se strinjam s Trtnikovo, da se to da v poslovnik,” se je hudoval. Odgovoril mu je kar drug član sveta, Tadej Troha: “Bo treba pa 20 let čas nazaj prevrteti ali pa iti v prevzgojo naših navad.”

Slednji je bil na tokratni seji sveta zmeden, a kot je razložil, zgolj zato, ker je “ta Svet zmeden”.

Član Sveta RTV dr. Andraž Vehovar pa je dejal, da se ni oglašal, saj je menil, da ne more biti konstruktiven.

Snovalcem politik tranzicijske levice in krojačem slovenske družbeno-politične stvarnosti je ob teh posnetkih gotovo odleglo. Malo manj pa gledalcem in gledalkam, ki so se v zadnjih letih naužili svetovnonazorsko pluralne javne ustanove.

Gal Kovač