Poglejte si te medijske manipulacije! Za Pirc Musarjevo se je pričelo medijsko vnebovzetje in očiščenje grehov davčne optimizacije

Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar. Vir: STA

Mediji so Natašo Pirc Musar v prvem krogu predsedniških volitev nenavadno silovito napadali. Seveda le zaradi tega, ker so preferirali “Golobovega” socialista Brgleza, za katerega je bilo splošno mnenje, da bo bolj “poslušen” od Pirc Musarjeve, ki zna biti občasno tudi svojeglava. Po prvih odzivih po razglasitvi rezultatov je zdaj videti, kot da bodo zdaj tri tedne intenzivno popravljali škodo. 

Takoj po volitvah je bil ton do Nataše Pirc Musar povsem drugačen. Če je bila prej pokvarjena odvetnica, ki si prikazuje prenizko plačo in grozi navadnim delavcem, sostorilka PID-ovskih lopovščin in glavna tarča izpostavljenih aktivistov (npr. Erika Breclja), je od nedelje vse drugače. Kar naenkrat smo pred lastnimi očmi priča Natašinemu medijskemu vnebovzetju.

“Čudež!” bi vzkliknili nekateri verni v pravno državo in integriteto medijev. “Prikaz pokvarjenosti in servilnosti slovenskih medijev globoki državi!” bi rekli realistični ciniki.

Naslovnica 24ur oz. 24Svoboda (Foto: zajem zaslona)

Če sta Natašo Pirc Musar še pred slabim tednom dni “zasliševala” Anže Božič in Mirko Vorkapić (sicer znan kot center agitpropa na portalu 24ur) ter jo spraševala o podrobnostih njenih prihodkov, je bila v nedeljo po razglasitvi zgodba povsem drugačna.

Pri zgodbi o Logarjevem štabu naslovnice ni krasil nasmejani Logar – uporabili so mračno fotografijo na videz s kampanjo nepovezanih predmetov, prav tako niso povzemali njegovih besed, ampak je bil stavek kot iz kakšnega filma Alfreda Hitchcocka: “Izginotje pogače, prihod Janše in skrivnostni pogovor ob Ljubljanici.” Ni dvoma, kaj so želeli poustvariti: izginotje, skrivnost, tema … dobrodošli na temni strani! Janez Janša je pač seveda po naravnih zakonitostih slovenske publicistike moral biti del naslovnice, da delovno ljudstvo razume, da gre zopet za antikampanjo, proti Janši.

Na drugi strani je bil članek o Nataši Pirc Musar videti kot jutranja rosa na pomladanski trati. Prisrčna slika Nataše Pirc Musar, kako se objema z osebjem kampanje z podnapisom: “Razbit kozarec in dobro vzdušje prinesla srečo v Ruski dači”. Tudi tukaj je jasno – dobro vzdušje, sreča … sublimirana sporočila – volite “našo Natašo”, ona je anti-Janša, pozabite, da smo jo zadnja dva meseca predstavljali kot turbokapitalistko, ki napada sindikate in uboge delavce. Koncentrirajte se: sreča, dobro!

Vir: Zajem zaslona, RTV

Tudi javni zavod RTV Slovenija je Milana Kučana prosil za odpuščanje, da je Erika Žnidaršič Musarjevo napadala, kakor da ne obstaja sporazum o nenapadanju med mediji in akterji globoke države. Aktivirali so skrajneža in kučanističnega filozofa Gorazda Kovača, ki je udarniško zapisal: “Nataša Pirc Musar bo v drugem krogu Anžeta Logarja izbezala iz zajčje luknje.”  Portal MMC se je zopet izkazal.

Foto: zajem zaslona, RTV

Družbenopolitični delavci na RTV
V članku na istem portalu so družbenopolitični delavci postregli še z enim naslovom, vrednim Sovjetske zveze in Severne Koreje hkrati: “Pirc Musar odigrala mater in očeta naroda, Brglezu zmanjkalo čustvenih spretnosti.” Modrost je zopet prišla iz skrivnostnih nevronskih povezav v glavi Gorazda Kovačiča. Mati in oče naroda je res odigrala svojo vlogo pater familiasa, ko Žnidaršičevi ni mogla povedati, zakaj ima mož odprte fiduciarne račune (medklic: fiduciarni računi se po navadi uporabljajo takrat, ko želi nekdo zakriti pravi izvor lastništva). Vse je odpuščeno “naši Nataši”, da le ne bo “Janša zmagal”.

Izvrsten pogled v strategijo
Dobili smo torej vpogled v strategijo, kako bosta največja in najpomembnejša medija v državi  (RTV Slovenija in Pro Plus) – ki ju plačujete tudi iz vašega žepa – “popravljala napako”, da so dva meseca v prid Roberta Goloba in njegovega nesposobnega kandidata napadali Natašo Pirc Musar (oz. jo obravnavali kot pač vsakega kandidata, ki ni na levi). Da bodo zdaj kompenzirali in postali še agresivneje aktivistični v prid Pirc Musarjeve, je bilo predvidljivo, težko pa smo predvideli, da se bodo tega lotili na tak neroden severnokorejski način, da se poročanje o določeni osebi spremeni dobesedno čez noč. Po prvih indikacijah bodo splošni komandi glasil socialistične zveze delovnega ljudstva sledili tudi Odlazkovi tajkunski mediji – povsem so potihnile zgodbe na portalu Necenzurirano in publikacijah (Svet24, Reporter). Promocija Nataše Pirc Musar bo torej popolna. Vprašanje je le, če bodo ljudje v treh tednih pozabili, kaj so o njej mediji govorili pred tem.

Andrej Žitnik