[Raziskava] Za Facebook delajo pristranski cenzorji

Odgovorna urednica Oštro - centra za "preiskovalno novinarstvo" v jadranski regiji Anuška Delić. (Foto: sta)

Čeprav Mark Zuckerberg zatrjuje, da ima Facebook neodvisne preverjevalce dejstev, da je odprt za vse perspektive in se ne vmešava v volitve, je nedavna raziskava, dostopna na portalu Sky News, pokazala, da Facebook financira aktiviste, ki med nacionalnim referendumom zahtevajo cenzuro sovražnikov. Temu seveda prav tako ni izvzeta Slovenija, konkretneje naš medij, čigar Facebook stran je bila uničena že drugič.

Tako imenovani “center za preiskovalno novinarstvo” Oštro pod patronatom zloglasne Anuške Delić je tisti, ki nas prijavlja, zato prihaja tudi do tega, da nam “ukinjajo strani”, torej onemogočajo objavljanje, s tem pa je seveda širša delitev vsebin preko Facebooka onemogočena. Na ta način se mediju, ki si drzne poročati tudi o tistem, o čemer medijski mainstream, ki je v lastništvu medijskega mogotca Martina Odlazka, molči, natika nagobčnik, kar je v nasprotju s pravico do svobode izražanja in temeljno pravico ljudi do obveščenosti.

Lastnik družbenega omrežja X (Twitter) Elon Musk se je nedavno odzval na trditve, da ima družbeno omrežje “neodvisne preverjevalce dejstev” in opozoril, da Facebook niti slučajno ni neodvisen, saj z javnostjo manipulira skoraj povsod po svetu. Iz tega razloga tudi ne želijo razkriti svoje izvorne kode. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Spomnimo. Portal Oštro velja za enega najzaupnejših informatorjev in potrjevalcev dejstev ameriških milijarderskih megakorporacij, ki si lastijo socialna omrežja (Facebook, Instagram, Mastodon, včasih tudi Twitter). Večkrat se dogaja, da portal prikroji dejstva na način, da pridejo do ideološkega sporočila, ki ga želijo posredovati naprej. Kot že rečeno ni prvič, da so se spravili na Nova24TV, v preteklosti je bilo namreč zaradi povsem banalne zadeve blokiran profil naše medijske hiše na Facebooku.

Foto: iStock

Delićeva nas je tedaj k vodstvu Facebooka med drugim prijavila, ker smo objavili vest, da so v bostonski otroški bolnišnici mladoletnim osebam ponujali odstranitev maternice kot obliko “potrditve” spola. Čeprav je bila vest resnična, kar so potrdili številni novinarski viri in neposreden promocijski material, ki ga je bolnišnica sama objavila na spletu, Facebook očitno ni šel v preverjanje istovetnosti poročila in iskrenosti Delićeve, saj bi lahko ugotovili, da v vesti ni bilo kančka laži. Več o tem lahko preberete tukaj. Stigmatizacije na Instagramu, ki je v lasti podjetja Meta, pa je bila deležna tudi novinarka portala Nova24TV Tanja Brkić. V pojavnem okencu se je namreč njenemu bodočemu sledilcu pojavilo nadaljevanje obvestila, ki pravi naslednje: “Ta račun je večkrat objavljal lažne informacije, ki so jih pregledali neodvisni preverjevalci dejstev ali so bile v nasprotju s smernicami skupnosti.”  Pri tem pa seveda niso pojasnili, za kakšne lažne informacije naj bi šlo, ravno tako pa ne do kršitve katerih konkretnih smernic naj bi prišlo.

Toliko o pravi svobodi, ki so nam jo obljubljali pred volitvami, a dejstvo je, da resnice preprosto ni mogoče ustaviti.

Sara Kovač