Romana Tomc je obvestila Evropsko komisijo o Golobovih pritiskih na RTV

Evropska poslanka Romana Tomc. Foto: STA

Evropska poslanka Romana Tomc je na podpredsednico Evropske komisije in na evropsko poslanko ter vodjo odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Sophie in ‘t Veld naslovila pismo, v katerem je opozorila na hude politične pritiske predsednika vlade in celotne oblastne strukture na svobodo medijev. Tako podpredsednici komisije kot evropski poslanki je osvetlila Golobov zadnji intervju na temo javne RTV, v katerem je eksplicitno povedal, da je namen novele Zakona o RTV, ki ga je sprejela njegova vlada, politično podjarmljenje javnega zavoda. Še huje, v intervjuju je napovedal, sicer med vrsticami, pogrom zoper trenutno vodstvo zavoda. 

“Tokrat je predsednik vlade v podkastu sam priznal, da je cilj novele zakona o RTV politično podjarmljenje preko pravnih sredstev. Odkrito je grozil tistim, ki o RTV Slovenija drugače razmišljajo, s kazenskim pregonom, se javno pohvalil, kako vladne inšpekcijske službe redno nadlegujejo zakonito imenovano vodstvo RTV, in najhuje, med vrsticami oznanil pogrom zoper trenutno vodstvo,” je zapisala v pismu.

Vera Jourevo, se je pred kratkim v Sloveniji sestala s predsednikom Ustavnega sodišča Matejem Accettom, kar je vzpodbudilo številne izredno kritične odzive. Številni so namreč opozorili, da bi se lahko njen sestanek interpretiralo kot nesprejemljiva oblika političnega pritiska na sodno vejo oblasti. Več o tem lahko preberete TUKAJ.

Poslanka Romana Tomc je komisarki predočila, da predsednik vlade nadaljuje s hudimi političnimi pritiski na sodno vejo oblasti prav na primeru novele Zakona o RTV. Spomnimo, Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje spornih členov zakona. Medtem ko komisarka trdi, da s predsednikom ustavnega sodišča ni govorila o Zakonu o RTV, pa je predsednik vlade zelo eksplicitno povedal: “Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen in legalen način” in še “hoteli smo, skupaj s civilno družbo, preskočiti to fazo, po kateri bi Svoboda prevzemala RTV. In to je bila naša napaka.”

Še posebej je izpostavila premierjeve navedbe, ki so se dotikale malodane šokantnega pritiska na sodstvo: “Mi smo kot vlada bili intervenient, žal smo bili neuspešni, pozvali smo tudi, da ustavno sodišče opravi javno razpravo še preden sprejme odločitev, tudi pri tem smo bili ignorirani.”

Izpostavila je tudi premierjevo priznanje, da vlada z državnimi inšpekcijskimi službami redno nadleguje trenutno vodstvo RTV, ko je ta dejal: “Izvršna oblast je samo ena – ne iščem izgovorov” in še “spremljamo situacijo tudi prek inšpekcijskih nadzorov, ugotavljamo tudi individualno odgovornost.”

Pismo je tudi javno objavila evropska poslanka Romana Tomc, s pripisom, da sedaj tako Joureva kot ‘t Veldova ne bosta mogli reči, da z dogajanjem v Sloveniji nista bili seznanjeni. Pri tem je dodala: “Izmikanje odgovorom kaže, da je zavzemanje za pravno državo in svobodo medijev v Evropskem parlamentu močno pogojeno s političnimi barvami.”

Gal Kovač