Odziv Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev na ustrahovanja uredništev Nova24TV in Demokracije

Datum:

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev se odziva na sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani, po kateri je Marko Puš, odgovorni urednik spletne strani Nova24TV, obsojen na enoletno pogojno kazen, ker naj bi bili v članku o Faili Pašić Bišić, islamski aktivistki in članici vladajoče stranke Gibanje Svoboda, objavljeni njeni osebni podatki. Puš je bil obsojen, ne da bi se imel možnost zagovarjati, saj je sodišče sledilo predlogu tožilstva in izdalo kaznovalni nalog brez glavne obravnave. Istočasno sta odgovorna urednika Demokracije Metod Berlec in Nova24TV Marko Puš dobila vabilo na zaslišanje kot osumljenca v njima neznani zadevi.

V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev (SZDN) zadnje mesece z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje na področju svobode govora, ki je kot univerzalna človekova pravica in svoboščina vse bolj ogrožena in se v Sloveniji vse bolj omejuje. Menijo, da v primeru Marka Puša ne gre zgolj za kršenje temeljne človekove pravice, temveč tudi za ustrahovalni ukrep oblasti in javno diskreditacijo odgovornega urednika spletne strani Nova24TV.

Na spletni strani Nova24TV je bil 22. aprila 2022 objavljen članek z naslovom “Golobova Faila dobro molze državo: Ima socialno stanovanje, prevaža se v dragem audiju Q5!“, v katerem je bil objavljen tudi zapis bralca z naslovom aktivistke in to, da je od Stanovanjskega sklada RS dobila 4-sobno stanovanje. Naslov aktivistke je bil kmalu izbrisan, kljub temu je bil urednik Puš kazensko ovaden, češ da gre za poseg v njeno zasebnost.

Gre za absolutno javno osebnost
V SZDN menimo, da je Faili Pašić Bišić zaradi svojega političnega in aktivističnega dela ne samo zelo izpostavljena javna oseba, ampak je absolutna javna oseba. Zato je zanimiva za javnost, ki ima pravico o njej izvedeti skoraj vse stvari; še posebej, ker njeno društvo prejema davkoplačevalski denar in ker živi v stanovanju, ki ga je dobila od Stanovanjskega sklada RS.” O državni lastnini, ki jo upravlja vsakokratna vlada, pa imajo državljani pravico izvedeti vse, kar jih zanima. Tudi to, kdo in zakaj živi v tem stanovanju. Za javnost je Pašić Bišićeva še zanimiva, ker zaradi svojih povezav z teokratsko in totalitarno Islamsko republiko Iran, ki dokazano financira mednarodni terorizem, predstavlja varnostno grožnjo, menijo v novinarskem združenju.

Faila Pašić (Vir: Facebook)

Urednik Puš je sicer zelo hitro umaknil naslov bivališča, vendar je tožilstvo kljub temu sprožilo kazenski pregon. Okrajno sodišče ga je spoznalo za krivega in ga obsodilo na enomesečno zaporno kazen oziroma enoletno pogojno kazen, če v obdobju enega leta ne bo storil novega kaznivega dejanja. V SZDN menijo, da je obsodba Puša ne samo omejevanje pravice do svobode izražanja, ampak tudi s pozicije moči grob napad na novinarsko in uredniško delo portala Nova24TV.

V primeru v SZDN Marka Puša nismo zaskrbljeni samo zaradi posega v svobodo govora in ustrahovanja urednika Nova24TV, ampak tudi nad dejstvom, da se je tožilstvo odločilo za kazenski pregon (take zadeve se v svobodnih in pravnih državah rešujejo v civilnih tožbah). Poleg tega čudi način, kako je prišlo do izreka sodbe. Iz obrazložitve okrajne sodnice je razvidno, da glavne obravnave sploh ni razpisala, ampak je sledila predlogu tožilstva, da se Marku Pušu izda kaznovalni nalog. Sodnica je predlog sprejela in ga obsodila. V SZDN menimo, da si sodnica kaj takega v tako občutljivi zadevi, kot je najpomembnejša temeljna človekova pravica, ne bi smela privoščiti, ampak bi morala predlog tožilstva zavrniti in takoj razpisati glavno obravnavo. Čeprav ima Puš možnost pritožbe, je oblast namen očitno že dosegla: diskreditacijo in ustrahovanje ne samo urednika Nova24TV, temveč tudi celotnega uredništva Nova24TV. V SZDN menimo, da je sodba škandalozna in da je bilo grobo poteptano načelo pravne države. Zato bomo o primeru obvestili tudi mednarodno javnost.”

Istočasno sta odgovorna urednika Demokracije Metod Berlec in Nova24TV Marko Puš dobila vabilo na zaslišanje kot osumljenca v njima neznani zadevi, in sicer na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je 24. januarja 2023 na tožilstvo podala Pravna mreža za varstvo demokracije. V SZDN še menijo, da so tudi taka zaslišanja, še posebej, ko iz vabila ni jasno, zakaj sta urednika vabljena, “oblika zastraševanja in ustrahovanja urednikov in novinarjev. Proti takemu načinu v Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev ostro protestiramo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...