Peter Gregorčič: Novo vodstvo je RTV prevzelo z dobičkom in v pol leta pridelalo 10-milijonsko izgubo

Datum:

Odbor DZ za kulturo, ki je včeraj obravnaval finančni položaj Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je z devetimi glasovi za in tremi proti sprejel sklep, s katerim podpirajo prizadevanja ministrstva za kulturo, da v dialogu z vodstvom javne radiotelevizije pripravi dodatne ukrepe za ekonomsko stabilnost in neodvisnost zavoda. Vlada je torej RTVS že odobrila 15 milijonov, pričakujejo pa še dodatnih osem milijonov. Z RTVS se je včeraj ukvarjal tudi Državni svet in na na seji z 21 glasovi za in štirimi proti odločil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za oceno ustavnosti sporne novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki jo je vlada pripravila z namenom “depolitizacije RTVS”. Ustavno sodišče naj novelo v celoti razveljavi.

Ni več skrivanja: zdaj, ko je RTVS “depolitizirana”, zdaj ni več nobenih zaprek – denar bo vlada nakazala. Tako je tudi povedal državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan, ki je dejal, da ustanovitelj javnega zavoda ni imel zaupanja v prejšnje vodstvo RTVS. Zdaj pa so poiskali možnost, da interventno zagotovijo sredstva. Po vladni odločitvi iz konca novembra bo namreč pet milijonov evrov za letošnje leto namenjenih za program, ki je večinoma že bil ustvarjen, deset milijonov evrov pa bo namenjenih za naslednje leto.

Koalicijski poslanci so bili seveda naklonjeni dodatni finančni pomoči Za RTVS, opozicijski pa so opozarjali na spornost te finančne pomoči. Poslanec Andrej Hoivik (SDS) je dejal, da na RTVS, kot je to nekdo dejal, že 30 let vlada pomanjkanje sredstev: “Ampak zanimivo je, da za to prej ni bilo posluha. Zdaj, ko je pa je RTVS “depolitizirana”, pa bo vse prav. Vlada, ki je preko civilne družbe “depolitizirala” RTVS, bo zdaj s politiko, z nami poslanci in poslankami reševala finančno stanje RTVS.

Novo vodstvo prejelo RTV s 100 tisoč evri dobička
Peter Gregorčič
, pobudnik ustavne presoje novele zakona o RTV in nekdanji predsednik programskega sveta RTV, je o trenutni finančni situaciji na RTVS za Planet TV povedal naslednje: “Pričakovano od tega vodstva. Že takoj, ko je nastopilo svoj mandat, je prejelo skladno s finančnim poročilom zavod z minimalnim dobičkom skoraj 100.000 evrov. V pol leta je uspelo pridelati 10 milijonov izgube in kar je danes rekel predsednik uprave v državnem zboru, je skladno s tem – naslednje leto je dvakrat daljše od polletja, torej pričakujejo 23 milijonov nove izgube. Menim, da dokler tega ne bodo uredili, dokler uprava ne bo začela resnično delovati v dobrobit javnega zavoda in sanirati in stabilizirati finančne situacije, nobena finančna injekcija ne bo dovolj velika. Namreč, če nekdo v vrečo zvrta luknjo, lahko vanjo nasuje toliko moke, kolikor želite, vendar moke v tej vreči ne bo.”

Najbolj odgovorna za finančno luknjo v največji javni hiši – predsednik Sveta RTV Goran Forbici in predsednik uprave Zvezdan Martič (Foto: DZ/Matija Sušnik)

Besede Zvezdana Martiča, da zaradi pomanjkanja denarja drugo leto morda ne bo prenosov športnih dogodkov svetovnega pomena, kot so poletne olimpijske igre in evropsko nogometno prvenstvo, dišijo po izsiljevanju, je dejal Gregorčič, ki pa ga bolj skrbi nekaj drugega, in sicer da je predsednik sveta Radiotelevizije Slovenija, Forbici, ki ga je na ta položaj postavila civilna družba, ki je sama napisala zakon, v državnem zboru to potrdil, in dejal, da že 20 let sodeluje v politiki, in je kar sam vložil nov predlog zakona, po katerem bi to finančno luknjo neskončno krpali iz proračunskega denarja, in sicer tako, da bi državljane kar progresivno obdavčili. “Tako si očitno nova uprava predstavlja, da bi financirala svoje delovanje, ki očitno ni ustrezno standardom in tudi ni finančno vzdržno!” je še dejal Peter Gregorčič, ki je na Planet TV komentiral tudi sklep, ki ga je sprejel Državni svet, da se na Ustavno sodišče vloži zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki jo je vlada pripravila z namenom “depolitizacije” RTVS. Državni svet predlaga naj Ustavno sodišče novelo v celoti razveljavi: “To potezo državnega sveta izjemno pozdravljam in z žalostjo ugotavljam, da je državni svet očitno še edini državni organ, ki zagotavlja neki imunski sistem naši demokraciji.

Sedanja uprava RTVS, ki je v pol leta naredila 10-milijonsko izgubo, je pa tiho, ne da bi javnost o tem obvestila, iz spisa odstranila pobudo s strani Radio javne radiotelevizije Slovenija, kar skladno z ustaljeno ustavnosodno prakso pomeni, da bi moralo ustavno sodišče to pobudo zavreči. To pomeni, da nikdar ne bi dobili odgovora na vprašanje, ali ta ustava ustavno skladno imenovana,” je še povedal Peter Gregorčič za Planet TV. Meni tudi, da gre za konflikt interesov – saj se je uprava očitno zbala, da bi Ustavno sodišče spoznalo njeno nezakonito protiustavno imenovanje in zato pobudo raje umaknila, kot da bi počakala, kaj bo odločilo US.

Peter Gregorčič je na Planet TV podal javno prijav KPK, da gre v tem primeru za konflikt interesov: “Dvomim sicer, da bo Komisija za preprečevanje korupcije tukaj ukrepala, ker vidimo, da očitno ta komisija deluje izrazito politično. Torej upam, da bo tudi ta organ vendarle kaj rekel o tej potezi uprave RTVS.

S. T.

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...