Oštro še naprej podtika laži, Tomašič zagrozil s tožbo

Direktor Nova24TV Boris Tomašič in odgovorna urednica Oštro – centra za "preiskovalno novinarstvo" v jadranski regiji Anuška Delić. (Foto: STA/Demokracija)

Tako imenovani center za raziskovalno novinarstvo Oštro pod vodstvom Anuške Delić velja za enega najzaupnejših informatorjev in potvarjalcev dejstev ameriških milijarderskih megakorporacij, ki si lastijo socialna omrežja (Facebook, Instagram, Mastodon, do nedavnega tudi Twitter), se redno spravlja na medij Novo24TV. Tokrat so naš portal Nova24TV meni nič tebi označil kar kot vir dezinformacij. Direktor Nove24TV in Novih obzorij Boris Tomašič se je zato odločil, da bo v primeru, če bodo pri Oštro še naprej vztrajali pri tem stališču, zoper njih sprožil sodne postopke. 

Čeprav Mark Zuckerberg vztraja, da ima Facebook neodvisne preverjevalce dejstev, da je odprt za vse perspektive in se ne vmešava v volitve, je nedavna raziskava, dostopna na portalu Sky News, o čemer smo pisali tudi na našem portalu, pokazala, da Meta oziroma Facebook financira aktiviste, ki informacije filtrirajo skladno s svojim osebnim prepričanjem in svetovnim nazorom. Pri tem seveda izjeme ne predstavlja niti Slovenija. Tako imenovani center za preiskovalno novinarstvo Oštro je namreč tisti, ki prijavlja tudi portal Nova24TV, zato mu “ukinjajo strani”, onemogočajo objavljanje, posledično pa je s tem širša delitev vsebin prek Facebooka onemogočena.

Novinarka in urednica Oštra Katarina Bulatović se je tokrat na direktorja Nove24TV Borisa Tomašiča obrnila z vprašanji v zvezi s pripravo članka o oglaševanju na 20 slovenskih spletnih portalih v letih 2021 in 2022. Pri tem jih je zanimalo, koliko je podjetje Nova hiša d.o.o. v tem obdobju prejelo od oglaševanja v storitvi Google AdSense, pri čemer so navedli oceno zneskov, ki naj bi bili nakazani, želeli pa so prejeti tudi potrditev lastnih navedb okrog nakazila javnega denarja. Tomašič se je na novinarsko vprašanje odzval in opozoril, da je kar nekaj številk, ki so jih navedli, napačnih.

TV voditelj Boris Tomašič je v maratonski oddaji podrl svetovni rekord. (Foto: Nova24TV)

Ker je iz novinarskega dopisovanja več kot očitno mogoče sklepati, da imajo pri Oštro portal Nova24TV za vir dezinformacij, je Tomašič v svojem odzivu izpostavil, da Nova24tv.si nikakor ni vir dezinformacij. “Spletni portal Nova24TV NI vir dezinformacije, torej je za vaše raziskovanje nezanimiv,” je pojasnil in napovedal, da če bodo vztrajali pri teh trditvah, bodo zoper njih sproženi sodni postopki.

S tem ko se Oštro redno spravlja nad poročanje našega portala (šli pa so celo v napadanje oglaševalcev na Novi24TV), se izvaja napad na medijski pluralizem in svobodo govora, ki sta v naši državi vedno bolj ogrožena. Kako daleč so sposobni še iti, da bi nas utišali?

Sara Kovač