Pirc Musarjeva še vedno molči o izrazih antisemitizma na RTV

Predsednica republike Nataša Pirc Musar (Vir: STA)

Mednarodna judovska organizacija Center Simona Wiesenthala je 23. februarja letos slovensko predsednico Natašo Pirc Musar opozorila na izraze antisemitizma, ksenofobije, pozive k nasilju, širjenje teorij zarot, lažnih novic, poveličevanja diktatur in terorističnih organizacij na RTV Slovenija, njeni spletni strani in družabnih omrežjih, kjer omogočajo razprave. A po skoraj treh mesecih se predsednica na hude obtožbe mednarodne organizacije javno še ni odzvala. V predvolilni kampanji je Borutu Pahorju očitala, kako naj bi prevečkrat ostajal tiho, zatrjevala, da sama ne bo “tiho, kadar menim, da se v družbi dogajajo nepravilnosti” in da “vse, kar delam, delam zavzeto”. A je v primeru obtožb na račun RTV Slovenije in posameznih novinarjev, ki so dosegli celo tujino, precej nezavzeta in tiha. Pravzaprav selektivno tiha, saj se na nekatere stvari prav hitro (prehitro) oglasi, kot se je na primer pri napadu na Pavleta Ruparja. 

Morda (skoraj zagotovo) je selektivna tišina razlog, da je Center Simona Wiesenthala, ena največjih mednarodnih judovskih organizacij za človekove pravice, ocenil, da takšno sovražno izražanje omogoča novinar, ki je sicer neimenovan, a po vsebini vse kaže na to, da se kritika nanaša na novinarja Borisa Vaseva. Če bi šlo za katerega drugega novinarja ali na primer za Uroša Urbanijo, pa bi se predsednica z veseljem hitro oglasila.

Direktor Wiesenthalovega centra za mednarodne odnose dr. Shimon Samuels je v pismu, naslovljenem na predsednico republike Natašo Pirc Musar, opozoril na antisemitizem v slovenskih medijih. Uvodoma je spomnil, da so seznanjeni s programi, s katerimi naša država beleži spomin na pomor 90 odstotkov slovenske judovske skupnosti v holokavstu, in da se zavedajo, da je Slovenija sprejela pravno neobvezujočo delovno definicijo zanikanja in izkrivljanja dejstev o holokavstu. “Navkljub temu so našo pozornost pritegnili izrazi antisemitizma, ksenofobije, pozivi k nasilju, teorije zarote, lažne novice, poveličevanje diktatur in terorističnih organizacij na nacionalni javni RTV hiši Radiotelevizija Slovenija (RTV Slovenija) – vključno s spletno stranjo MMC in družbenimi omrežji. Po poročanju je moderator, ki dovoljuje tovrstno sovražno izražanje, znani novinar,” je bilo mogoče prebrati v nadaljevanju.

Iz sovražnih citatov, ki so jih navedli, je razbrati, da gre za Borisa Vaseva. Zapisali so, da gre za novinarja, ki svoje eksplicitno sovraštvo do Judov izraža tudi prek svojega uporabniškega računa na Twitterju, kjer je trdil, da “kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega režima apartheida”, pri čemer je pojasnil, da “politika judovske nadvlade v Izraelu pomeni, da je vlada omejila cepiva svojim arabskim državljanom”. Nadalje naj bi novinar Izrael kvalificiral kot “evropsko naselbinsko-kolonialni projekt” … “ki vzpostavlja in ohranja judovsko večino v Palestini z uporabo metod etničnega čiščenja“.

Foto: Twitter

Selektivno tiha predsednica 
Po besedah Samuelsa so zapisi novinarja na RTV zlonamerni, pristranski in grozljivi. Medtem ko EU in druge države vidijo Hamas kot palestinsko teroristično organizacijo, ga je namreč “novinar” razglasil kar za osvobodilno gibanje borcev za svobodo. Center Simona Wiesenthala je ob kritiki pozval slovensko predsednico Natašo Pirc Musar, da s pristojnimi slovenskimi organi razišče obtožbe o antisemitizmu in odpravi obrekovalno ali sovražno retoriko v nacionalnih javnih medijih. “Kot pravnica in nekdanja novinarka se dobro zavedate meja med informacijo oziroma svobodnim mnenjem in spodbujanjem sovraštva ali obrekovanja,” so še zapisali. Za antisemitizem kot tudi za druge oblike sovražnosti na javnem mediju ne bi smelo biti prostora, zato bi bilo na mestu, da se predsednica oglasi. Konec koncev se ima celo za borko človekovih pravic. Marsikdo bi se morda ob tem povprašal, če je morebiti tako, ker se ne želi obregati ob javni medij, potem ko je v predsedniški kampanji podprla Golobovo novelo.

Foto: posnetek zaslona Žurnal24

Spomnimo, da je Pirc Musarjeva dejala, pravzaprav ima na svoji spletni strani še vedno napisano: “Spremembe se nikoli ne zgodijo z medlostjo in tišino,” tokrat bi lahko upoštevala svoj nasvet.  Na kabinet predsednice smo poslali tudi vprašanja, zakaj do sedaj, po skoraj treh mesecih, še ni dala javne izjave na to temo, saj so obtožbe mednarodne organizacije resna zadeva, in ali je upoštevala njihov poziv in s pristojnimi slovenskimi organi raziskala obtožbe o antisemitizmu in odpravila obrekovalno ali sovražno retoriko v nacionalnih javnih medijih.

Sara Kovač