Politični aktivisti na RTV zopet stavkajo

Stavka na RTV

Stavkajoča elita RTV (Foto: STA)

Novinarski sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) s 24-urno prekinitvijo dela zaostrujejo stavkovne aktivnosti. Gre za peščico političnih aktivistov, ki trdijo, da se pritisk nanje povečuje, medtem ko so bili pred očmi javnosti oni tisti, ki so izvajali teror nad novozaposlenimi, ki jih niso sprejeli “za svoje”. Eden izmed razlogov za stavko naj bi bilo tudi slabo poslovanje RTV, vendar številke kažejo drugače, kar dober mesec dni nazaj pojasnil tudi v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija.

Politični aktivisti, ki delujejo z roko v roki z vlado, so se odločili za stavko, posledično pa je zato okrnjen program RTV, čeprav državljani in državljanke še vedno plačate polni RTV-prispevek. Omenjeni aktivisti se sklicujejo na pritisk nad novinarsko avtonomijo, čeprav so večkrat dokazali svojo pristranskost. Tako njihovi razlogi kot njihove zahteve so absurdne, saj so novi obrazi prinesli svežino, ki jo je RTV potrebovala, hkrati pa izpolnili vsaj del tega, čemur so namenjeni – zadovoljitev potreb vseh.

Generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je zato sprejelo sklep, da se za danes napovedana stavka izvede, saj pogoji za njeno ustavitev niso izpolnjeni. Ne glede na to, da vsi plačamo polni RTV-prispevek – hočemo ali nočemo – pa stavkajočim to ni mar – vsebine na programih RTVS bodo zato danes okrnjene oziroma prilagojene. Stavkajoči aktivisti so po poročanju N1 izpostavili, da v stavkovnih zahtevah ne bodo popuščali, saj da se na RTVS poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine ter netransparentno kadrovanje.

Spomnimo, da so bili prav oni tisti, ki so napovedali vojno novozaposlenim na RTV, ker ti ne prihajajo iz istomislečega mehurčka. Ni jim dovolj, da so že tako v večini, še tistih par zaposlenih, ki razmišljajo drugače – je zanje preveč. RTV bi spremenili v kanal enoumja. Zanje je “nestrokovni poseg v program” to, da se od njih zahteva objektivnost, ki je doslej skoraj nikoli niso pokazali. Njihova naklonjenost levi vladi je bila večkrat precej očitna.

Nekdanja urednica uredništva za nove medije v multimedijskem centru (MMC) Kaja Jakopič in voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič (Foto: STA)

Po navedbah odbora stavkovne aktivnosti zaostrujejo tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTVS deluje nezakonito in neprofesionalno. V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Grah Whatmough je na nedavni novinarski konferenci poudaril, da je sodba višjega sodišča drugačna kot sodba prvostopenjskega: “Tudi zato, ker je ta sodba v diametralnem nasprotju s sodbo prvostopenjskega sodišča, se bomo obrnili na vrhovno sodišče in vložili predlog za dopustitev revizije v tem konkretnem postopku.” Ob tem je zatrdil, da sodba višjega sodišča v ničemer ne vpliva na delovanje RTV Slovenija, saj je sam vršilec dolžnosti generalnega direktorja na podlagi novele zakona o RTV, katere izvajanje je delno zadržalo ustavno sodišče. Zavrnil je tudi možnost, da bi zaradi sodbe odstopil, k čemur so ga pred dnevi javno pozvali svet delavcev RTV Slovenija, koordinacija novinarskih sindikatov zavoda in sindikat novinarjev: “Nikakor ne bom odstopil, za to ni nobenih razlogov.”

Prvič po letu 2015 je RTV poslovala s pozitivno ničlo
Med drugim je iz trte zvita tudi njihova kritika poslovanju RTV, saj je, kot je prav tako dejal v. d. generalnega direktorja, prvič po letu 2015 RTV Slovenija poslovala s pozitivno ničlo in med drugim pozval k uskladitvi RTV-prispevka z inflacijo. “Nadzorni svet je na predlog vodstva sprejel letno poročilo za lani, ki ga je revidirala tudi zunanja revizorska služba. Rezultat je prvič po letu 2015 pozitiven, in sicer v višini 96 tisoč evrov,” je pojasnil Grah Whatmough in dodal, da je prvič po letu 2015 RTV Slovenija tako poslovala s t. i. pozitivno ničlo, “kar mislim, da je odličen dosežek“, je dejal za RTVS.

Ana Horvat