Oblast napovedala cenzuro socialnih medijev

Predsednik vlade Robert Golob in direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač (Vir: STA)

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora je na današnji novinarski konferenci predstavil nova priporočila za obvladovanje sovražnega govora. V sklopu priporočil, ki se nanašajo na medije in njim pripadajoče socialne medije, pa je celo zaslediti namero po cenzuri. Ta del ukrepov je na novinarski konferenci predstavil profesor s FDV Marko Milosavljević. 

“Slovenija je ujeta v zakonodaji iz leta 2005. Ta je neučinkovita in zastarela. Predlagamo razširitev odgovornosti medijev tudi za njihove profile na družbenih medijih. Ukvarjali smo se tudi s priporočili, da je treba zaščititi novinarje,” je dejal na novinarski konferenci.

Milosavljevićeva izjava pa je na spletu že požela sila kritične odzive. “Ne prezrite, poglejte ta tvit vlade republike Slovenije. Medtem ko vam večinski mediji servirajo propagandni dokumentarec CNN o Niki Kovač, taista Nika Kovač skupaj z vlado Roberta Goloba ter radikalnimi političnimi aktivisti pod krinko stroke a’la Milosavljević načrtujejo srhljivo spremembo medijske zakonodaje, ki bi sankcionirala medije zaradi “sovražnih” komentarjev (tvitov ali postov na FB) pod njihovimi profili na družbenih omrežjih,” je denimo zapisal raziskovalni novinar Bojan Požar.

Profesor Marko Milosavljević (Foto: STA)

“Skratka, medijski profil na TW ali FB bi moral prevzeti odgovornost za vse, kar nekdo drug tvitne ali kako drugače objavi pod tem profilom?! Kar je seveda napoved popolne cenzure,” zapiše Požar.

Urgentne točke, preprečevanje zgražanja …
Nika Kovač je predstavila priporočila s področja šolstva. Kot eno glavnih priporočil so bile izpostavljene “urgentne točke”, namenjene ravnateljem. Ti bi se lahko na te točke obrnili, če bi prišlo do sovražnega govora na šolah. Priporočila navajajo krepitev svetovalnih delavcev na šolah in obravnavo nasilja na družbenih medijev tudi v šolskem prostoru.

Snovalce pa motijo tudi spletne vsebine, ki v javnosti povzročajo zgražanje. Predloge za cenzuro teh vsebin je predstavila Katarina Bervar Sternad. Kot bistveno priporočilo v tem sklopu je razširitev definicije sovražnega govora tudi na povzročitev vznemirjenja oziroma zgražanja v javnosti. “Prav tako bi bilo nekatere primere sovražnega govora primerneje naslavljati v prekrškovnih postopkih,” je dejala, poroča STA.

Nad cenzuro pa se navdušuje tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je prav tako nastopil na novinarski konferenci. Pričakuje, da se bodo sistemske spremembe zakonodaje zgodile v naslednjih mesecih, čeprav verjetno iz preteklih izkušenj ni hotel dajati kakršnih koli obljub o izvedbi.

Gal Kovač