Tako manipulativno Oštro obračunava in diskreditira novinarski poklic

Urednica eksekutorskega medija Oštro Anuška Delić na sodišču. (Foto: STA)

Včeraj ste lahko prebrali, da so politični napadi portala Oštro in njihovega projekta Razkrinkavanja na našo medijsko hišo začeli odmevati tudi v tujini, saj je o njih začel pisati tudi znan portal Brusselsignal.eu. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi. Na isti dan objave pa je njihova novinarka Petra Jerič Novo24TV obsodila manipulacij, ker smo pisali o nakazilih države nevladnim organizacijam v času poplav.

Dozdajšnji napadi pa niso bili dovolj. Oštro ne popušča. Zakaj bi, saj vedo, da bo Facebook verjel njihovim različicam zgodbe ne glede na to kako se bo druga stran branila. Tokrat jih je zmotil naš članek, v katerem smo poročali, da je ministrstvo za javno upravo avgusta nakazalo 34 tisoč evrov inštitutu Danes je nov dan.

Novinarka Petra Jerič navaja, da je Ministrstvo za javno upravo je pojasnilo, da je z inštitutom leta 2021 sklenilo pogodbo na podlagi izvedenega javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021–2023. Na ministrstvu so pojasnili, da skladno s pogodbo sofinancira projekt “Odprti računi: S transparentno porabo sredstev do večjega zaupanja in vključenosti javnosti”. Skupna višina dodeljenih javnih sredstev za projekt v letih 2022 in 2023 je 193.930,57 evra, od tega jih je ministrstvo do sedaj nakazalo 122.326,47.

Novinarka Jeričeva je zaradi tega zaključila, da je trditev, da je ministrstvo inštitutu Danes je nov dan nakazovalo javna sredstva, ko so se prebivalci Slovenije soočali s poplavami, manipulativna. Prosijo nas za pojasnila!

Odgovoril ji je direktor založbe Nova Hiša d. o. o. Boris Tomašič. Njegov odgovor objavljamo v  celoti:

“Spoštovana gospa Jerič,

vaše delo opravljate zelo neprofesionalno in pristransko. V vprašanju ste zatrdili, da je naša trditev manipulativna. Torej ne preverjate, ampak zgolj formalno sprašujete, ker ste se že odločili. Navedena trditev ni manipulativna. Dejstvo je, da je ministrstvo nakazovalo javna sredstva v času, ko so se prebivalci Slovenije soočali s poplavami.

Sprašujem vas kaj od navedenega ne drži?
Ali ste pridobili dokumentacijo?
Ali ministrstvu verjamete zgolj na besedo?
Ali je bil projekt izveden? Ali ste videli poročilo? Ali ste videli pogodbo?

Na podlagi katerih dejstev trdite, da je naša trditev manipilativna?

Prosim za vaše odgovore.”

Modus operandi preverjevalcev dejstev

Kot smo že poročali sicer ni jasno zakaj bi bil članek manipulativen zato, ker je pogodba z inštitutom iz leta 2021 za 193 tisoč evrov, saj nihče ni trdil, da je bila kavza pogodbe sklenjena malce po poplavah, le to, da je NAKAZILO bilo sklenjeno med oz. po poplavah, ko je vlada že napovedala, da bo v imenu sanacije stiskala žepe vseh davkoplačevalcev. Članek je bil odziv na dejstvo, da so mnogi državljani pa tudi opozicija pozivali vlado, naj morda premisli o smotrnosti nepotrebnih projektov nevladnih organizacij, ki jih v času izredne, zgodovinske krize res ne potrebujemo, če je kriza res takšna, da se bo moral vsak državljan odpovedati delu svoje plače. Videti je kot da bi rada novinarka našemu mediju obesila trditve, ki jih sploh nismo izrekli: češ, da trdimo, da so poplave sprožile nakazilo. Tega seveda nismo trdili. Trdili smo le, da je ministrstvo dan po poplavah nakazalo sredstva inštitutu, kar je seveda (najmanj) cinično.

O vseh poskusih cenzure s strani Oštro in njihovega projekta Razkrinkavanja bomo poročali tudi v prihodnosti. Zdaj, ko je slovenski cenzorski stroj dobil odmev tudi v tujini, bo morda končno prisluhnil tudi Facebook. Gre vendarle za kratenje pravice slovenskih državljanov do informacij.

I. K.