Petra Jerič (Oštro) se je samorazkrinkala: “Za napako se opravičujem”

Novinarka portala Oštro Petra Jerič.

Pred dnevi ste lahko na našem portalu prebrali kako je novinarka Petra Jerič v imenu portala Oštro Novo24TV obsodila manipulacij, ker smo pisali o nakazilih države nevladnim organizacijam v času poplav. Zmotil jih je namreč naš članek, v katerem smo poročali, da je ministrstvo za javno upravo avgusta nakazalo 34 tisoč evrov inštitutu Danes je nov dan. V njihovem projektu Razkrinkavanje sicer pogosto pišejo o člankih na naši spletni strani, češ, da so manipulativna, tokrat pa so prosili za pojasnila, katera jim je direktor Nova24TV Boris Tomašič podal in jim tudi sam zastavil vprašanja, na katera pa niso znali odgovoriti. Ob tem pa so se razkrinkali, da v resnici ne iščejo prave resnice, vendar imajo že oblikovano “njihovo resnico”.

Kot smo poročali je novinarka Petra Jerič zaključila, da je omenjeni prispevek manipulativen, saj da je Ministrstvo za javno upravo pojasnilo, da je z inštitutom leta 2021 sklenilo pogodbo na podlagi izvedenega javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021–2023. Na ministrstvu so pojasnili, da skladno s pogodbo sofinancira projekt “Odprti računi: S transparentno porabo sredstev do večjega zaupanja in vključenosti javnosti“. Skupna višina dodeljenih javnih sredstev za projekt v letih 2022 in 2023 je 193.930,57 evra, od tega jih je ministrstvo do sedaj nakazalo 122.326,47. “Trditev, da je ministrstvo inštitutu Danes je nov dan nakazovalo javna sredstva, ko so se prebivalci Slovenije soočali s poplavami, je manipulativna,” je zaključila in zahtevala pojasnila.

Odgovoril ji je direktor založbe Nova Hiša d. o. o. Boris Tomašič. Njegov odgovor objavljamo v  celoti:

“Spoštovana gospa Jerič, vaše delo opravljate zelo neprofesionalno in pristransko. V vprašanju ste zatrdili, da je naša trditev manipulativna. Torej ne preverjate, ampak zgolj formalno sprašujete, ker ste se že odločili. Navedena trditev ni manipulativna. Dejstvo je, da je ministrstvo nakazovalo javna sredstva v času, ko so se prebivalci Slovenije soočali s poplavami.

Sprašujem vas kaj od navedenega ne drži?
Ali ste pridobili dokumentacijo?
Ali ministrstvu verjamete zgolj na besedo?
Ali je bil projekt izveden? Ali ste videli poročilo? Ali ste videli pogodbo?

Na podlagi katerih dejstev trdite, da je naša trditev manipulativna?

Prosim za vaše odgovore.”

Po ponovnem pozivu po odgovoru, je Jeričeva sicer odpisala, ni pa podala odgovore na vprašanja. Meni, da je bil Tomašičev odgovor “žaljiv napad”. Opravičila se je tudi za “napako”: “pošiljanje delovne ocene je moja napaka, ki se je zgodila pri kopiranju. Za napako se opravičujem” in dodala “delovna ocena v sklepu “razkrinka” se lahko vse do objave spreminja v odvisnosti od pridobljenih podatkov, dokumentov in odzivov. Končna postane torej šele z objavo”. Čeprav v Oštru želijo “razkrinkati manipulacijo” (da je ministrstvo inštitutu Danes je nov dan nakazovalo javna sredstva, ko so se prebivalci Slovenije soočali s poplavami) pa jih je v resnici razkrinkal Tomašič, saj je dokazal, da z vprašanji ne želijo preveriti informacij, ampak le formalno sprašujejo, prispevek pa že imajo oblikovan v smislu, da “Nova24TV manipulira”.

Oštro pogosto manipulira z našimi prispevki

Ker Jeričeva na odgovore ni odgovorila jo je Tomašič še enkrat pozval naj nanje odgovori:

Spoštovana,

 Postavil sem vam vprašanja? Prosim, da na njih odgovorite.

Moj dopis ni bil žaljiv, ker ste sami priznali, da ste storili napako, kar pa je neprofesionalno.

Zopet trdite nekaj kar ni res. Kaj je žaljivega v vprašanjih, ki sem jih vam postavil.

Lep pozdrav,

Boris Tomašič

Ali ima Jeričeva odgovore na Tomašičeva vprašanja (“kaj od navedenega ne drži? Ali ste pridobili dokumentacijo? Ali je bil projekt izveden? Ali ste videli poročilo? Ali ste videli pogodbo?”) ali pa so želeli le zmanipulirati naš prispevek in ga predstaviti v svojem projektu “Razkrinkavanje” bomo poročali v prihodnosti, ko dobimo odgovore. A vse kaže na to, da so se sami razkrinkani.

A. G.